» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » e

 • Ebba

  Ebba on naisen etunimi, jonka miespuolinen vastine on Ebbe. Molemmat nimet ovat syntyneet joko lyhentyminä germaanisesta nimestä Eberhard, "pelkäämätön kuin villikarju tai muista Eber -alkuisista nimistä, tai toisen selityksen mukaan ne ovat muunnoksia tanskalaisesta nimestä Esbern tai Asbern, jonka alkuosa viittaa aasa-jumaliin ja loppuosa tarkoittaa karhua.

  Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan nimi Ebba on Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2001 nais­puoliselle henkilölle. Ebban ja myös Ebben nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 13. lokakuuta.

 • Edit

  Edit on naisen etunimi, joka esiintyy myös muodossa Edith sekä Eedit. Nimi on muinais­englantilaista alkuperää ja sen alku­muoto on ollut Eadgith, joka on yhdistetty onnellista tai rikasta sekä taistelua tarkoittavissa sanoista.

  Suomessa nimi Edit on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 8129 ja Edith 3018 naiselle. Muodossa Edit nimi esiintyy harvinaisena myös muutamilla miehillä. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Editin nimipäivä on 14. toukokuuta. Ruotsissa nimi­päivä on 31. lokakuuta.

 • Eira

  Eira on alkujaan muinaisskandinaavinen naisen etunimi, joka johtuu lääkintätaidon jumalan nimestä Eir. Suomessa nimi yleistyi varsinkin sen jälkeen, kun Helsinkiin perustettiin vuonna 1905 Eiran sairaala, jonka mukaan sai nimensä pian kokonainen kaupunginosakin, Eira. Pohjois-Suomessa Eira on aikoinaan ollut käytössä myös miehen etunimenä Eerikin (Eirikin) muunnelmana. 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 5 445 naiselle ja alle 10 miehelle.

  Eiran nimipäivä on nykyään 9. elokuuta. Vuosina 1929–1950 se oli 12. huhtikuuta; välillä nimi poistettiin almanakasta kokonaan, mutta palautettiin vuonna 1964 ja siirrettiin samalla nykyiselle päivälleen.

  Eira on myös sukunimi.

 • Eivor

 • Eleonora

  Eleonora on naisen etunimi. Suomessa se esiintyy myös muodossa Eleonoora. Nimi johtuu ranskalaisesta nimestä Eleanor, joka tarkoittaa "toinen Aenor", kun eräällä äidillä ja hänen tyttärellään oli sama nimi.

  Eleonoran lyhentymämuotoja ovat Elli, Noora ja Leonora. Suomessa Ellin, Eleonooran, Nooran ja Leonoran nimipäivä on 11. heinäkuuta.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 1 138 Eleonoora-nimen saanutta naista. Eleonora-nimen on vastaavasti saanut 1 930 naista ja muutama mies.

 • Elin

  Elin on naisen etunimi, pääasiassa Skandinavian maissa ja Walesissa esiintyvä muunnos nimestä Helen, joka taas on kreikkalais­peräisen Helena-nimen lyhentymä.,

  Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 7255 Elin-nimistä naista. Elinin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 10. helmikuuta.

 • Elisabet

  Elisabet ja Elisabeth ovat kansainvälisiä naisen nimiä.

  Elisabet on heprealainen nimi Eliseba, joka tarkoittaa ”Jumala on valani” tai ”Jumala antaa avun”. Uudessa Testamentissa Elisabet on Johannes Kastajan äiti. Nimestä on käytössä useita muotoja, Pohjoismaissa muun muassa Betty, Elsa, Elsi, Else ja Lisa, Saksassa muun muassa Elise, Ilse ja Lisabet, Englannissa muun muassa Alice, Eliza ja Lizzie, Ranskassa Lisette, Italiassa Elisa ja Bettina, Unkarissa muun muassa Erzsébet ja Venäjällä Jelizaveta.

  Elisabetin nimipäivää vietetään Suomessa 19. marraskuuta, joka on unkarilaisen pyhimykseksi julistetun prinsessan Elisabet Thüringeniläisen (1207–1231) muistopäivä. Tällä päivällä nimi on ollut vuoteen 1816 asti ja uudelleen vuodesta 1950 alkaen. Nykyään sama päivä on myös Liisan, Elisan, Eliisan, Liisin ja Elisen nimipäivä. Vuosina 1816–1928 Elisabetin nimipäivä oli 17. syyskuuta.

  Elisabet on kristikunnan tavallisimpia naisen nimiä. Suomessa sen on vuoden 2013 marraskuuhun mennessä saanut 55 286 naista ja alle 15 miestä. Muodossa Elisabeth nimen on saanut marraskuuhun 2013 mennessä 24 636 naista ja alle 20 miestä. Erityisen suosittu nimi on jälkimmäisenä etunimenä.

 • Elise

  Elise on naisen etunimi. Se on lyhennys Elisabetista (Eliseba, hepr. ”Jumala on valani” tai ”Jumala antaa avun”). Elisen nimipäivä on almanakassa 19. marraskuuta. Elisen yleinen lempinimi on Elsu.lähde?

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Elise-nimen on Suomessa saanut 6269 naista ja alle 10 miestä.

 • Ella

  Ella on naisen nimi. Se on muunnelma Helenasta, joka on kreikkaa ja tarkoittaa "loistavaa". Nimen "sukutaulun" mukaan nimi Elina on lyhennetty nimestä Helena. Ella taas on lyhennetty Elinasta ja täten myös Helenasta. Nimeä Ella käytetään yleensä esimerkiksi nimien Elisabet tai Eleonoora lempiniminä. Usein luullaan, että Ella olisi lyhennelmä Elisabetista tai Eleonoorasta, vaikka nimi on varmistettu kreikkalaisperäiseksi. Ellan nimipäivä on 10. helmikuuta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Ella-nimisiä naisia on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 11 271.

  Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Ella on ollut viime vuosina erittäin suosittu nimi. Vuonna 2012 se oli suosituin tytön nimi.

 • Ellen

  Ellen on kansainvälinen naisen etunimi.

  Ellen on keskiaikainen englantilainen muunnos nimestä Helen tai hollantilainen muunnos nimistä Helen ja Eleanor. Helen puolestaan juontaa kreikkalaisesta Helenestä, joka on lähtöisin joko kreikan soihtua tarkoittavasta sanasta helene tai kuuta tarkoittavasta sanasta selene.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 16 408 Ellen-nimen saanutta naista ja muutama mies.

 • Elli

  Elli on suomalainen naisen etunimi, joka on syntynyt lyhentymänä nimestä Eleonora. Ellin nimipäivä on 11. heinäkuuta.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Elli-nimen on saanut 20 190 henkilöä, jotka kaikki ovat naisia. Heistä yli puolet on syntynyt 1900-luvun alkupuoliskolla.

 • Ellinor

 • Elma

  Elma on naisen etunimi. Nimi on eri maissa syntynyt lyhennelmänä useista eri nimistä tai nimiyhdistelmistä, joita ovat olleet esimerkiksi Englannissa Elizabeth-Mary, Tanskassa Else-Marie ja Italiassa Guglielma, joka on Vilhelm-nimen italialainen naispuolinen vastine.

  Suomessa nimi tuli käyttöön 1800-luvun lopulla lähinnä Aleksis Kiven Karkurit-näytelmän vaikutuksesta, jossa esiintyy tämän niminen henkilö.. On arveltu, että Aleksis Kivi löysi tämän nimen italialaisista lähteistä. Suomessa nimestä on käytössä myös muunnos Elmi, joka esiintyy jonkin verran myös miehen nimenä. Nimi Elma on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 9422 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia, nimi Elmi 773 naiselle ja noin 40 miehelle.

  Elman ja Elmin nimipäivä on 12. helmikuuta. Nimi Elma esiintyy sekä suomenkielisessä että suomenruotsalaisessa kalenterissa, Elmi vain suomenkielisessä.

 • Elna

  Elna on pohjoismainen naisen etunimi. Se on syntynyt lyhentymänä kreikkalaisperäisestä nimestä Helena, joka tarkoittaa loistavaa. Elnan nimipäivä on 10. helmikuuta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Elna-nimisiä on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 5 364 naista ja alle 10 miestä.

 • Elsa

  Elsa on naisen etunimi. Suomessa Elsan nimipäivä on 14. lokakuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Elsa on Suomessa annettu 28 338 henkilölle.

 • Else

  Else on naisen etunimi. Suomessa Elsen nimipäivä on 14. lokakuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Else on Suomessa annettu 2 742 naiselle ja alle viidelle miehelle.

 • Elvi

  Elvi on suomalainen naisen etunimi, Elviira-nimen lyhentymä.

  Elviiran nimipäivä on suomalaisessa almanakassa vuodesta 1929 lähtien ollut 27. kesäkuuta.

  Suomessa nimi Elvi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 11 911 henkilölle .

 • Elvira

  Elviira tai Elvira on naisen etunimi.

  Elviiran nimipäivä on 27. kesäkuuta ollut suomalaisessa almanakassa vuosina 1885-1928 ja uudelleen vuodesta 1995.

  Nimi Elviira perustuu joko arabiankieliseen ylevää ja käskijätärtä tarkoittavaan sanaan tai muinaissaksan nimeen Alverat. Nimen lyhentymänä on Suomessa käytössä myös Elvi.

  Suomessa nimi Elviira on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 7321 henkilölle. Muodossa Elvira nimi on annettu 4189 naiselle ja alle viidelle miehelle.

 • Emelie

 • Emilia

  Emilia on latinalaisperäinen naisen etunimi. Sen miespuolinen vastine on Emil. Nimet ovat muunnoksia roomalaisesta sukunimestä Aemilius, joka merkitsee latinaksi kilpailijaa. Suomessa nimestä käytetään myös muunnelmaa Emilja.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 72 398 Emilia-nimen saanutta naista ja kymmenkunta miestä. 1980-luvulta alkaen Emilia on ollut yksi suosituimmista tyttöjen nimistä Suomessa. Emilja-nimen saaneita on vastaavasti rekisteröity alle sata.

 • Emma

  Emma on yleiseurooppalainen naisen etunimi. Englannissa se tunnettiin jo tuhat vuotta sitten. Suomessa siitä tuli tyypillinen muotinimi 1800-luvun loppupuolella. 1900-luvun keskivaiheilla syntyneillä nimi on melko harvinainen, mutta se palasi muotiin vuosituhannen vaihteessa. Suomen lisäksi se on viime vuosina ollut suosittu muissakin Pohjoismaissa, Irlannissa, Pohjois-Irlannissa ja Ranskassa. Vuonna 2005 Emma oli Suomessa suosituin tyttölapselle annettu ensimmäinen etunimi jo toisena vuonna peräkkäin. Kaikkiaan nimi on Suomessa vuoden 2009 toukokuuhun mennessä annettu 17 434 naiselle ja muutamalle miehelle. Emma-nimi on todella suosittu Ruotsissa.

 • Erika

  Eerika on suomalainen naisen etunimi. Se on nimen Eerik sisarnimi ja samalla muunnos kansainvälisestä nimestä Erika, jota myös käytetään Suomessa.

  Pohjoismaissa nimien Eerika ja Erika alkuperä on miehen etunimi Erik, jonka muinaisgermaaninen merkitys on hallintoalue tai yksinvaltias. Saksassa Erika taas on luontonimi, joka on lähtöisin kanervakasveihin kuuluvan kellokanervien suvun tieteellisestä nimestä Erica. Erikalla on muitakin alkuperiä, esimerkiksi Japanissa nimellä on toinen merkitys.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 3 910 Eerika-nimen ja 10 736 Erika-nimen saanutta naista. Kumpikin nimi on myös alle kymmenellä miehellä

 • Erin

  Erin on naisen etunimi. Se on englantilaistettu muoto harvinaisesta irlantilaisesta nimestä Eireann, joka on Irlannin gaelinkielisen nimen genetiivimuoto. Nimi Erin on tullut käyttöön 1900-luvun puolenvälin aikoihin.

  Suomessa nimi Erin on marraskuuhun 2013 mennessä annettu noin 980 henkilöille, joista suurin osa on syntynyt 2000-luvulla. Erinin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. marraskuuta.

 • Erna

  Erna on naisen etunimi. Se on alkujaan englantilainen lyhentymä nimestä Ernestine, joka on Ernst-nimen naispuolinen vastine.

  Suomessa nimi Erna on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 822 henkilölle.. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Ernan nimipäivä on 20. syyskuuta.

 • Ester

  Ester on persialaista alkuperää oleva naisen etunimi, joka tarkoittaa tähteä. Raamatussa Ester on Persian kuninkaan Kserkseen (Ahasveroksen) puolisoksi päätynyt juutalainen, Esterin kirjan päähenkilö.

  Suomessa nimi Ester on annettu vuoden 2012 loppuun mennessä 27 418 naiselle. Esterin nimipäivä on 16. toukokuuta. Nimestä on Suomessa käytössä myös muunnokset Esteri ja Essi.

 • Estrid

 • Etel

 • Eugenia

  Eugenia voi viitata eri asioihin

  • eugeniikka, rotuhygienia
  • Eugenia, kasvisuku
  • Eugenia, naisen nimi
  • 45 Eugenia, asteroidi
 • Eva

  EVA voi tarkoittaa seuraavia asioita:

  • Eva, naisen etunimi
  • Elinkeinoelämän valtuuskunta, EVA
  • EVA Air, taiwanilainen lentoyhtiö
  • Erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten psykiatrinen tutkimus- ja hoitoyksikkö (EVA-yksikkö), Tampereen yliopistolliseen sairaalaan kuuluvan Pitkäniemen sairaalan yksikkö
  • virusarteriitti, EVA, lyhenne sanoista equine viral arteritis, hevosilla esiintyvä tartuntatauti
  • Eva, Nightwishin single
  • EVA, kuvitteellinen henkilö Metal Gear -pelisarjassa
  • Eeva (Eva), vuoden 1948 elokuva
  • Eva, vuoden 1958 elokuva
  • Eeva (Eva), vuoden 1962 elokuva
  • Eva (The Face of Eve), vuoden 1968 elokuva
  • Eva, vuoden 2010 elokuva
  • Eva, vuoden 2011 elokuva