» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » m

 • Madeleine

  Madeleine on naisen etunimi, alkujaan ranskalainen muoto nimestä Magdalena.

  Suomessa nimi Madeleine on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1119 henkilölle. Madeleinen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 22. heinäkuuta, jota on vanhastaan vietetty Maria Magdalenan muisto­päivänä.

 • Magdalena

  Magdalena on länsimaissa laajalti yleinen naisen etunimi. Nimi johtuu paikannimestä Magdala ja tarkoittaa sen asukasta. Heprealainen kylännimi Magdala tarkoittaa tornia. Magdalena-nimen eri muunnelmineen on tehnyt suosituksi Raamatun Magdalan Maria, josta on käytetty monissa erikielisissä raamatunkäännöksissä, muun muassa vuoden 1938 raamatunsuomennoksessa nimeä Maria Magdalena.

  Suomessa nimestä esiintyy myös muunnelmat Magdaleena, Matleena ja Mataleena sekä paljon yleisempänä lyhentymä Leena, jota tosin voidaan pitää myös Helena-nimen lyhentymänä. Nimi Magdalena on suomenruotsalaisessa kalenterissa 22. heinäkuuta, joka sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa on Magdalan Marian muistopäivä. Suomalaisessa kalenterissa sama päivä on Leenan ja Matleenan nimipäivä.

  Vuoden 2009 heinäkuuhun mennessä Suomessa on väestörekisteriin merkitty 6 794 Magdalenaa ja 711 Magdaleenaa.

  Magdaleena on myös Kaarina Helakisan ja Kaj Chydeniuksen lastenlaulu, jossa kerrotaan samannimisestä pikkutytöstä.

 • Magna

 • Magnhild

 • Maj

  Maj on naisen etunimi. Nimi on mahdollisesti syntynyt lyhentymänä Maja-nimestä, mutta merkitsee useissa kielissä myös toukokuuta.

  Suomessa Maj-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 2009 loppuun mennessä 1007. Maj'n nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. heinäkuuta, joka on myös Majan, suomenkielisessä kalenterissa muun muassa Maijan nimipäivä.

 • Maja

  Maja on naisen etunimi, joka on käytössä muun muassa Saksassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Sloveniassa ja Kroatiassa. Nimen alku­perästä on olemassa kaksi selitystä. Se käsitetään usein heprealaisperäisen, Raamatusta tunnetuksi tulleen Maria-nimen (alkujaan Miriam) muunnokseksi, mutta se saattaa myös olla peräisin kreikka­laisesta myto­logiasta, jossa Maia oli vanhin Plejadeista, Hermeksen äiti.

  Suomessa Maja-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 2009 loppuun mennessä 466. Majan nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. heinäkuuta, joka on myös Marian nimi­päivä. Nimen suomen­kielinen vastine on Maija.

 • Malena

  Malena (Malèna) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut italialaisen Giuseppe Tornatoren ohjaama elokuva. Hän kirjoitti myös käsikirjoituksen Luciano Vincenzonin tarinan pohjalta.

 • Malin

  Malin on naisen etunimi, lyhentymä nimestä Magdalena. Nimipäivä on suomenruotsalaisessa almanakassa 22. heinäkuuta. Nimen rinnakkaismuotoja ja muita kirjoitusasuja ovat Malen(a) ja Maleena. Suomessa Malin on vuoden 2012 loppuun mennessä ollut nimenä noin 1 350 henkilöllä Ruotsissa se on 13:nneksi yleisin naisen nimi (40 707 kantajaa). Nimipäivänä on Ruotsissa 10. joulukuuta.

  Malin on myös sukunimi. Suomen väestöjärjestelmään on rekisteröity 2 158 henkilöä, joiden sukunimenä on ollut Malin.

 • Margareta

  Margareta, samoin kuin sen sisarnimi Margarita, on kansainvälinen naisen etunimi. Suomessa käytetään lisäksi näiden muunnoksia Margareeta, Margareetta, Margariita ja Margariitta.

  Margaretan ja sen sisarnimien alkuperä on kreikan kielen helmeä merkitsevässä sanassa margarites. Tämä taas saattaa olla johdos persian "valon lasta" merkitsevästä sanasta. Lisäksi Margarita merkitsee espanjaksi päivänkakkaraa.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 21 330 Margareta-nimen, 1 752 Margareeta-nimen ja 1 498 Margareetta-nimen saanutta naista. Vastaavasti on 618 naiselle annettu nimeksi Margarita; muodot Margariita ja Margariitta ovat harvinaisia.

 • Margit

  Margit on naisen etunimi, Margareta-nimen lyhennetty muoto, joka on käytössä varsinkin Unkarissa, pohjoismaissa ja Virossa

  Suomessa nimi Margit on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 15 170 naiselle ja ainakin yhdelle miehelle. Nimi on käytössä, paitsi suomen­ruotsalaisilla, myös suomen­kielisillä yleisesti varsinkin Länsi-Suomessa ja Lapissa. Nimeä ei kuitenkaan tässä muodossa ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Margitin nimipäivä on 20. heinäkuuta, Margaretan päivänä.

 • Margita

 • Maria

  Maria on länsimaissa yleinen kristillinen naisen nimi. Maria (Mirjam) on heprealais-aramealainen nimi, jonka on arveltu johtuvan katkeraa tai kapinallista tarkoittavasta sanasta. Toisen teorian mukaan se on lähtöisin muinaisen Egyptin nimestä Mery, joka tarkoittaa rakastettua. Nimen muunnoksia eri kielissä ovat muun muassa ranskan Marie ja englannin Mary.

  Suomessa Marian nimipäivä on 2. heinäkuuta. Samana päivänä nimipäiväänsä viettävät: Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maja, Maj ja Mary. Päivä on vanha katolinen juhlapäivä (lat. visitatio Mariae), jota on vietetty sen vierailun muistoksi, jonka Neitsyt Maria Luukkaan evankeliumin mukaan teki sukulaisensa Elisabetin, Johannes Kastajan äidin luo, mutta jonka katolinen kirkko vuonna 1970 siirsi toukokuun 31. päivään.. Marian muunnelmia kuten Marja ja Marjatta on suomalaisessa almanakassa sijoitettu myös elokuun 15. päivälle.

  Suomessa Maria-nimisiä on vuoden 2009 loppuun mennessä ollut kirjoilla 361 867 henkilöä, joista 307 on miehiä. Maria oli vuosien 1900–1929 ja 1980–2004 suosituin naisten nimi. Vuosina 1970–1979 Maria oli toiseksi suosituin nimi. 1960–1969 Maria oli viidenneksi suosituin nimi ja kuudenneksi suosituin nimi vuosina 1930–1939. Lisäksi Maria oli suosituimpia nimiä jo 1800-luvulla. Maria on toisena ja kolmantena nimenä vielä yleisempi kuin ensimmäisenä.

  Esimerkiksi Espanjassa ja Hollannissa nimeä voi käyttää myös toisena nimenä miesten nimissä kuten José María, Herman Maria, Espanjassa jopa Jesus Maria.

 • Marianne

  Marianne on ranskalaisperäinen naisen etunimi, joka on muodostettu yhdistelmänä nimistä Maria ja Anne. Nimi on käytössä monissa muissakin maissa.

  Suomessa nimi Marianne on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 24 153 henkilölle. Mariannen nimipäivä on 15. elokuuta.

 • Marie

  Marie on naisen etunimi. Nimi on heprealaisperäisen, Raamatusta tunnetuksi tulleen Maria-nimen (alkujaan Miriam) ranskalainen ja tšekkiläinen muoto. Ranskassa nimi äännetään /mari:/. Samoin kuin Maria muun muassa espanjankielisissä maissa, esiintyy myös Marie toisinaan miehilläkin, yleensä jälkimmäisenä etunimenä.

  Suomessa nimi Marie on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 7467 naiselle ja noin 310 miehelle. Marien nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. heinäkuuta, joka on myös Marian nimipäivä.

 • Marika

  Marika on naisen etunimi, joka todennäköisesti on yksi Maria-nimen muunnoksista. Marikan on katsottu tarkoittavan ainakin toivottua lasta, meren tähteä ja katkeruutta. Suomessa ja Ruotsissa nimen suurin suosio on ollut 60- ja 70-luvuilla, mutta molemmissa maissa Marika on ollut yleisempi toisena nimenä kuin puhuttelunimenä. Marika on kansainvälinen nimi, sillä Suomen lisäksi sitä on käytetty naisen nimenä mm. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Unkarissa, Saksassa, Slovakiassa, Tsekissä, Puolassa, Italiassa, Ranskassa ja englanninkielisissä maissa.

  Suomessa Marikan nimipäivää vietetään 2. heinäkuuta. Vuoden 2012 loppuun mennessä nimi oli Suomessa annettu 27 414 naiselle ja alle kymmenelle miehelle.


 • Marina

  Marina on naisen etunimi. Nimi on feminiinimuoto roomalaisesta miehen­nimestä Marinus, joka taas on joko Marius-nimen muunnelma tai johtuu merellistä tai mereen liittyvää tarkoittavasta latinan sanasta marinus.

  Suomessa nimi Marina on 2009 loppuun mennessä annettu 5199 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Yli puolet heistä on syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Marinan nimipäivä on 9. lokakuuta.

 • Marit

  Maarit on suomalainen naisen etunimi, Margareta-nimen muunnelma. Monissa muissa kielissä nimi esiintyy muodossa Marit. Maaritin nimipäivää juhlitaan suomenkielisessä kalenterissa 20. heinäkuuta, joka suomen­ruotsa­laisen kalenterin mukaan on muun muassa Maritin nimipäivä. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Maarit oli Suomessa annettu 60 602 ja nimi Marit hieman alle 780 naiselle, ja Maarit myös ainakin yhdelle miehelle.

 • Märit

 • Marita

  Marita on monissa maissa esiintyvä naisen etunimi, josta Suomessa on käytössä myös muoto Maritta. Nimi Marita on alkujaan espanjalainen hellittelymuoto nimestä Maria, ja se merkitsee oikeastaan ’pikku Mariaa’.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Marita on annettu Suomessa 28 421:lle ja Maritta 11 303 henkilölle.

  Maritta-nimeä taivutetaan Kielitoimiston ohjeen mukaan seuraavasti: Maritta, Maritan, Marittaa, Maritalla, Marittaan.

 • Marlene

  Marlene on alkujaan saksalainen naisen etunimi. Se on syntynyt lyhentymänä yhdistelmänimestä Maria Magdalena. Nimestä ovat käytössä myös muunnokset Marleen, Marlena ja Marleena.

  Suomessa nimi Marlene on annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 1100 henkilölle. Marlenen nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 15. elokuuta.

 • Marta

  Muista merkityksistä katso Martha

  Martha tai Marta (kreik. Μαρθα) on naisen etunimi, heprealaisperäisen Martta-nimen vastine muun muassa kreikassa, latinassa, englannissa ja skandinaavisissa kielissä..

  Suomessa nimi Martha on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1025 ja Marta 1230 henkilölle.. Suomessa nimen tavallisempi mukaelma on kuitenkin Martta. Martan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 26. heinäkuuta; suomen­kielisessä kalenterissa nimi on samalla päivällä muodossa Martta.

 • Märta

  Märta tai Märtha on pohjois­mainen, etenkin ruotsa­lainen naisen etunimi. Alku­perältään se on Margareta-nimen muunnelma.

  Suomessa nimi Märta on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuu mennessä 1284 ja Märtha 461 henkilölle. Märtan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 26. elokuuta.

 • Martina

  Martina on naisen etunimi, Martinus- tai Martin -nimen naispuolinen vastine.

  Suomessa nimi Martina on 1900-luvun vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 1552 naiselle ja ainakin kahdelle miehelle. Nimestä on harvinaisena käytössä myös suomalaistettu kirjoitus­asu Martiina, mutta sen nimisiä henkilöitä on ollut vain noin 60. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Martinan nimipäivä on martinpäivänä, 10. marraskuuta.

 • Mary

  Mary on englanninkielinen, myös pohjoismaissa käytetty naisen etunimi, joka perustuu heprealais-aramealaiseen Maria (Miryam)-nimeen.

  Suomessa nimi Mary on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1833 naiselle sekä alle 10 miehelle . Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Maryn nimipäivä on 2. heinäkuuta. Nimen suomenkielisiä vastineita ovat muun muassa Maria, Maaria, Mari ja Meeri, joilla on suomenkielisessä kalenterissa sama nimipäivä.

 • Matilda

  Matilda on naisen etunimi. Vanhempi muoto nimestä on Mathilda. Nimen kantana on saksan kielen Mathilde, joka tarkoittaa "mahtavaa taistelijatarta". Matildan nimipäivä on suomalaisessa ja ruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa Pyhän Mathilden muistopäivänä 14. maaliskuuta. Mathilde oli kuningas Henrik I:n puoliso, ja hän oli tunnettu hyväntekijä, joka muun muassa perusti useita luostareita.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on Väestörekisterikeskuksen mukaan annettu nimi Matilda 36 616 naiselle sekä muutamalle miehelle. Muodossa Mathilda nimi on annettu 1582 naiselle sekä muutamalle miehelle.

 • Mia

  Miia, Mia on naisen etunimi. Se on ollut vuodesta 1984 suomalaisessa nimipäiväalmanakassa 30. huhtikuuta, jolloin nimipäiviään viettävät myös Mirja, Mira, Mirva, Mirjami, Mirka ja Mirkka. Vuosina 1973–1983 Miia oli almanakassa 2. heinäkuuta Marian rinnalla.

  Suomessa nimi Mia on 1900-luvun alusta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 8 156 ja Miia 9 655 naiselle, kumpikin myös alle viidelle miehelle.

 • Mikaela

  Mikaela on naisen etunimi, feminiininen muoto miehen nimestä Mikael. Feminiinisessä muodossa nimi esiintyy Suomessa lähinnä ruotsinkielisillä alueilla. Muissa kielissä nimi on usein muodossa Michaela.

  Suomessa nimi Mikaela on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5440 naiselle ja alle viidelle miehelle. Mikaelan nimipäivä on 29. syyskuuta.

 • Mili

 • Minea

  Minea on suomalainen naisen etunimi. Nimi on peräisin Mika Waltarin vuonna 1945 ilmestyneestä teoksesta Sinuhe egyptiläinen, jossa esiintyy Minea-niminen kreetalainen papitar. Waltarin on arveltu muodostaneen nimen Kreetan tarunomaisen kuninkaan Minoksen nimen pohjalta.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Minea on annettu 1 409 naiselle ja ainakin yhdelle miehelle. Suurin osa Minea-nimisistä on 2000-luvulla syntyneitä. Ennen vuotta 1940 nimeä ei ollut annettu kenellekään. Vuonna 2010 nimi lisättiin sekä suomen- että ruotsinkieliseen almanakkaan, molemmissa Minean nimipäivä on 11. huhtikuuta.

 • Minna

  Minna on yleinen suomalainen naisen etunimi. Se on muunnettu nimestä Vilhelmiina. Vilhelmina-nimi on puolestaan germaanista alkuperää ja Wilhelmin sisarnimi.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 31 018 henkilöä on saanut etunimekseen Minna.

 • Mirjam

  Mirjam on alun perin heprealainen naisen nimi, jonka merkitys on epäselvä mutta joka ehkä tarkoittaa katkeraa, kapinallista tai toivottua – taustalla voi olla myös egyptin rakastettua merkitsevä sana.lähde? Raamatussa Mirjam on Mooseksen ja Aaronin sisar, joka toimi erämaavaelluksen aikaan profeettana.

  Suomessa nimi on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 25 892 henkilölle, joista kuusi on miehiä.

  Suomenruotsalaisessa kalenterissa Mirjamin nimipäivä on 30. huhtikuuta. Suomenkielisessä almanakassa samalle päivälle on sijoitettu joukko nimen muunnelmia, joista tavallisin on Mirja.

 • Moa

 • Mona

  Mona on naisen etunimi. Se on lyhenne nimestä Monika (Monica). Italiassa Mona tai Monna on lyhenne sanasta madonna. Vanhoissa germaanisissa kielissä Mona lienee tarkoittanut myös Kuuta.

  Suomessa nimi Mona on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 2500 henkilölle, joista ainakin kaksi on miehiä. Nimi on Suomessa käytössä myös muodossa Moona.

 • Monika

  Monika, eri kielissä myös Monica ja Moonika, on naisen etunimi. Nimen varsinaista merkitystä ei tiedetä, mutta se on todennäköisesti pohjoisafrikkalaista tai foinikalaista alkuperää. Kristityissä maissa nimen on tehnyt suosituksi Augustinuksen äiti Pyhä Monica, joka sai poikansa kääntymään kristinuskoon.

  Suomessa nimi Monika on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2 552:lle, Moonika 182:lle ja Monica 3 583 henkilölle. Näitä nimimuotoja ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Monikan nimipäivä on 15. kesäkuuta.

 • My

  My tarkoittaa seuraavia:

  • burma, ISO 639-1 -koodi my, kieli
  • Malesia, ISO 3166-1 -koodi MY, valtio tai muu maantieteellinen alue
  • MAXjet Airways, IATA-koodi MY, lentoyhtiö
  • Midwest Airlines, IATA-koodi MY, lentoyhtiö.