» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » d

 • Daga

 • Dagmar

  Dagmar on pohjoismainen naisen etunimi. Nimi on alkujaan tanskalainen muunnos slaavilaisesta nimestä Dragomir, joka merkitsee rauhaa rakastavaa, mutta skandinaavisissa kielissä se voidaan käsittää myös yhdistelmäksi päivää ja neitoa tarkoittavista sanoista.

  Suomessa nimi Dagmar on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 6474 henkilölle. Suurin osa Dagmar-nimisistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Dagmarin nimipäivä on 26. marraskuuta.

 • Dagny

 • Daniela

 • Denise

  Denise on ranskalainen naisen etunimi, muunnos kreikkalais­peräisestä nimestä Dionysia, joka merkitsee Dionysos-jumalalle pyhitettyä. Nimen mies­puolisia vastineita ovat Denis ja Dennis. Kristittyjen keskuudessa nimen ovat sen ilmeisen pakanallisesta alkuperästä huolimatta tehneet suosituksi useat sen nimiset varhais­kristilliset marttyyrit.

  Suomessa nimi Denise on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 430 henkilölle. Vuodesta 2005 lähtien Denisen nimipäivä on ollut suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 5. toukokuuta.

 • Diana

  Diana on latinalaisperäinen naisen etunimi. Nimi johtuu toden­näköisesti ’taivaallista’ tai ’jumalallista’ tarkoittavasta indo­eurooppalaisesta sanasta. Antiikin aikana Diana oli roomalaisten kuun, metsän ja metsästyksen jumalatar, joka usein samastettiin kreikkalaiseen Artemikseen.

  Henkilönnimenä Diana on ollut säännöllisessä käytössä renessanssiajasta lähtien. Myöhemmin se on yleistynyt osittain kirjallisuuden vaikutuksesta, mihin on vaikuttanut muun muassa Walter Scottin romaanissa Rob Boy esiintyvä Diana Vermon.

  Suomessa nimi Diana on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 529 naiselle sekä muutamalle miehelle. Dianan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 16. lokakuuta.

 • Disa

  Disa on Ruotsissa ja Suomessa esiintyvä naisen etunimi. Nimi johtuu skandinaavisten kielten utua tai usvaa tarkoittavasta sanasta.

  Skandinaavisessa mytologiassa Disa oli taistelun jumalatar ja tarunomainen kuningatar. Saagojen Disa oli myös päähenkilönä Johannes Messeniuksen vuonna 1611 kirjoittamassa näytelmässä Disa.

  Suomessa nimi Disa on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 392 naiselle ja alle viidelle miehelle.

  Disan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. helmikuuta. Ruotsissa nimipäivä on 3. helmikuuta. Aiheena nimipäivän sijoittamiseen juuri tähän ajankohtaan on ollut Uppsalassa entisaikaan helmikuun alussa pidetyt talvikäräjät, joista käytettiin nimeä Disting.

 • Dora

  Dora on kreikkalaisperäinen naisen etunimi, mahdollisesti muotoutunut Dorotheasta tai Theodorasta. Nimi tarkoittaa Jumalan lahjaa (δῶρον" (doron), "lahja" + "θεός" (theos), "jumala").

  Suomessa nimi Dora on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 294 henkilölle. Doran nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 6. helmikuuta, joka on vanhastaan ollut varhaiskristillisen marttyyrin, Pyhän Dorothean muistopäivä.

 • Doris

  Doris on kansainvälinen naisen etunimi. Suomessa nimi Doris on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2169 ja Dooris alle 40 henkilölle. Suomen ruotsinkielisen almanakan mukaan Doris viettää nimipäiväänsä 15. tammikuuta. Nimelle on eri selityksiä. Se voi olla joko kreikan "doorilainen nainen" tai Dorotea-nimen lyhentymä. Kreikan mytologiassa Doris on merenneidon nimi.

 • Dorotea

  Dorotea tai Dorothea (kreik. Δωροθεα on naisen etunimi, kreikkalaisen Dorotheos-nimen (kreik. Δωροθεος) nais­puolinen vastine. Nimi johtuu kreikan kielen sanoista, jotka merkitsevät Jumalan lahjaa. Nimi on ollut myös ainakin kolmella pyhimyksellä, joista kaksi on varhais­kristillisiä marttyreja, kolmas taas 1300-luvulla elänyt Dorothea Montaulainen, jota on pidetty Preussin suojelus­pyhimyksenä.

  Suomessa nimi Dorotea on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 267 ja Dorothea 373 henkilölle. Nimen varhainen suomalainen muoto on Toroteija. Dorotean nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 6. helmikuuta. Nimen loppuosan suomenkielisiä mukaelmia ovat Teija ja Tea, joiden nimipäivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan samana päivänä.

 • Dorrit