» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » i

 • Ida

  Iida on suomalaisen naisen nimi, joka on levinnyt Karjalastalähde?. Nimi on suomalainen vastine monissa maissa esiintyvälle nimelle Ida.

  Iidan nimipäivää vietetään suomalaisessa kalenterissa 14. syyskuuta, jolloin on myös suomenruotsalaisessa kalenterissa Idan nimipäivä. Nykyään se on yksi Suomen suosituimmista nimistä, suositumpi kuin muoto Ida. Sanan alku "id" on muinaisskandinaavialainen sana joka tarkoittaa työtä ja tahtoa. Sana esiintyy myös ikuisen nuoruuden jumalattaren Idunnorin nimessä.

  Suomessa nimi Iida on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 21 873 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Muodossa Ida nimi on samaan aikaan annettu 18 847 naiselle ja alle viidelle miehelle.

 • Ilse

  Ilse on naisen etunimi, saksalainen muunnos nimestä Elisabeth.

  Suomessa nimi Ilse on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 979 henkilölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Ilsen nimipäivä on 14. lokakuuta.

 • Ina

  Iina on suomalainen naisen etunimi. Iina on muunnos kansainvälisestä nimestä Ina, jota myös käytetään Suomessa. Ina on lyhenne nimistä, joiden loppuosa on ina.

  Iina on myös nimen Iines rinnakkaisnimi.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 5 116 Iina-nimen ja 1 063 Ina-nimen saanutta naista.

 • Ines

  Iines on suomalainen naisen etunimi. Iineksellä on kansainvälinen sisarnimi Ines, jota myös käytetään Suomessa.

  Sekä Iines että Ines ovat muunnoksia nimestä Agnes, joka puolestaan on latinalaisversio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Agnes on liitetty myös lampaisiin, koska latinan samankaltainen sana agnus merkitsee lammasta.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 1 534 Iines-nimen ja 2 417 Ines-nimen saanutta naista sekä muutama Ines-niminen mies.

 • Inga

  Inga on naisen etunimi, Inge-nimen naispuolinen vastine, joka on käytössä muun muassa Saksassa, Venäjällä ja Skandinavian maissa.

  Suomessa nimi Inga oli vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 4 032 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä nimipäiväkalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Ingan nimipäivä on 20. kesäkuuta.

 • Ingalill

 • Ingeborg

  Ingeborg on alkujaan skandinaavinen naisen etunimi, joka on yleinen myös Saksassa. Nimi on yhdistetty Ing-jumalan nimestä ja suoja tai turva­paikkaa tarkoittavasta sanasta borg ja merkitsee siten Ingin suojaamaa.

  Suomessakin nimi Inge­borg on ollut käytössä jo 1400-luvulla. Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan se on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 9660 nais­puoliselle henkilölle. Inge­borgin nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 27. toukokuuta.

 • Ingegerd

  Ingegerd tai Ingegerd Olofsdotter tunnettu myös nimillä Irina, Anna tai Pyhä Anna (1001–10.2.1050) oli Ruotsin prinsessa sekä Kiovan Venäjän suuriruhtinatar. Hän oli Ruotsin kuninkaan Olavi Sylikuninkaan ja Estrid Obotritesin tytär sekä Kiovan Venäjän ruhtinas Jaroslav I Viisaan vaimo.

  Ingegerd tai Pyhä Anna sekoitetaan usein Pyhän Vladimirin äitiin. Sekaannus johtuu osittain siitä, että myös Ingegerdillä ja Jaroslavilla oli poika nimeltään Vladimir. Pyhä Vladimir oli kuitenkin Ingegerdin puolison Jaroslav I Viisaan isä, eli Ingegerd oli Pyhän Vladimirin miniä.

 • Ingela

 • Inger

  Inger on alkuperältään skandinaavinen naisen nimi, muunnelma nimestä Ingrid tai Ingegerd.. Nimen suomenkielinen vastine on Inkeri.

  Suomessa nimi Inger on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 2618 naispuoliselle henkilölle. Ingerin samoin kuin Ingridin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 5. lokakuuta, ja sama päivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan Inkerin nimi­päivä.

 • Ingrid

  Ingrid on alkuperältään skandinaavinen naisen nimi. Nimen alkuosa viittaa skandinaaviseen Yngve-jumalaan ja loppuosa tulee sanasta frid, rauha (Ingifridh). Ingridin nimipäivä on nykyään suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 5. lokakuuta, samana päivänä, jolla se oli suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa vuosina 1883–1889. Ruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa sekä Luulajan suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa vuosina 1901–1918 Ingridin päivä on 9. lokakuuta. Ingrid-nimisiä naisia tiedetään eläneen Suomessa jo keskiajalla..

  Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Ingrid-nimen on saanut Suomessa vuoden 2013 helmikuuhun mennessä alle 6402 henkilöä, joista 6387 on ollut naispuolisia.

  Suomenkielisen väestön keskuudessa suosittuja muunnoksia Ingridistä ovat Inkeri ja Inka.

 • Irene

  Irene on kansainvälinen naisen etunimi.

  Irene on muunnos kreikan nimestä Eirene. Eirene merkitsi rauhaa, ja nimi kuuluikin kreikkalaiselle rauhan jumalattarelle. Jumalattaren mukaan on nimetty myös asteroidi 14 Irene.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 41 265 Irene-nimen saanutta naista ja muutama mies.

 • Iris

  Iiris on suomalainen naisen etunimi. Iiris on versio kansainvälisestä nimestä Iris, jota myös käytetään Suomessa.

  Iris-nimi on lähtöisin kreikan kielestä, jossa iris merkitsee sateenkaarta. Kreikkalaisten sateenkaaren jumalatar olikin nimeltään Iris. Iris-nimen voi ajatella liittyvän myös Iris-kasvisukuun tai silmän iirikseen, mutta näidenkin taustalla on sama kreikan sana.

  Suomessa on rekisteröity 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 5 861 Iiris-nimen ja 3 845 Iris-nimen saanutta henkilöä.

 • Irma

  Irma on naisen etunimi. Nimi on germaanista perää ja johtuu mahtavaa tai suurta tarkoitavasta sanasta irmin. Emma on muunnos samasta nimestä. Suomessa samasta nimestä esiintyy myös muunnelma Irmeli.

  Suomalaisessa kalenterissa Irman ja Irmelin nimipäivä on 31. maaliskuuta.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 19 809 naista ja alle 10 miestä on saanut nimen Irma.

 • Irmelin

  Irmeli on suomalainen naisen etunimi. Suomalaisessa kalenterissa Irmelin ja Irman nimipäivä on 31. maaliskuuta. Muun muassa Saksassa ja Ruotsissa nimi esiintyy muodossa Irmelin, joka esiintyy myös suomen­ruotsalaisessa kalenterissa. Nimi on germaanista alku­perää ja johtuu mahtavaa tai suurta tarkoitavasta sanasta irmin. Nimi Emma on muunnos samasta nimestä.

  Väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 33 559 naista on saanut nimekseen Irmeli ja noin 180 nimen Irmelin.

 • Isa

  Iisa on suomalainen naisen etunimi, suomalainen muoto kansain­välisestä nimestä Isa.

  Isa on lyhentymä nimestä Isabella ja on yleinen varsinkin saksan-, hollannin-, italian- ja espanjan­kielisissä maissa. Isabella taas on jo keski­ajalla käyttöön tullut raamatullisen Elisabet-nimen mukaelma. Saksassa Isa esiintyy myös Luisen tai Isolden kutsumamuotona.

  Iisa on varsinkin nykyään myös lyhyempi versio nimestä Aliisa. Aliisa ja Alisa ovat suomenkielisiä muunnoksia ranskalaisesta nimestä Alice, joka puolestaan juontuu saksalaisesta Adelheid-nimestä (alun perin Adalheidis), joka merkitsee jalolaatuista.

  Isa esiintyy varsinkin arabeilla myös miehen etunimenä, ja on alkujaan arabien Jeesuksesta käyttämä nimi. Nimen alkuperästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Jeesus islaminuskossa.

  Suomessa nimi Isa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 804 naiselle ja noin 50 miehelle. Nimestä esiintyy Suomessa myös muunnelma Iisa, joka on samana aikana annettu 805 naiselle. Isan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 11. helmikuuta, joka on myös Isabellan nimi­päivä. Vuodesta 2015 lähtien sama päivä on myös suomen­kielisen kalenterin mukaan Iisan nimi­päivä.

 • Isabella

  Isabella voi viitata seuraaviin asioihin: