» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen » f

 • Fanny

  Fanny tai Fanni on naisen etunimi.

  Fanny on englantilainen muunnos nimistä Stefania ja Francisca, jonka merkitys on 'ranskatar'.lähde?

  Fanny tuli Suomessa muotiin 1800-luvun puolivälissä samoin kuin Ruotsissa, jossa se tuli suosituksi Frans Mikael Franzénin runojen vaikutuksesta.

  Suomen almanakassa nimi oli vuosina 1872-1928, ja se on otettu almanakkaan muodossa Fanni uudelleen vuodesta 2010 lähtien. Fanny on ruotsinkielisessä almanakassa.

  Väestörekisterikeskuksen mukaan on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 4 208 Fanni- ja 10 016 Fanny-nimistä naista. Ennen vuotta 1920 molemmat nimet oli annettu muutamalle miehellekin.

 • Felicia

  Felicia on naisen etunimi, latinalaisen onnellista tarkoittavan nimen Felix tai sen muunnoksen Felicius naispuolinen vastine.

  Englannissa nimi on ollut jonkin verran käytössä jo keskiajalla.. Suomessa se oli ennen vuotta 1960 annettu vain muutamalle henkilölle. Viime vuosikymmeninä se on tullut yleisemmäksi, ja vuoden 1960 alusta vuoden 2013 syyskuun alkuun mennessä se oli annettu 870 henkilölle.

  Felician nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 6. syyskuuta.

 • Filippa

  Filippa on naisen etunimi, Filip- tai Filippos-nimen naispuolinen vastine.

  Suomessa nimi Filippa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 242 henkilölle. Filipan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 8. maaliskuuta

 • Flora

  Floora on suomalainen naisen etunimi. Se on suomalaisversio kansainvälisestä nimestä Flora, jota myös käytetään Suomessa. Flora on johdos latinankielisestä sanasta flos, joka merkitsee kukkaa.

  Flooran nimipäivä on 13. toukokuuta. Flooran päivä eli kukanpäivä on Helsingin yliopiston ylioppilaiden perinteinen juhlapäivä.

  Vuoden 2012 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 40 Floora-nimen saanutta naista ja alle 25 miestä. Vastaavasti Flora on annettu nimeksi 180 naiselle.

 • Fransiska

 • Fredrika

  Fredrika on naisen etunimi, Fredrik-nimen naispuolinen vastine.

  Suomessa nimi Fredrika on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1888 henkilölle. Nimestä on käytössä suomenkielinen lyhentymä Riikka. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan sekä Fredrikin että Fredrikan nimipäivä on 18. heinäkuuta, joka suomenkielisessä kalenterissa on Riikan nimipäivä.

 • Freja

  Freija (Freyja, Freya, Freia, Freja, Fröja, muinaisnorjan ”rouva”) on skandinaavissa mytologiassa vaanien sukuun kuuluva jumalatar, jolla on lisänimi Vanadis, koska on niistä tärkein. Hän on kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar, ja samalla myös kaikkein kaunein jumalista. Useat paikannimet todistavat Freijan laajalle levinneestä palvonnasta, varsinkin Ruotsissa ja Norjassa. Freija on hyvin paljon kreikkalaisen jumalattaren Afroditen kaltainen. Freijan uskottiin antavan tyydytystä rakkauselämään, kuten myös kasvattavan sadot viljaviksi.

  Freijan isä on Njord ja veli Freyr.

 • Frida

  Frida on ruotsalaisperäinen naisen etunimi. Nimi on lyhentymä germaanisista nimistä, joiden alkuosa frid (nykyruotsiksi fred, saksaksi Fried) tarkoittaa rauhaa. Fridan nimipäivää vietetään suomenruotsalaisen almanakan mukaan 29. joulukuuta. Suomenkielisessä almanakassa samalla päivällä on nimi Rauha.

  Suomessa nimi Frida on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1479 naiselle ja muutamalle miehelle.