» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » a

 • Ada

  Ada heprealaisperäinen naisen etunimi.

  Ada merkitsee heprean kielessä ’jalokivikorua’. Adan maintaan Raamatun Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Lemekin vaimon nimenä. Toisaalta nimi voi olla myös saksalainen lyhentymä Adal- ja Adel-alkuisista ("jalosukuinen") nimistä (Adalberta, Adelheid). Suomessa nimi voidaan yhdistää myös nimiin Adalmiina, Aadolfiina ja Agda.

  Suomessa nimi esiintyy yleisesti myös muodossa Aada. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Ada on annettu Suomessa 3421 naiselle ja alle 10 miehelle. Muodossa Aada nimi on annettu 5183 naiselle ja alle viidelle miehelle.

 • Adele

  Adele on naisen etunimi, joka on lyhentymä Adelheidista. Se esiintyy suomenruotsalaisessa almanakassa, mutta ei suomenkielisessä. Nimestä esiintyy myös ranskalainen muoto Adèle.

  Adele on Suomessa annettu nimeksi vuoden 2009 loppuun mennessä 4 670 naiselle ja muutamalle miehelle.

 • Agata

  Agata tai Agatha on naisen etunimi. Nimi johtuu kreikan kielen sanasta αγαθος (agathos), joka tarkoittaa hyvää, hyväsydämistä.

  Suomessa nimi Agata on 1800-luvun lopulta vuoden 1909 loppuun mennessä annettu 412 ja Agatha 177 tytölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Agatan nimipäivä on 7. joulukuuta.

  Agatha on myös Kerkko Koskisen albumi.

 • Agda

 • Agnes

  Agnes ovat naisen etunimi. Nimi on latinalainen versio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Nimi on liitetty myös lampaisiin, koska latinan saman­kaltainen sana agnus merkitsee karitsaa.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 3 077 Agnes-nimen saanutta naista. Agnesin nimipäivä on 21. tammikuuta, Pyhän Agnesin muistopäivänä.

  Puolalais-suomalainen laulaja Agnieszka Pihlava käyttää nimeä Agnes taiteilijanimenään.

 • Agneta

  Agneta on naisen etunimi, ruotsalainen muunnos kansainvälisemmästä nimestä Agnesista. Suomessa nimi esiintyy myös muodossa Agneetta.

  Agnes puolestaan on latinalaisversio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Nimi on liitetty myös lampaisiin, koska latinan samankaltainen sana agnus merkitsee karitsaa.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 2 323 Agneta-nimen saanutta naista. Samana aikana Agneetta on annettu nimeksi hieman alle 50 naiselle.

 • Aina

  Aina on suomalainen naisen etunimi. Joissakin tietolähteissä sen keksijäksi on sanottu Z. Topelius, jolla oli Aina-niminen tytär.

  Aina viettää nimipäiväänsä yhdessä Ainon ja Ainin kanssa 10. toukokuuta.

 • Aino

  Aino on suomalainen naisen nimi. Se on myös ensimmäinen suomalaiseen viralliseen almanakkaan tullut täysin suomalaisperäinen nimi.

  Kalevalaisissa kansanrunoissa on laulettu ”aino tyttösestä”, jolla saatetaan viitata perheen ainoaan tyttölapseen. Oletetaan, että Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot on tehnyt Ainosta nimen kirjoittamalla adjektiivin aino isolla alkukirjaimella. Aino-nimeä ei mahdollisesti ole esiintynyt ennen kirjoitettua Kalevalaa.

 • Albertina

  Albertina on museo Itävallan pääkaupungin Wienin 1. kaupunginosassa eli Innere Stadtissa. Se toimii Palais Erzherzog Albrechtissa ja sisältää yhden maailman huomattavimmista grafiikan kokoelmista ja lisäksi valokuvia ja arkkitehtuuripiirroksia. Äskettäin museo on saanut pysyvään lainaan kaksi impressionististen ja 1900-luvun alun maalausten kokoelmaa. Museo on nimetty perustajansa, Teschenin herttuan Albert Kasimir von Sachsen-Teschenin (1738–1822) mukaan.

 • Alexandra

  Aleksandra ja Alexandra ovat kansainvälisiä naisen etunimiä, joita käytetään myös Suomessa. Nimet ovat feminiinimuotoja miehen nimestä Alexander (suomalaisittain Aleksanteri), jonka alkuperä puolestaan on muinaiskreikan "miesten puolustajaa", "sotilasta" merkitsevässä nimessä Alexandros.

 • Alfa

 • Alfhild

  Alfhild on skandinaavisesta muinaistarustosta peräisin oleva naisen nimi. Nimi on käytössä pääosin sellaisissa maissa, joissa on käytössä joko norjan tai ruotsin kieli. Suomessa Alfhildin nimipäivää juhlitaan suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 31. tammikuuta, mutta suomenkielisessä kalenterissa nimi korvattiin vuonna 1890 suomenkielisemmällä nimellä Alli.

  Suomessa nimi Alhfild on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2013 loppuun mennessä hieman alle 840 henkilölle, joista kahdeksan on syntynyt vuosina 2000–2013.

 • Alice

  Alice on alun perin ranskalainen, myös muun muassa englanninkielisissä maissa yleinen naisen etunimi, alkujaan muunnos muinaisgermaanisesta nimestä Adeleidis, joka merkitsee jalosukuista ja jonka yleisin nykyisinkin käytössä oleva muoto on Adelaide. Toisaalta Alice on voitu käsittää myös muunnokseksi nimestä Elisabet tai Aleksandra.

  Suomessa Alice-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 10 472. Nimestä on käytössä myös suomenkielinen muoto Aliisa. Alicen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 14. heinäkuuta, joka suomenkielisen kalenterin mukaan on Aliisan nimi­päivä.

 • Alina

  Alina on kansainvälinen naisen etunimi. Nimi on syntynyt lyhentymänä nimestä Adelina tai useista -alina -loppuisista nimistä. Toisaalta nimi esiintyy myös arabimaissa ja johtuu tällöin jaloa tarkoittavasta arabian kielen sanasta..

  Suomessa oli 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 14 032 Alina- ja 8 326 Aliina-nimistä naista sekä alle kymmenen Aliina-niminen miestä.

 • Alma

  Alma on naisen nimi myös Suomessa. Nimi Alma juontaa aluperänsä latinankielisesta termista almus, jonka femiinimuoto on alma ja joka tarkoittaa lempeää, mietoa. Sana esiintyy myös latinalaisessa sanonnassa Alma mater, jota usein käytetään siitä yliopistosta, jossa henkilö on opiskellut. Nimen voi katsoa myös tulleen espanjasta, jossa alma on merkinnyt sielua.

  Suomessa nimi Alma on annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 8 725 henkilölle.

 • Alva

 • Amalia

  Amalia on naisen etunimi. Se on latinalaistettu muoto goottilaisesta nimestä, jonka alkuosa on vanhentunut työtä ja taistelutyötä tarkoittava sana amal. Pohjois-Saksassa ja Tanskassa nimeä ovat suosineet kuninkaalliset perheet.

  Suomessa nimi Amalia on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5 199 henkilölle. Amalian nimipäivä on nykyisin 19. toukokuuta. Nimi esiintyi almanakassa jo 1740-luvulla 10. heinäkuuta. Uudelleen se otettiin almanakkaan 1777, päivänä 20. huhtikuuta. Siltä päivältä se poistettiin 1928. Nykyiselle paikalleen se pääsi 1973. Muotinimi se oli 1800-luvun puolivälissä, jolloin ilmestyi suomennoksena Schillerin runo ”Amalia”.

  Nimen muotoja ovat Ranskassa Amélie, englannissa Amely, Emily, Emmy ja Milly. Suomessa ovat käytössä mm. Amali, Amalja, Maali, Maala, Maalia, Malla, Maila, Maili ja Liia. Amalian kanssa samana päivänä nimipäiväänsä viettävät Emilia, Emma, Emmi, Milla, Milja ja Milka.

 • Amanda

  Amanda on useissa eurooppalaisissa kielissä esiintyvä naisen etunimi.

  Nimen kehitti 1600-luvulla vaikuttanut näytelmäkirjailija Colley Cibber. Hän käytti suoraan latinankielistä sanaa amanda, joka tarkoittaa ’rakastettavaa’.

  Suomessa on käytetty nimestä muunnelmia Mandi, Manta ja Manda. Englanninkielisissä maissa nimen eräs muunnelma on Mandy. Samasta latinan verbistä amare, ’rakastaa’, johdettuja naisen etunimiä ovat myös ranskankielinen etunimi Aimée sekä siitä eri aikoina johdetut englanninkieliset etunimet Amy ja Aimee.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä 31 282 naista oli saanut Suomessa nimekseen Amanda. Nimi Manda oli samaan ajankohtaan mennessä annettu noin 500 naiselle, nimi Mandi 400 naiselle, nimi Manta 213 naiselle ja nimi Mandy noin 50 naiselle.

 • Andrea

 • Angela

  Angela on laajalti yleinen naisen etunimi. Nimi on muodostettu kreikan kielen sanasta angelos (ανγελος), joka tarkoittaa sanansaattajaa ja viestintuojaa sekä myös enkeliä. Nimen eri kielissä käytettyjä muunnoksia ovat Angelika, Angelica ja Angelina.

  Suomessa nimi Angela on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 726 henkilölle Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Angelan nimipäivä on 8. joulukuuta.

 • Angelika

  Angelika on naisen etunimi, Angela-nimen muunnos. Nimi on muodostettu kreikan kielen sanasta angelos (ανγελος), joka tarkoittaa sanansaattajaa ja viestintuojaa sekä myös enkeliä. Nimi esiintyy useissa maissa myös kirjoitettuna Angelica.

  Suomessa nimi Angelika on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 503 henkilölle. Lisäksi muodossa Angelica nimi on annettu noin 770 naiselle sekä muutamalle miehelle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Angelikan nimipäivä on 8. joulukuuta.

  Angelica eli karhunputket on myös kasvisuku, johon kuuluvat väinönputki (Angelica archangelica) ja karhunputki (Angelica sylvestris).

  1. ↑ Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, s. 51. WSOY, 2004. ISBN 951-0-29400-4.
  2. ↑ Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 8.12.2010.
 • Angelina

  Angelina on naisen etunimi, Angela-nimen latinalainen diminutiivimuoto.

  Suomessa nimi Angelina on marraskuuhun 2014 mennessä annettu 683 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Angelinan nimipäivä on 8. joulukuuta.

 • Anita

  Anita on espanjalainen ja italialainen muoto Anna-nimestä. Nimi on vakiintunut myös Suomen nimistöön, vuoden 2009 loppuun mennessä se on Väestörekisterikeskuksen mukaan annettu 28 586 naiselle. Nimipäivää Anita viettää 22. lokakuuta yhdessä nimien Anja, Anniina ja Anitta kanssa. Kalenteriin se on otettu vuonna 1973. Myös Suomen ruotsinkielisessä kalenterissa nimipäivä on sama.

 • Anja

  Anja on naisen etunimi. Se on venäläinen muunnelma Annasta. Anja-nimisiä naisia on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä merkitty Väestörekisteriin 36 995. Anja esiintyy myös paikannimissä, kuten Anjalankoski ja Anjala.

 • Anna

  Anna on kansainvälinen naisen etunimi. Anna on muunnos heprean armoa tai suosiota tarkoittavasta nimestä Hannah.

  Vuoden 2013 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 115 800 Anna-nimen saanutta naista sekä muutamia miehiäkin. i. Anna on yksi suosituimmista tyttöjen etunimistä Suomessa.

 • Anne

  Anne on monissa maissa yleinen naisen etunimi. Anne on varsinkin Saksassa, Ranskassa ja Englannissa suosittu muunnelma nimestä Hannah, joka tarkoittaa hepreaksi armoa tai suosiota. Anne voi myös olla lyhenne arn-alkuisista nimistä. Arn merkitsee saksaksi kotkaa.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Anne oli Suomessa Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 38 767 naiselle ja noin 20 miehelle. Nimi yleistyi Suomessa huomattavasti 1950-luvulla. Nimistöntutkija Eero Kiviniemi on arvellut, ettei Anne-nimen nopea suosionnousu Suomessa 1950-luvulla johtunut Yhdistyneen kuningaskunnan prinsessan Annen syntymästä (1950) vaan siitä, että Suomessa suosituimpiin naisten etunimiin on jatkuvasti kuulunut jokin Anna-nimen variantti ja tämän johdosta Annelle oli tilausta, kun nimet Aino ja Anja olivat selvästi menettäneet suosiotaan 1950-luvulle tultaessa. Yli puolet Suomen Anne-nimisistä henkilöistä on syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla. Vuosisadan lopulla Anne-nimen suosio laski huomattavasti.

 • Anneli

  Anneli on kansainvälinen muunnos Anna-nimestä. Se on selitetty Annelen tavoin Annan hyväilymuodoksi ja toisaalta se voi olla lyhentymä yhdysnimistä, esimerkiksi Ruotsissa Anne-Louisesta tai Virossa Annelisesta. Suomessa Anneli-nimisiä on marraskuuhun 2014 mennessä rekisteröity 145 337 naista ja muutama mies. Tällä määrällä Anneli on Suomessa kaikkien aikojen kolmanneksi suosituin nimi Marian, Helenan ja Johannan jälkeen. Tätä selittää Annelin suosio jälkimmäisenä nimenä. Virossakin Anneli on ollut suosittu. Siellä se voidaan kirjoittaa myös Anne-Ly.

  Suomessa Anneli viettää nimipäivää 9. joulukuuta yhdessä Annan, Annen, Anun, Annikin, Annikan ja Annukan kanssa.

 • Annette

  Anette sekä sen rinnakkaismuoto Annette ovat kansainvälisiä naisen etunimiä. Nimet ovat muunnoksia nimestä Anna. Anna puolestaan juontaa hepreankielisestä, armoa tarkoittavasta nimestä Hannah.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Anette-nimi on ollut 3868 suomalaisella naisella ja Annette 1754 naisella.

 • Anni

  Anni on suomalainen naisen etunimi, joka on muunnelma nimestä Anna. Annin nimipäivää vietetään 9. joulukuuta yhdessä Annan, Annen, Anun, Annelin, Annikin, Annikan ja Annukan kanssa. Suomenkieliseen almanakkaan Anni on otettu 1950 ja ruotsinkieliseen 1989. Suomessa Anni-nimisiä on vuoden 2011 huhtikuuhun mennessä rekisteröity 26 552.

 • Annica

 • Annika

  Annika on etenkin Suomessa, Ruotsissa ja Alankomaissa käytetty naisen etunimi. Alkuaan se on saksalainen hellittelymuoto Anna-nimestä, joka tulee heprean suosiota tai armoa tarkoittavasta nimestä Hannah.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 23 370 Annika-nimen saanutta henkilöä. Heistä ainakin kaksi on miehiä. Annikka-nimisiä on 903 ja Annicoita 475.

 • Antonia

  Anton on naisen etunimi, latinalaisen Antonius-nimen tai sen lyhentymän Antonin naispuolinen vastine.

  Suomessa Antonia-nimen on Väestö­rekisteri­keskuksen tilastojen mukaan saanut vuoden 2009 loppuun mennessä 729 naista. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Antonian nimipäivä on 17. tammikuuta, joka on myös Antonin nimi­päivä sekä suomen- että ruotsin­kielisessä kalenterissa.

 • Arla

 • Arna

 • Aslög

 • Asta

  Asta on pohjoismainen naisen etunimi. Nimi on syntynyt lyhennelmänä joko Augustus-nimen naispuolisesta vastineesta Augusta tai pohjoismaisesta nimestä Astrid.

  Suomessa Astan nimipäivä on 30. heinäkuuta, joka ennen vuotta 1973 oli myös Augustan nimipäivä.

  Vuoden 2012 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Asta-nimen on Suomessa saanut 6 076 naista ja ainakin kaksi miestä.

 • Astrid

  Astrid on vanha pohjoismainen naisen etunimi. Nimen alkuosa viittaa aasoihin , loppuosa johtuu joko kaunista tai ratsastajatarta tarkoittavasta sanasta.

  Suomessa nimi Astrid on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu tasan 2000 naiselle, ennen vuotta 1940 myös muutamalle miehelle. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Astridin nimipäivä on 27. marraskuuta.

 • Augusta

  Augusta on naisen etunimi, feminiininen vastine miehennimelle August(us) (lat. kunnianarvoisa). Antiikin Roomassa augusta oli keisarien puolisoista ja sisarista käytetty arvonimitys.

  Augustan nimipäivä oli ensimmäistä kertaa suomalaisessa nimipäiväkalenterissa 2. elokuuta 1794-1795, sitten 18. elokuuta 1796, 20. syyskuuta 1871-1928 ja 30. heinäkuuta 1950-1973 samana päivänä Astan kanssa. Haaparannan ja Luulajan suomenkielisissä kalentereissa Augustan päivä oli 9. syyskuuta 1831-1905 sekä Viipurin kalenterissa vuonna 1798. Pietarin kalenterissa Augustan päivä oli 8. kesäkuuta vuonna 1807. Nykyään Suomen ruotsinkielisessä kalenterissa Augusta jakaa saman nimipäivän Augustin kanssa eli 7. tammikuuta.

  Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vuoden 2013 helmikuuhun mennessä Augusta-nimen on saanut alle 4917 henkilöä, joista 4902 on ollut naispuolisia.

  Joissain maissa yleisemmin käytettyjä muotoja ovat Augustina ja Augustine. Roomalaiskatolinen pyhimusluettelo tuntee 17 Augustina-nimistä pyhimystä sekä 400-luvulla jaa. eläneen pyhän Augustan, joka legendan mukaan joutui isänsä surmaamaksi, koska tämä ei voinut hyväksyä tyttärensä kääntymistä kristinuskoon..

 • Aurora

  Aurora on naisen etunimi, joka johtuu latinan aamuruskoa tarkoittavasta sanasta aurora. Auroran nimipäivä on Suomessa 10. maaliskuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Aurora on annettu 12 269 naiselle ja alle 10 miehelle.