» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » b

 • Barbara

  Barbara on naisen etunimi. Nimi johtuu kreikan kielen sanasta βάρβαρος (bárbaros), joka tarkoittaa vierasta, muukalaista. Samaa alkuperää on myös sana barbaari. Kristityissä maissa nimen monine eri­kielisine muunnelmineen on tehnyt varhais­kristillinen marttyyri­neitsyt Pyhä Barbara.

  Suomessa nimi Barbara on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä 812 tytölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Barbaran nimipäivä on 4. joulukuuta, Pyhän Barbaran perinteisenä muisto­päivänä.

  Barbara on myös skolastikkojen antama nimi tunnetuimmalle loogisten syllogismien muodolle.

 • Barbro

  Barbro on ruotsalainen naisen etunimi, Barbara-nimen muunnelma.

  Suomessa nimi Barbro on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1771 henkilölle, joista yli puolet on 1940- ja 1950-luvuilla syntyneitä. Barbaran nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 4. joulukuuta.

 • Beata

  Beata on latinalaisperäinen naisen etunimi, joka tarkoittaa autuasta tai onnellista.

  Suomessa nimi Beata on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 265 naiselle.

  Beatan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. joulukuuta.

 • Beatrice

  Beatrice on alun perin italialainen naisen etunimi, joka johtuu ilon tuojaa tai onnea tuovaa merkitsevistä sanoista. Nimen on tehnyt suosituksi erityisesti Danten tunnetuimmissa teoksissa esiintyvä, hänen nuorena kuollut rakastettunsa Beatrice Portinari.

  Suomessa nimi Beatrice on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 666 naiselle. Beatricen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. joulukuuta.

 • Bengta

 • Benita

 • Berit

  Berit on naisen etunimi. Nimi on mukana Suomen ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa ja sen nimipäivä on 1. helmikuuta.

  Väestörekisterikeskuksen mukaan Berit-nimen on Suomessa saanut 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 2 338 naista ja ainakin yksi mies.

 • Bernice

 • Berta

  Bertta, Berta tai Bertha on naisen etunimi. Nimi johtuu muinaissaksalaisesta loistavaa tai säteilevää tarkoittavasta sanasta berecht, mutta se on voitu myös käsittää lyhentymäksi -bert-loppuisten nimien naispuolisista vastineista kuten Alberta tai Roberta.

  Suomessa nimi Bertta on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 7 377 henkilölle, Berta 1 070 henkilölle ja Bertha 686 henkilölle. Suurin osa heistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimeä ei nykyisin ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta esimerkiksi vuonna 1916 se oli 1. helmikuuta. Suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Bertan nimipäivä on 24. elokuuta.

 • Bettina

  Bettina on varsinkin saksankielisissä maissa yleinen naisen etunimi.

  Suomessa nimi on yleistynyt 1900-luvun lopulla. Väestörekisterikeskuksen mukaan Bettina-nimi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 820 henkilölle.

 • Birgit

  Birgit on naisen etunimi, lyhentymä nimestä Birgitta. Birgitin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. lokakuuta.

  Suomessa nimi Birgit on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 5058 henkilölle.

 • Birgitta

  Birgitta on naisen etunimi, ruotsalainen muoto kelttiläisperäisestä nimestä Brigit, joka merkitsee ylhäistä tai korotettua. Nimen latinalainen muoto on Brigida. Suomessa nimestä ovat käytössä myös muunnelmat Pirkko, Pirjo ja Piritta.

  Birgitta-nimen on tehnyt suosituksi tunnettu Pyhä Birgitta, tunnettu mystikko ja hengellisen sääntökunnan perustaja. Hänet julistettiin pyhimykseksi 7. lokakuuta 1391, minkä vuoksi hänen muistopäivänsä on vanhastaan 7. lokakuuta. Sama päivä Suomessa ja Ruotsissa Birgitan nimipäivä.

  Suomessa nimi Birgitta on 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 18 115 henkilölle.

 • Bodil

 • Brita

  Brita tai Britta on Skandinaviassa ja Suomessa käytetty naisen etunimi.

  Brita on muunnos Birgitasta, joka puolestaan on versio englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget. Bridget taas juontaa iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

  Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 3 440 Brita- ja 1204 Britta-nimen saanutta henkilöä.

 • Britt

 • Britta

  Brita tai Britta on Skandinaviassa ja Suomessa käytetty naisen etunimi.

  Brita on muunnos Birgitasta, joka puolestaan on versio englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget. Bridget taas juontaa iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

  Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 3 440 Brita- ja 1204 Britta-nimen saanutta henkilöä.