» naiset » kalenteri-suomenruotsalainen

  • Ada

    Ada heprealaisperäinen naisen etunimi.

    Ada merkitsee heprean kielessä ’jalokivikorua’. Adan maintaan Raamatun Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Lemekin vaimon nimenä. Toisaalta nimi voi olla myös saksalainen lyhentymä Adal- ja Adel-alkuisista ("jalosukuinen") nimistä (Adalberta, Adelheid). Suomessa nimi voidaan yhdistää myös nimiin Adalmiina, Aadolfiina ja Agda.

    Suomessa nimi esiintyy yleisesti myös muodossa Aada. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Ada on annettu Suomessa 3421 naiselle ja alle 10 miehelle. Muodossa Aada nimi on annettu 5183 naiselle ja alle viidelle miehelle.

  • Adele

    Adele on naisen etunimi, joka on lyhentymä Adelheidista. Se esiintyy suomenruotsalaisessa almanakassa, mutta ei suomenkielisessä. Nimestä esiintyy myös ranskalainen muoto Adèle.

    Adele on Suomessa annettu nimeksi vuoden 2009 loppuun mennessä 4 670 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Agata

    Agata tai Agatha on naisen etunimi. Nimi johtuu kreikan kielen sanasta αγαθος (agathos), joka tarkoittaa hyvää, hyväsydämistä.

    Suomessa nimi Agata on 1800-luvun lopulta vuoden 1909 loppuun mennessä annettu 412 ja Agatha 177 tytölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Agatan nimipäivä on 7. joulukuuta.

    Agatha on myös Kerkko Koskisen albumi.

  • Agda

  • Agnes

    Agnes ovat naisen etunimi. Nimi on latinalainen versio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Nimi on liitetty myös lampaisiin, koska latinan saman­kaltainen sana agnus merkitsee karitsaa.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 3 077 Agnes-nimen saanutta naista. Agnesin nimipäivä on 21. tammikuuta, Pyhän Agnesin muistopäivänä.

    Puolalais-suomalainen laulaja Agnieszka Pihlava käyttää nimeä Agnes taiteilijanimenään.

  • Agneta

    Agneta on naisen etunimi, ruotsalainen muunnos kansainvälisemmästä nimestä Agnesista. Suomessa nimi esiintyy myös muodossa Agneetta.

    Agnes puolestaan on latinalaisversio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Nimi on liitetty myös lampaisiin, koska latinan samankaltainen sana agnus merkitsee karitsaa.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 2 323 Agneta-nimen saanutta naista. Samana aikana Agneetta on annettu nimeksi hieman alle 50 naiselle.

  • Aina

    Aina on suomalainen naisen etunimi. Joissakin tietolähteissä sen keksijäksi on sanottu Z. Topelius, jolla oli Aina-niminen tytär.

    Aina viettää nimipäiväänsä yhdessä Ainon ja Ainin kanssa 10. toukokuuta.

  • Aino

    Aino on suomalainen naisen nimi. Se on myös ensimmäinen suomalaiseen viralliseen almanakkaan tullut täysin suomalaisperäinen nimi.

    Kalevalaisissa kansanrunoissa on laulettu ”aino tyttösestä”, jolla saatetaan viitata perheen ainoaan tyttölapseen. Oletetaan, että Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot on tehnyt Ainosta nimen kirjoittamalla adjektiivin aino isolla alkukirjaimella. Aino-nimeä ei mahdollisesti ole esiintynyt ennen kirjoitettua Kalevalaa.

  • Albertina

    Albertina on museo Itävallan pääkaupungin Wienin 1. kaupunginosassa eli Innere Stadtissa. Se toimii Palais Erzherzog Albrechtissa ja sisältää yhden maailman huomattavimmista grafiikan kokoelmista ja lisäksi valokuvia ja arkkitehtuuripiirroksia. Äskettäin museo on saanut pysyvään lainaan kaksi impressionististen ja 1900-luvun alun maalausten kokoelmaa. Museo on nimetty perustajansa, Teschenin herttuan Albert Kasimir von Sachsen-Teschenin (1738–1822) mukaan.

  • Alexandra

    Aleksandra ja Alexandra ovat kansainvälisiä naisen etunimiä, joita käytetään myös Suomessa. Nimet ovat feminiinimuotoja miehen nimestä Alexander (suomalaisittain Aleksanteri), jonka alkuperä puolestaan on muinaiskreikan "miesten puolustajaa", "sotilasta" merkitsevässä nimessä Alexandros.

  • Alfa

  • Alfhild

    Alfhild on skandinaavisesta muinaistarustosta peräisin oleva naisen nimi. Nimi on käytössä pääosin sellaisissa maissa, joissa on käytössä joko norjan tai ruotsin kieli. Suomessa Alfhildin nimipäivää juhlitaan suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 31. tammikuuta, mutta suomenkielisessä kalenterissa nimi korvattiin vuonna 1890 suomenkielisemmällä nimellä Alli.

    Suomessa nimi Alhfild on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2013 loppuun mennessä hieman alle 840 henkilölle, joista kahdeksan on syntynyt vuosina 2000–2013.

  • Alice

    Alice on alun perin ranskalainen, myös muun muassa englanninkielisissä maissa yleinen naisen etunimi, alkujaan muunnos muinaisgermaanisesta nimestä Adeleidis, joka merkitsee jalosukuista ja jonka yleisin nykyisinkin käytössä oleva muoto on Adelaide. Toisaalta Alice on voitu käsittää myös muunnokseksi nimestä Elisabet tai Aleksandra.

    Suomessa Alice-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 10 472. Nimestä on käytössä myös suomenkielinen muoto Aliisa. Alicen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 14. heinäkuuta, joka suomenkielisen kalenterin mukaan on Aliisan nimi­päivä.

  • Alina

    Alina on kansainvälinen naisen etunimi. Nimi on syntynyt lyhentymänä nimestä Adelina tai useista -alina -loppuisista nimistä. Toisaalta nimi esiintyy myös arabimaissa ja johtuu tällöin jaloa tarkoittavasta arabian kielen sanasta..

    Suomessa oli 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 14 032 Alina- ja 8 326 Aliina-nimistä naista sekä alle kymmenen Aliina-niminen miestä.

  • Alma

    Alma on naisen nimi myös Suomessa. Nimi Alma juontaa aluperänsä latinankielisesta termista almus, jonka femiinimuoto on alma ja joka tarkoittaa lempeää, mietoa. Sana esiintyy myös latinalaisessa sanonnassa Alma mater, jota usein käytetään siitä yliopistosta, jossa henkilö on opiskellut. Nimen voi katsoa myös tulleen espanjasta, jossa alma on merkinnyt sielua.

    Suomessa nimi Alma on annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 8 725 henkilölle.

  • Alva

  • Amalia

    Amalia on naisen etunimi. Se on latinalaistettu muoto goottilaisesta nimestä, jonka alkuosa on vanhentunut työtä ja taistelutyötä tarkoittava sana amal. Pohjois-Saksassa ja Tanskassa nimeä ovat suosineet kuninkaalliset perheet.

    Suomessa nimi Amalia on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5 199 henkilölle. Amalian nimipäivä on nykyisin 19. toukokuuta. Nimi esiintyi almanakassa jo 1740-luvulla 10. heinäkuuta. Uudelleen se otettiin almanakkaan 1777, päivänä 20. huhtikuuta. Siltä päivältä se poistettiin 1928. Nykyiselle paikalleen se pääsi 1973. Muotinimi se oli 1800-luvun puolivälissä, jolloin ilmestyi suomennoksena Schillerin runo ”Amalia”.

    Nimen muotoja ovat Ranskassa Amélie, englannissa Amely, Emily, Emmy ja Milly. Suomessa ovat käytössä mm. Amali, Amalja, Maali, Maala, Maalia, Malla, Maila, Maili ja Liia. Amalian kanssa samana päivänä nimipäiväänsä viettävät Emilia, Emma, Emmi, Milla, Milja ja Milka.

  • Amanda

    Amanda on useissa eurooppalaisissa kielissä esiintyvä naisen etunimi.

    Nimen kehitti 1600-luvulla vaikuttanut näytelmäkirjailija Colley Cibber. Hän käytti suoraan latinankielistä sanaa amanda, joka tarkoittaa ’rakastettavaa’.

    Suomessa on käytetty nimestä muunnelmia Mandi, Manta ja Manda. Englanninkielisissä maissa nimen eräs muunnelma on Mandy. Samasta latinan verbistä amare, ’rakastaa’, johdettuja naisen etunimiä ovat myös ranskankielinen etunimi Aimée sekä siitä eri aikoina johdetut englanninkieliset etunimet Amy ja Aimee.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä 31 282 naista oli saanut Suomessa nimekseen Amanda. Nimi Manda oli samaan ajankohtaan mennessä annettu noin 500 naiselle, nimi Mandi 400 naiselle, nimi Manta 213 naiselle ja nimi Mandy noin 50 naiselle.

  • Andrea

  • Angela

    Angela on laajalti yleinen naisen etunimi. Nimi on muodostettu kreikan kielen sanasta angelos (ανγελος), joka tarkoittaa sanansaattajaa ja viestintuojaa sekä myös enkeliä. Nimen eri kielissä käytettyjä muunnoksia ovat Angelika, Angelica ja Angelina.

    Suomessa nimi Angela on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 726 henkilölle Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Angelan nimipäivä on 8. joulukuuta.

  • Angelika

    Angelika on naisen etunimi, Angela-nimen muunnos. Nimi on muodostettu kreikan kielen sanasta angelos (ανγελος), joka tarkoittaa sanansaattajaa ja viestintuojaa sekä myös enkeliä. Nimi esiintyy useissa maissa myös kirjoitettuna Angelica.

    Suomessa nimi Angelika on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 503 henkilölle. Lisäksi muodossa Angelica nimi on annettu noin 770 naiselle sekä muutamalle miehelle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Angelikan nimipäivä on 8. joulukuuta.

    Angelica eli karhunputket on myös kasvisuku, johon kuuluvat väinönputki (Angelica archangelica) ja karhunputki (Angelica sylvestris).

    1. ↑ Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, s. 51. WSOY, 2004. ISBN 951-0-29400-4.
    2. ↑ Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 8.12.2010.
  • Angelina

    Angelina on naisen etunimi, Angela-nimen latinalainen diminutiivimuoto.

    Suomessa nimi Angelina on marraskuuhun 2014 mennessä annettu 683 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Angelinan nimipäivä on 8. joulukuuta.

  • Anita

    Anita on espanjalainen ja italialainen muoto Anna-nimestä. Nimi on vakiintunut myös Suomen nimistöön, vuoden 2009 loppuun mennessä se on Väestörekisterikeskuksen mukaan annettu 28 586 naiselle. Nimipäivää Anita viettää 22. lokakuuta yhdessä nimien Anja, Anniina ja Anitta kanssa. Kalenteriin se on otettu vuonna 1973. Myös Suomen ruotsinkielisessä kalenterissa nimipäivä on sama.

  • Anja

    Anja on naisen etunimi. Se on venäläinen muunnelma Annasta. Anja-nimisiä naisia on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä merkitty Väestörekisteriin 36 995. Anja esiintyy myös paikannimissä, kuten Anjalankoski ja Anjala.

  • Anna

    Anna on kansainvälinen naisen etunimi. Anna on muunnos heprean armoa tai suosiota tarkoittavasta nimestä Hannah.

    Vuoden 2013 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 115 800 Anna-nimen saanutta naista sekä muutamia miehiäkin. i. Anna on yksi suosituimmista tyttöjen etunimistä Suomessa.

  • Anne

    Anne on monissa maissa yleinen naisen etunimi. Anne on varsinkin Saksassa, Ranskassa ja Englannissa suosittu muunnelma nimestä Hannah, joka tarkoittaa hepreaksi armoa tai suosiota. Anne voi myös olla lyhenne arn-alkuisista nimistä. Arn merkitsee saksaksi kotkaa.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Anne oli Suomessa Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 38 767 naiselle ja noin 20 miehelle. Nimi yleistyi Suomessa huomattavasti 1950-luvulla. Nimistöntutkija Eero Kiviniemi on arvellut, ettei Anne-nimen nopea suosionnousu Suomessa 1950-luvulla johtunut Yhdistyneen kuningaskunnan prinsessan Annen syntymästä (1950) vaan siitä, että Suomessa suosituimpiin naisten etunimiin on jatkuvasti kuulunut jokin Anna-nimen variantti ja tämän johdosta Annelle oli tilausta, kun nimet Aino ja Anja olivat selvästi menettäneet suosiotaan 1950-luvulle tultaessa. Yli puolet Suomen Anne-nimisistä henkilöistä on syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla. Vuosisadan lopulla Anne-nimen suosio laski huomattavasti.

  • Anneli

    Anneli on kansainvälinen muunnos Anna-nimestä. Se on selitetty Annelen tavoin Annan hyväilymuodoksi ja toisaalta se voi olla lyhentymä yhdysnimistä, esimerkiksi Ruotsissa Anne-Louisesta tai Virossa Annelisesta. Suomessa Anneli-nimisiä on marraskuuhun 2014 mennessä rekisteröity 145 337 naista ja muutama mies. Tällä määrällä Anneli on Suomessa kaikkien aikojen kolmanneksi suosituin nimi Marian, Helenan ja Johannan jälkeen. Tätä selittää Annelin suosio jälkimmäisenä nimenä. Virossakin Anneli on ollut suosittu. Siellä se voidaan kirjoittaa myös Anne-Ly.

    Suomessa Anneli viettää nimipäivää 9. joulukuuta yhdessä Annan, Annen, Anun, Annikin, Annikan ja Annukan kanssa.

  • Annette

    Anette sekä sen rinnakkaismuoto Annette ovat kansainvälisiä naisen etunimiä. Nimet ovat muunnoksia nimestä Anna. Anna puolestaan juontaa hepreankielisestä, armoa tarkoittavasta nimestä Hannah.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Anette-nimi on ollut 3868 suomalaisella naisella ja Annette 1754 naisella.

  • Anni

    Anni on suomalainen naisen etunimi, joka on muunnelma nimestä Anna. Annin nimipäivää vietetään 9. joulukuuta yhdessä Annan, Annen, Anun, Annelin, Annikin, Annikan ja Annukan kanssa. Suomenkieliseen almanakkaan Anni on otettu 1950 ja ruotsinkieliseen 1989. Suomessa Anni-nimisiä on vuoden 2011 huhtikuuhun mennessä rekisteröity 26 552.

  • Annica

  • Annika

    Annika on etenkin Suomessa, Ruotsissa ja Alankomaissa käytetty naisen etunimi. Alkuaan se on saksalainen hellittelymuoto Anna-nimestä, joka tulee heprean suosiota tai armoa tarkoittavasta nimestä Hannah.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 23 370 Annika-nimen saanutta henkilöä. Heistä ainakin kaksi on miehiä. Annikka-nimisiä on 903 ja Annicoita 475.

  • Antonia

    Anton on naisen etunimi, latinalaisen Antonius-nimen tai sen lyhentymän Antonin naispuolinen vastine.

    Suomessa Antonia-nimen on Väestö­rekisteri­keskuksen tilastojen mukaan saanut vuoden 2009 loppuun mennessä 729 naista. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Antonian nimipäivä on 17. tammikuuta, joka on myös Antonin nimi­päivä sekä suomen- että ruotsin­kielisessä kalenterissa.

  • Arla

  • Arna

  • Aslög

  • Asta

    Asta on pohjoismainen naisen etunimi. Nimi on syntynyt lyhennelmänä joko Augustus-nimen naispuolisesta vastineesta Augusta tai pohjoismaisesta nimestä Astrid.

    Suomessa Astan nimipäivä on 30. heinäkuuta, joka ennen vuotta 1973 oli myös Augustan nimipäivä.

    Vuoden 2012 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Asta-nimen on Suomessa saanut 6 076 naista ja ainakin kaksi miestä.

  • Astrid

    Astrid on vanha pohjoismainen naisen etunimi. Nimen alkuosa viittaa aasoihin , loppuosa johtuu joko kaunista tai ratsastajatarta tarkoittavasta sanasta.

    Suomessa nimi Astrid on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu tasan 2000 naiselle, ennen vuotta 1940 myös muutamalle miehelle. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Astridin nimipäivä on 27. marraskuuta.

  • Augusta

    Augusta on naisen etunimi, feminiininen vastine miehennimelle August(us) (lat. kunnianarvoisa). Antiikin Roomassa augusta oli keisarien puolisoista ja sisarista käytetty arvonimitys.

    Augustan nimipäivä oli ensimmäistä kertaa suomalaisessa nimipäiväkalenterissa 2. elokuuta 1794-1795, sitten 18. elokuuta 1796, 20. syyskuuta 1871-1928 ja 30. heinäkuuta 1950-1973 samana päivänä Astan kanssa. Haaparannan ja Luulajan suomenkielisissä kalentereissa Augustan päivä oli 9. syyskuuta 1831-1905 sekä Viipurin kalenterissa vuonna 1798. Pietarin kalenterissa Augustan päivä oli 8. kesäkuuta vuonna 1807. Nykyään Suomen ruotsinkielisessä kalenterissa Augusta jakaa saman nimipäivän Augustin kanssa eli 7. tammikuuta.

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vuoden 2013 helmikuuhun mennessä Augusta-nimen on saanut alle 4917 henkilöä, joista 4902 on ollut naispuolisia.

    Joissain maissa yleisemmin käytettyjä muotoja ovat Augustina ja Augustine. Roomalaiskatolinen pyhimusluettelo tuntee 17 Augustina-nimistä pyhimystä sekä 400-luvulla jaa. eläneen pyhän Augustan, joka legendan mukaan joutui isänsä surmaamaksi, koska tämä ei voinut hyväksyä tyttärensä kääntymistä kristinuskoon..

  • Aurora

    Aurora on naisen etunimi, joka johtuu latinan aamuruskoa tarkoittavasta sanasta aurora. Auroran nimipäivä on Suomessa 10. maaliskuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Aurora on annettu 12 269 naiselle ja alle 10 miehelle.

  • Barbara

    Barbara on naisen etunimi. Nimi johtuu kreikan kielen sanasta βάρβαρος (bárbaros), joka tarkoittaa vierasta, muukalaista. Samaa alkuperää on myös sana barbaari. Kristityissä maissa nimen monine eri­kielisine muunnelmineen on tehnyt varhais­kristillinen marttyyri­neitsyt Pyhä Barbara.

    Suomessa nimi Barbara on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä 812 tytölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Barbaran nimipäivä on 4. joulukuuta, Pyhän Barbaran perinteisenä muisto­päivänä.

    Barbara on myös skolastikkojen antama nimi tunnetuimmalle loogisten syllogismien muodolle.

  • Barbro

    Barbro on ruotsalainen naisen etunimi, Barbara-nimen muunnelma.

    Suomessa nimi Barbro on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1771 henkilölle, joista yli puolet on 1940- ja 1950-luvuilla syntyneitä. Barbaran nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 4. joulukuuta.

  • Beata

    Beata on latinalaisperäinen naisen etunimi, joka tarkoittaa autuasta tai onnellista.

    Suomessa nimi Beata on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 265 naiselle.

    Beatan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. joulukuuta.

  • Beatrice

    Beatrice on alun perin italialainen naisen etunimi, joka johtuu ilon tuojaa tai onnea tuovaa merkitsevistä sanoista. Nimen on tehnyt suosituksi erityisesti Danten tunnetuimmissa teoksissa esiintyvä, hänen nuorena kuollut rakastettunsa Beatrice Portinari.

    Suomessa nimi Beatrice on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 666 naiselle. Beatricen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. joulukuuta.

  • Bengta

  • Benita

  • Berit

    Berit on naisen etunimi. Nimi on mukana Suomen ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa ja sen nimipäivä on 1. helmikuuta.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan Berit-nimen on Suomessa saanut 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 2 338 naista ja ainakin yksi mies.

  • Bernice

  • Berta

    Bertta, Berta tai Bertha on naisen etunimi. Nimi johtuu muinaissaksalaisesta loistavaa tai säteilevää tarkoittavasta sanasta berecht, mutta se on voitu myös käsittää lyhentymäksi -bert-loppuisten nimien naispuolisista vastineista kuten Alberta tai Roberta.

    Suomessa nimi Bertta on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 7 377 henkilölle, Berta 1 070 henkilölle ja Bertha 686 henkilölle. Suurin osa heistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimeä ei nykyisin ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta esimerkiksi vuonna 1916 se oli 1. helmikuuta. Suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Bertan nimipäivä on 24. elokuuta.

  • Bettina

    Bettina on varsinkin saksankielisissä maissa yleinen naisen etunimi.

    Suomessa nimi on yleistynyt 1900-luvun lopulla. Väestörekisterikeskuksen mukaan Bettina-nimi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 820 henkilölle.

  • Birgit

    Birgit on naisen etunimi, lyhentymä nimestä Birgitta. Birgitin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. lokakuuta.

    Suomessa nimi Birgit on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 5058 henkilölle.

  • Birgitta

    Birgitta on naisen etunimi, ruotsalainen muoto kelttiläisperäisestä nimestä Brigit, joka merkitsee ylhäistä tai korotettua. Nimen latinalainen muoto on Brigida. Suomessa nimestä ovat käytössä myös muunnelmat Pirkko, Pirjo ja Piritta.

    Birgitta-nimen on tehnyt suosituksi tunnettu Pyhä Birgitta, tunnettu mystikko ja hengellisen sääntökunnan perustaja. Hänet julistettiin pyhimykseksi 7. lokakuuta 1391, minkä vuoksi hänen muistopäivänsä on vanhastaan 7. lokakuuta. Sama päivä Suomessa ja Ruotsissa Birgitan nimipäivä.

    Suomessa nimi Birgitta on 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 18 115 henkilölle.

  • Bodil

  • Brita

    Brita tai Britta on Skandinaviassa ja Suomessa käytetty naisen etunimi.

    Brita on muunnos Birgitasta, joka puolestaan on versio englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget. Bridget taas juontaa iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

    Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 3 440 Brita- ja 1204 Britta-nimen saanutta henkilöä.

  • Britt

  • Britta

    Brita tai Britta on Skandinaviassa ja Suomessa käytetty naisen etunimi.

    Brita on muunnos Birgitasta, joka puolestaan on versio englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget. Bridget taas juontaa iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

    Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 3 440 Brita- ja 1204 Britta-nimen saanutta henkilöä.

  • Camilla

    Camilla (myös Kamilla) on naisen etunimi. Muodossa Kamilla nimi on käytössä pää­asiassa Unkarissa ja pohjois­maissa.

    Suomenkielisessä kalenterissa ei ole Camillan eikä Kamillan nimipäivää, mutta ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa Camillan nimipäivä on 21. huhtikuuta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Camilla-nimi on Suomessa annettu vuoden 2009 loppuun mennnessä noin 5720 ihmiselle ja Kamilla noin 340:lle.

  • Carina

    Carina on naisen etunimi. Nimi on todennäköisesti Katariina-nimen mukaelma, samoin kuin suomalainen Kaarina-nimikin, mutta se on voinut syntyä myös johdannaisena latinan sanasta cara, joka merkitsee rakasta, kallista tai arvossapidettyä.

    Suomessa nimi Carina on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 2480 henkilölle, joista yli puolet on 1960- ja 1970-luvuilla syntyneitä. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Carinan nimipäivä on, Katariina-nimen muista mukaelmista poiketen, 4. marraskuuta.

  • Carita

    Karita tai Carita on naisen etunimi. Nimi johtuu rakkautta tai lempeyttä tarkoittavasta latinan sanasta caritas.

    Suomalaisen kalenterin mukaan Karitan nimipäivä on 17. helmikuuta. Sama päivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Caritan nimipäivä.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan nimi Karita on Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 2680 henkilölle, jotka alle viisi on miehiä. Nimi Carita on annettu noin 8040 henkilölle, joista alle kymmenen on miehiä.

  • Carola

    Carola on naisen etunimi, Karl- tai Kaarle-nimen naispuolinen vastine. Nimi on käytössä muun muassa Italiasa, Saksassa, Alankomaissa ja Ruotsissa, jonkin verran Suomessakin.

    Suomessa nimi Carola on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä hieman yli 2300 henkilölle.. Carolan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 28. tammikuuta.

  • Cecilia

    Cecilia on latinalaisperäinen naisen etunimi, joka johtuu sokeaa tarkoittavasta latinan sanasta caecus.. Kristityissä maissa nimen on tehnyt suosituksi varhais­kristillinen, mahdollisesti legendaarinen marttyyri Pyhä Cecilia, joka tunnetaan muusikoiden, erityisesti kirkko­musiikin ja urkujen suojelus­pyhimyksenä.

    Cecilian nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 22. marraskuuta, joka on myös Pyhän Cecilian muistopäivä katolisessa pyhimyskalenterissa. Suomen­kielisessä kalenterissa samalle päivälle on sijoitettu nimen suomalaiset mukaelmat Silja ja Selja.

    Suomessa nimi Cecilia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä 5956 naiselle sekä alle kymmenelle miehelle.

  • Charlotta

    Charlotta on naisen etunimi. Nimi on alkujaan diminutiivimuoto Karl- tai Kaarle-nimien nais­puolisesta vastineesta Karla. Vastaavasti esiintyy Ranskassa ja Italiassa myös Charles-nimestä miespuolinen diminutiivi­muoto Charlot'. Charlotta-nimen lyhentymänä on syntynyt myös nimi Lotta.

    Suomessa nimi Charlotta on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 4920 henkilölle. Charlottan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 12. toukokuuta, joka sekä suomen- että ruotsin­kielisen kalenterin mukaan on myös Lotan nimipäivä.

  • Daga

  • Dagmar

    Dagmar on pohjoismainen naisen etunimi. Nimi on alkujaan tanskalainen muunnos slaavilaisesta nimestä Dragomir, joka merkitsee rauhaa rakastavaa, mutta skandinaavisissa kielissä se voidaan käsittää myös yhdistelmäksi päivää ja neitoa tarkoittavista sanoista.

    Suomessa nimi Dagmar on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 6474 henkilölle. Suurin osa Dagmar-nimisistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Dagmarin nimipäivä on 26. marraskuuta.

  • Dagny

  • Daniela

  • Denise

    Denise on ranskalainen naisen etunimi, muunnos kreikkalais­peräisestä nimestä Dionysia, joka merkitsee Dionysos-jumalalle pyhitettyä. Nimen mies­puolisia vastineita ovat Denis ja Dennis. Kristittyjen keskuudessa nimen ovat sen ilmeisen pakanallisesta alkuperästä huolimatta tehneet suosituksi useat sen nimiset varhais­kristilliset marttyyrit.

    Suomessa nimi Denise on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 430 henkilölle. Vuodesta 2005 lähtien Denisen nimipäivä on ollut suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 5. toukokuuta.

  • Diana

    Diana on latinalaisperäinen naisen etunimi. Nimi johtuu toden­näköisesti ’taivaallista’ tai ’jumalallista’ tarkoittavasta indo­eurooppalaisesta sanasta. Antiikin aikana Diana oli roomalaisten kuun, metsän ja metsästyksen jumalatar, joka usein samastettiin kreikkalaiseen Artemikseen.

    Henkilönnimenä Diana on ollut säännöllisessä käytössä renessanssiajasta lähtien. Myöhemmin se on yleistynyt osittain kirjallisuuden vaikutuksesta, mihin on vaikuttanut muun muassa Walter Scottin romaanissa Rob Boy esiintyvä Diana Vermon.

    Suomessa nimi Diana on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 529 naiselle sekä muutamalle miehelle. Dianan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 16. lokakuuta.

  • Disa

    Disa on Ruotsissa ja Suomessa esiintyvä naisen etunimi. Nimi johtuu skandinaavisten kielten utua tai usvaa tarkoittavasta sanasta.

    Skandinaavisessa mytologiassa Disa oli taistelun jumalatar ja tarunomainen kuningatar. Saagojen Disa oli myös päähenkilönä Johannes Messeniuksen vuonna 1611 kirjoittamassa näytelmässä Disa.

    Suomessa nimi Disa on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 392 naiselle ja alle viidelle miehelle.

    Disan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. helmikuuta. Ruotsissa nimipäivä on 3. helmikuuta. Aiheena nimipäivän sijoittamiseen juuri tähän ajankohtaan on ollut Uppsalassa entisaikaan helmikuun alussa pidetyt talvikäräjät, joista käytettiin nimeä Disting.

  • Dora

    Dora on kreikkalaisperäinen naisen etunimi, mahdollisesti muotoutunut Dorotheasta tai Theodorasta. Nimi tarkoittaa Jumalan lahjaa (δῶρον" (doron), "lahja" + "θεός" (theos), "jumala").

    Suomessa nimi Dora on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 294 henkilölle. Doran nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 6. helmikuuta, joka on vanhastaan ollut varhaiskristillisen marttyyrin, Pyhän Dorothean muistopäivä.

  • Doris

    Doris on kansainvälinen naisen etunimi. Suomessa nimi Doris on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2169 ja Dooris alle 40 henkilölle. Suomen ruotsinkielisen almanakan mukaan Doris viettää nimipäiväänsä 15. tammikuuta. Nimelle on eri selityksiä. Se voi olla joko kreikan "doorilainen nainen" tai Dorotea-nimen lyhentymä. Kreikan mytologiassa Doris on merenneidon nimi.

  • Dorotea

    Dorotea tai Dorothea (kreik. Δωροθεα on naisen etunimi, kreikkalaisen Dorotheos-nimen (kreik. Δωροθεος) nais­puolinen vastine. Nimi johtuu kreikan kielen sanoista, jotka merkitsevät Jumalan lahjaa. Nimi on ollut myös ainakin kolmella pyhimyksellä, joista kaksi on varhais­kristillisiä marttyreja, kolmas taas 1300-luvulla elänyt Dorothea Montaulainen, jota on pidetty Preussin suojelus­pyhimyksenä.

    Suomessa nimi Dorotea on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 267 ja Dorothea 373 henkilölle. Nimen varhainen suomalainen muoto on Toroteija. Dorotean nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 6. helmikuuta. Nimen loppuosan suomenkielisiä mukaelmia ovat Teija ja Tea, joiden nimipäivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan samana päivänä.

  • Dorrit

  • Ebba

    Ebba on naisen etunimi, jonka miespuolinen vastine on Ebbe. Molemmat nimet ovat syntyneet joko lyhentyminä germaanisesta nimestä Eberhard, "pelkäämätön kuin villikarju tai muista Eber -alkuisista nimistä, tai toisen selityksen mukaan ne ovat muunnoksia tanskalaisesta nimestä Esbern tai Asbern, jonka alkuosa viittaa aasa-jumaliin ja loppuosa tarkoittaa karhua.

    Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan nimi Ebba on Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2001 nais­puoliselle henkilölle. Ebban ja myös Ebben nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 13. lokakuuta.

  • Edit

    Edit on naisen etunimi, joka esiintyy myös muodossa Edith sekä Eedit. Nimi on muinais­englantilaista alkuperää ja sen alku­muoto on ollut Eadgith, joka on yhdistetty onnellista tai rikasta sekä taistelua tarkoittavissa sanoista.

    Suomessa nimi Edit on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 8129 ja Edith 3018 naiselle. Muodossa Edit nimi esiintyy harvinaisena myös muutamilla miehillä. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Editin nimipäivä on 14. toukokuuta. Ruotsissa nimi­päivä on 31. lokakuuta.

  • Eira

    Eira on alkujaan muinaisskandinaavinen naisen etunimi, joka johtuu lääkintätaidon jumalan nimestä Eir. Suomessa nimi yleistyi varsinkin sen jälkeen, kun Helsinkiin perustettiin vuonna 1905 Eiran sairaala, jonka mukaan sai nimensä pian kokonainen kaupunginosakin, Eira. Pohjois-Suomessa Eira on aikoinaan ollut käytössä myös miehen etunimenä Eerikin (Eirikin) muunnelmana. 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 5 445 naiselle ja alle 10 miehelle.

    Eiran nimipäivä on nykyään 9. elokuuta. Vuosina 1929–1950 se oli 12. huhtikuuta; välillä nimi poistettiin almanakasta kokonaan, mutta palautettiin vuonna 1964 ja siirrettiin samalla nykyiselle päivälleen.

    Eira on myös sukunimi.

  • Eivor

  • Eleonora

    Eleonora on naisen etunimi. Suomessa se esiintyy myös muodossa Eleonoora. Nimi johtuu ranskalaisesta nimestä Eleanor, joka tarkoittaa "toinen Aenor", kun eräällä äidillä ja hänen tyttärellään oli sama nimi.

    Eleonoran lyhentymämuotoja ovat Elli, Noora ja Leonora. Suomessa Ellin, Eleonooran, Nooran ja Leonoran nimipäivä on 11. heinäkuuta.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 1 138 Eleonoora-nimen saanutta naista. Eleonora-nimen on vastaavasti saanut 1 930 naista ja muutama mies.

  • Elin

    Elin on naisen etunimi, pääasiassa Skandinavian maissa ja Walesissa esiintyvä muunnos nimestä Helen, joka taas on kreikkalais­peräisen Helena-nimen lyhentymä.,

    Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 7255 Elin-nimistä naista. Elinin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 10. helmikuuta.

  • Elisabet

    Elisabet ja Elisabeth ovat kansainvälisiä naisen nimiä.

    Elisabet on heprealainen nimi Eliseba, joka tarkoittaa ”Jumala on valani” tai ”Jumala antaa avun”. Uudessa Testamentissa Elisabet on Johannes Kastajan äiti. Nimestä on käytössä useita muotoja, Pohjoismaissa muun muassa Betty, Elsa, Elsi, Else ja Lisa, Saksassa muun muassa Elise, Ilse ja Lisabet, Englannissa muun muassa Alice, Eliza ja Lizzie, Ranskassa Lisette, Italiassa Elisa ja Bettina, Unkarissa muun muassa Erzsébet ja Venäjällä Jelizaveta.

    Elisabetin nimipäivää vietetään Suomessa 19. marraskuuta, joka on unkarilaisen pyhimykseksi julistetun prinsessan Elisabet Thüringeniläisen (1207–1231) muistopäivä. Tällä päivällä nimi on ollut vuoteen 1816 asti ja uudelleen vuodesta 1950 alkaen. Nykyään sama päivä on myös Liisan, Elisan, Eliisan, Liisin ja Elisen nimipäivä. Vuosina 1816–1928 Elisabetin nimipäivä oli 17. syyskuuta.

    Elisabet on kristikunnan tavallisimpia naisen nimiä. Suomessa sen on vuoden 2013 marraskuuhun mennessä saanut 55 286 naista ja alle 15 miestä. Muodossa Elisabeth nimen on saanut marraskuuhun 2013 mennessä 24 636 naista ja alle 20 miestä. Erityisen suosittu nimi on jälkimmäisenä etunimenä.

  • Elise

    Elise on naisen etunimi. Se on lyhennys Elisabetista (Eliseba, hepr. ”Jumala on valani” tai ”Jumala antaa avun”). Elisen nimipäivä on almanakassa 19. marraskuuta. Elisen yleinen lempinimi on Elsu.lähde?

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Elise-nimen on Suomessa saanut 6269 naista ja alle 10 miestä.

  • Ella

    Ella on naisen nimi. Se on muunnelma Helenasta, joka on kreikkaa ja tarkoittaa "loistavaa". Nimen "sukutaulun" mukaan nimi Elina on lyhennetty nimestä Helena. Ella taas on lyhennetty Elinasta ja täten myös Helenasta. Nimeä Ella käytetään yleensä esimerkiksi nimien Elisabet tai Eleonoora lempiniminä. Usein luullaan, että Ella olisi lyhennelmä Elisabetista tai Eleonoorasta, vaikka nimi on varmistettu kreikkalaisperäiseksi. Ellan nimipäivä on 10. helmikuuta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Ella-nimisiä naisia on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 11 271.

    Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Ella on ollut viime vuosina erittäin suosittu nimi. Vuonna 2012 se oli suosituin tytön nimi.

  • Ellen

    Ellen on kansainvälinen naisen etunimi.

    Ellen on keskiaikainen englantilainen muunnos nimestä Helen tai hollantilainen muunnos nimistä Helen ja Eleanor. Helen puolestaan juontaa kreikkalaisesta Helenestä, joka on lähtöisin joko kreikan soihtua tarkoittavasta sanasta helene tai kuuta tarkoittavasta sanasta selene.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 16 408 Ellen-nimen saanutta naista ja muutama mies.

  • Elli

    Elli on suomalainen naisen etunimi, joka on syntynyt lyhentymänä nimestä Eleonora. Ellin nimipäivä on 11. heinäkuuta.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Elli-nimen on saanut 20 190 henkilöä, jotka kaikki ovat naisia. Heistä yli puolet on syntynyt 1900-luvun alkupuoliskolla.

  • Ellinor

  • Elma

    Elma on naisen etunimi. Nimi on eri maissa syntynyt lyhennelmänä useista eri nimistä tai nimiyhdistelmistä, joita ovat olleet esimerkiksi Englannissa Elizabeth-Mary, Tanskassa Else-Marie ja Italiassa Guglielma, joka on Vilhelm-nimen italialainen naispuolinen vastine.

    Suomessa nimi tuli käyttöön 1800-luvun lopulla lähinnä Aleksis Kiven Karkurit-näytelmän vaikutuksesta, jossa esiintyy tämän niminen henkilö.. On arveltu, että Aleksis Kivi löysi tämän nimen italialaisista lähteistä. Suomessa nimestä on käytössä myös muunnos Elmi, joka esiintyy jonkin verran myös miehen nimenä. Nimi Elma on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 9422 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia, nimi Elmi 773 naiselle ja noin 40 miehelle.

    Elman ja Elmin nimipäivä on 12. helmikuuta. Nimi Elma esiintyy sekä suomenkielisessä että suomenruotsalaisessa kalenterissa, Elmi vain suomenkielisessä.

  • Elna

    Elna on pohjoismainen naisen etunimi. Se on syntynyt lyhentymänä kreikkalaisperäisestä nimestä Helena, joka tarkoittaa loistavaa. Elnan nimipäivä on 10. helmikuuta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Elna-nimisiä on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 5 364 naista ja alle 10 miestä.

  • Elsa

    Elsa on naisen etunimi. Suomessa Elsan nimipäivä on 14. lokakuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Elsa on Suomessa annettu 28 338 henkilölle.

  • Else

    Else on naisen etunimi. Suomessa Elsen nimipäivä on 14. lokakuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Else on Suomessa annettu 2 742 naiselle ja alle viidelle miehelle.

  • Elvi

    Elvi on suomalainen naisen etunimi, Elviira-nimen lyhentymä.

    Elviiran nimipäivä on suomalaisessa almanakassa vuodesta 1929 lähtien ollut 27. kesäkuuta.

    Suomessa nimi Elvi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 11 911 henkilölle .

  • Elvira

    Elviira tai Elvira on naisen etunimi.

    Elviiran nimipäivä on 27. kesäkuuta ollut suomalaisessa almanakassa vuosina 1885-1928 ja uudelleen vuodesta 1995.

    Nimi Elviira perustuu joko arabiankieliseen ylevää ja käskijätärtä tarkoittavaan sanaan tai muinaissaksan nimeen Alverat. Nimen lyhentymänä on Suomessa käytössä myös Elvi.

    Suomessa nimi Elviira on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 7321 henkilölle. Muodossa Elvira nimi on annettu 4189 naiselle ja alle viidelle miehelle.

  • Emelie

  • Emilia

    Emilia on latinalaisperäinen naisen etunimi. Sen miespuolinen vastine on Emil. Nimet ovat muunnoksia roomalaisesta sukunimestä Aemilius, joka merkitsee latinaksi kilpailijaa. Suomessa nimestä käytetään myös muunnelmaa Emilja.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 72 398 Emilia-nimen saanutta naista ja kymmenkunta miestä. 1980-luvulta alkaen Emilia on ollut yksi suosituimmista tyttöjen nimistä Suomessa. Emilja-nimen saaneita on vastaavasti rekisteröity alle sata.

  • Emma

    Emma on yleiseurooppalainen naisen etunimi. Englannissa se tunnettiin jo tuhat vuotta sitten. Suomessa siitä tuli tyypillinen muotinimi 1800-luvun loppupuolella. 1900-luvun keskivaiheilla syntyneillä nimi on melko harvinainen, mutta se palasi muotiin vuosituhannen vaihteessa. Suomen lisäksi se on viime vuosina ollut suosittu muissakin Pohjoismaissa, Irlannissa, Pohjois-Irlannissa ja Ranskassa. Vuonna 2005 Emma oli Suomessa suosituin tyttölapselle annettu ensimmäinen etunimi jo toisena vuonna peräkkäin. Kaikkiaan nimi on Suomessa vuoden 2009 toukokuuhun mennessä annettu 17 434 naiselle ja muutamalle miehelle. Emma-nimi on todella suosittu Ruotsissa.

  • Erika

    Eerika on suomalainen naisen etunimi. Se on nimen Eerik sisarnimi ja samalla muunnos kansainvälisestä nimestä Erika, jota myös käytetään Suomessa.

    Pohjoismaissa nimien Eerika ja Erika alkuperä on miehen etunimi Erik, jonka muinaisgermaaninen merkitys on hallintoalue tai yksinvaltias. Saksassa Erika taas on luontonimi, joka on lähtöisin kanervakasveihin kuuluvan kellokanervien suvun tieteellisestä nimestä Erica. Erikalla on muitakin alkuperiä, esimerkiksi Japanissa nimellä on toinen merkitys.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 3 910 Eerika-nimen ja 10 736 Erika-nimen saanutta naista. Kumpikin nimi on myös alle kymmenellä miehellä

  • Erin

    Erin on naisen etunimi. Se on englantilaistettu muoto harvinaisesta irlantilaisesta nimestä Eireann, joka on Irlannin gaelinkielisen nimen genetiivimuoto. Nimi Erin on tullut käyttöön 1900-luvun puolenvälin aikoihin.

    Suomessa nimi Erin on marraskuuhun 2013 mennessä annettu noin 980 henkilöille, joista suurin osa on syntynyt 2000-luvulla. Erinin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. marraskuuta.

  • Erna

    Erna on naisen etunimi. Se on alkujaan englantilainen lyhentymä nimestä Ernestine, joka on Ernst-nimen naispuolinen vastine.

    Suomessa nimi Erna on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 822 henkilölle.. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Ernan nimipäivä on 20. syyskuuta.

  • Ester

    Ester on persialaista alkuperää oleva naisen etunimi, joka tarkoittaa tähteä. Raamatussa Ester on Persian kuninkaan Kserkseen (Ahasveroksen) puolisoksi päätynyt juutalainen, Esterin kirjan päähenkilö.

    Suomessa nimi Ester on annettu vuoden 2012 loppuun mennessä 27 418 naiselle. Esterin nimipäivä on 16. toukokuuta. Nimestä on Suomessa käytössä myös muunnokset Esteri ja Essi.

  • Estrid

  • Etel

  • Eugenia

    Eugenia voi viitata eri asioihin

    • eugeniikka, rotuhygienia
    • Eugenia, kasvisuku
    • Eugenia, naisen nimi
    • 45 Eugenia, asteroidi
  • Eva

    EVA voi tarkoittaa seuraavia asioita:

    • Eva, naisen etunimi
    • Elinkeinoelämän valtuuskunta, EVA
    • EVA Air, taiwanilainen lentoyhtiö
    • Erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten psykiatrinen tutkimus- ja hoitoyksikkö (EVA-yksikkö), Tampereen yliopistolliseen sairaalaan kuuluvan Pitkäniemen sairaalan yksikkö
    • virusarteriitti, EVA, lyhenne sanoista equine viral arteritis, hevosilla esiintyvä tartuntatauti
    • Eva, Nightwishin single
    • EVA, kuvitteellinen henkilö Metal Gear -pelisarjassa
    • Eeva (Eva), vuoden 1948 elokuva
    • Eva, vuoden 1958 elokuva
    • Eeva (Eva), vuoden 1962 elokuva
    • Eva (The Face of Eve), vuoden 1968 elokuva
    • Eva, vuoden 2010 elokuva
    • Eva, vuoden 2011 elokuva
  • Fanny

    Fanny tai Fanni on naisen etunimi.

    Fanny on englantilainen muunnos nimistä Stefania ja Francisca, jonka merkitys on 'ranskatar'.lähde?

    Fanny tuli Suomessa muotiin 1800-luvun puolivälissä samoin kuin Ruotsissa, jossa se tuli suosituksi Frans Mikael Franzénin runojen vaikutuksesta.

    Suomen almanakassa nimi oli vuosina 1872-1928, ja se on otettu almanakkaan muodossa Fanni uudelleen vuodesta 2010 lähtien. Fanny on ruotsinkielisessä almanakassa.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 4 208 Fanni- ja 10 016 Fanny-nimistä naista. Ennen vuotta 1920 molemmat nimet oli annettu muutamalle miehellekin.

  • Felicia

    Felicia on naisen etunimi, latinalaisen onnellista tarkoittavan nimen Felix tai sen muunnoksen Felicius naispuolinen vastine.

    Englannissa nimi on ollut jonkin verran käytössä jo keskiajalla.. Suomessa se oli ennen vuotta 1960 annettu vain muutamalle henkilölle. Viime vuosikymmeninä se on tullut yleisemmäksi, ja vuoden 1960 alusta vuoden 2013 syyskuun alkuun mennessä se oli annettu 870 henkilölle.

    Felician nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 6. syyskuuta.

  • Filippa

    Filippa on naisen etunimi, Filip- tai Filippos-nimen naispuolinen vastine.

    Suomessa nimi Filippa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 242 henkilölle. Filipan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 8. maaliskuuta

  • Flora

    Floora on suomalainen naisen etunimi. Se on suomalaisversio kansainvälisestä nimestä Flora, jota myös käytetään Suomessa. Flora on johdos latinankielisestä sanasta flos, joka merkitsee kukkaa.

    Flooran nimipäivä on 13. toukokuuta. Flooran päivä eli kukanpäivä on Helsingin yliopiston ylioppilaiden perinteinen juhlapäivä.

    Vuoden 2012 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 40 Floora-nimen saanutta naista ja alle 25 miestä. Vastaavasti Flora on annettu nimeksi 180 naiselle.

  • Fransiska

  • Fredrika

    Fredrika on naisen etunimi, Fredrik-nimen naispuolinen vastine.

    Suomessa nimi Fredrika on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1888 henkilölle. Nimestä on käytössä suomenkielinen lyhentymä Riikka. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan sekä Fredrikin että Fredrikan nimipäivä on 18. heinäkuuta, joka suomenkielisessä kalenterissa on Riikan nimipäivä.

  • Freja

    Freija (Freyja, Freya, Freia, Freja, Fröja, muinaisnorjan ”rouva”) on skandinaavissa mytologiassa vaanien sukuun kuuluva jumalatar, jolla on lisänimi Vanadis, koska on niistä tärkein. Hän on kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar, ja samalla myös kaikkein kaunein jumalista. Useat paikannimet todistavat Freijan laajalle levinneestä palvonnasta, varsinkin Ruotsissa ja Norjassa. Freija on hyvin paljon kreikkalaisen jumalattaren Afroditen kaltainen. Freijan uskottiin antavan tyydytystä rakkauselämään, kuten myös kasvattavan sadot viljaviksi.

    Freijan isä on Njord ja veli Freyr.

  • Frida

    Frida on ruotsalaisperäinen naisen etunimi. Nimi on lyhentymä germaanisista nimistä, joiden alkuosa frid (nykyruotsiksi fred, saksaksi Fried) tarkoittaa rauhaa. Fridan nimipäivää vietetään suomenruotsalaisen almanakan mukaan 29. joulukuuta. Suomenkielisessä almanakassa samalla päivällä on nimi Rauha.

    Suomessa nimi Frida on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1479 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Gabriella

  • Gerd

    Gerd on Saksassa ja Alanko­maissa miehen, mutta pohjois­maissa naisen etunimi. Miehen nimenä se on lyhentymä nimestä Gerhard. Pohjoismaisena naisen nimenä se sitä vastoin johtuu muinaisskandinaavisesta sanasta garðr, joka merkitsee aitausta. Skandinaavisessa mytologiassa Gerd oli hedelmällisyyden jumalatar, Freyrin puoliso.

    Suomessa nimi Gerd on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin sadalle miehelle ja noin 470 naiselle. Gerdin nimipäivä on suomen­ruotsalainen kalenterin mukaan 1. elokuuta

  • Gerda

    Gerda on naisen etunimi, jolla on kaksi alkuperää. Saksassa ja Alanko­maissa se on Gerhard-nimen lyhentymänä syntyneen Gerd-nimen nais­puolinen vastine, kun taas Pohjois­maissa se on latinalaistettu muoto nimestä Gerd, joka johtuu aitausta tarkoittavasta sanasta garðr ja oli muinais­pohjois­maisen hedelmällisyyden jumalattaren, Freyrin puolison nimi.

    Suomessa nimi Gerda on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1628 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Gerdan nimipäivä on 1. elokuuta.

    Nimi Gerda on annettu myös asteroidille 122 Gerda.

  • Gertrud

    Gertrud tai Gertrude on naisen etunimi. Nimi on muodostettu germaanisten kielten sanoista ger, joka merkitsee keihästä, ja þruþ, joka merkitsee voimaa tai lujuutta. Useissa kielissä nimi esiintyy myös muodossa Gertrude.

    Suomessa Gertrud-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 2009 loppuun mennessä 1464. Nimen suomenkielinen vastine on Kerttu. Suomen­ruotsalaisessa kalenterissa Gertrudin nimipäivä on 17. maaliskuuta, joka on Nivellessen luostarin abbedissa Gertrudin muistopäivä. Sama päivä on suomen­kielisessä kalenterissa on Kertun nimipäivä.

  • Göta

    Göta voi tarkoittaa seuraavia asioita:

    • Göta, naisen etunimi
    • Göta, kaupunginosa Boråsissa
    • Göta, taajama Lilla Edetin kunnassa
    • HMS Göta, panssarilaiva
    • IF Göta, urheiluseura Karlstadissa
    • IK Göta, urheiluseura Tukholmassa
  • Greta

    Greta on naisen etunimi, pääasiassa englannin-, saksan- ja ruotsinkielisissä maissa esiintyvä Margareta-nimen lyhentymä. Suomessa siitä ovat syntyneet myös muunnokset Reetta, Reeta ja Kreeta.

    Suomessa nimi Greta on annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan vuoden 2009 loppuun mennessä 3808 henkilölle. Gretan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 20. heinäkuuta, Margaretan päivänä.

  • Gretel

  • Gudrun


    Gudrun on pääasiassa Saksassa ja pohjoismaissa esiintyvä naisen etunimi. Nimi on germaanista alkuperää.

    Nimen muinaisskandinaavinen muodon Guðrún tulkitaan merkitsevän Jumalan salaista viisautta. Skandinaavisessa mytologiassa Gudrun oli Sigurdin puoliso.

    Saksan kielessä alkumuodoiksi katsotaan muinaisyläsaksan gunt (taistelu) ja rúna(salaisuus). Gudrun (Kudrun) on keskiyläsaksalaisen eepoksen sankaritar. Tarina kirjoitettiin muistiin noin vuonna 1230 Itävallassa. Siinä Gudrun ei suostu ryöstäjänsä puolisoksi vaan joutuu vuosiksi vankeuteen. Vihdoin sulhanen vapauttaa hänet.

    Suomessa nimi Gudrun on 12. elokuuta 2013 mennessä annettu 498 henkilölle. Gudrunin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 7. maaliskuuta.

  • Gun

  • Gunborg

  • Gunhild

  • Gunilla

    Gunilla on skandinaavinen naisen etunimi. Gunilla on jo keski­ajalla syntynyt muunnos muinais­skandinaavisesta nimestä Gunhild, jonka molemmat osat merkitsevät sotaa ja taistelua.

    Gunillan nimipäivä on Ruotsissa ja ruotsin­kielisen kalenterin mukaan Suomessakin 30. tammikuuta.

    Suomessa nimi Gunilla on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 3 908 henkilölle.

  • Gunlög

  • Gunnel

  • Gunnevi

  • Gunvor

    Gunvor on alkuperältään skandinaavinen naisen etunimi, joka saamelaisilla kuitenkin esiintyy myös miehen etunimenä.. Nimi on yhdistetty taistelua tarkoittavasta sanasta gunn ja lupausta tarkoittavasta sanasta.

    Suomessa nimi Gunvor on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 2490 henkilölle, joista alle 15 on miehiä. Gunvorin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 25. maaliskuuta.

  • Gurli

    Gurli oli helsinkiläinen yksityiseksi huvialukseksi muutettu troolari, joka upposi 9. tammikuuta 1965. Alus oli 16-metrinen tammipuinen tanskalaisvalmisteinen avomeritroolari; se oli neljän hengen miehistöineen matkalla kohti Kööpenhaminaa, jossa sen oli määrä mennä talvitelakalle.

    Alus oli lähtenyt Helsingin Pohjoisrannasta; viimeinen ulkopuolisen havainto aluksesta oli, kun se läpäisi Stor Träskön ja Sommarön välisen salmen. Noin puolen tunnin kuluttua Mäkiluodon linnakkeelta havaittiin useita hätäraketteja, mikä käynnisti hälytyksen. Etsimään lähti ensimmäisenä yhteysalus Purha (pursimies Pekka Kurki); Porkkalanselkää peitti jo paikoitellen vahva jääpeite, joka esti kevyempien alusten liikennöinnin, vain jäänmurtokuntoinen yhteysalus ja myöhemmin merivartioston kelirikkovene saattoivat toimia noissa oloissa. Yksi aluksen neljästä miehestä löytyi haveristin varustukseen kuuluneesta jollasta pahoin paleltuneena, mutta hengissä, loput katosivat. Jostain syystä hätään joutuneet eivät käyttäneet alukseen samana syksynä asennettuja radiolaitteita.

    Kadonnut alus löytyi seuraavana keväänä kaikuluotaimen avulla; laivaston sukeltajat laskeutuivat hylylle ja totesivat, että aluksen kyljet olivat leikkaantuneet auki. Hukkuneet aluksen omistaja ja kaksi miehistön jäsentä löytyivät sisätiloista. Sukeltajat nostivat heidät sekä aluksen kassakaapin pintaan.

    Myöhemmin Purha hinasi paikalle Valmetin uivan nosturin, joka saikin helposti hylyn nostettua. Nosturin vaijereissa hylky matkasi Katajanokan telakalle, jossa se nostettiin maihin ja tutkittiin. Virallinen tutkimus osoitti selvästi, että Porkkalanselän ohut jääpeite oli leikannut aluksen kyljet auki.

  • Gustava

    Kustaava on suomalainen naisen etunimi, feminiininen vastine miehennimelle Kustaa sekä suomenkielinen vastine Gustavin feminiinisille vastineille Gustava ja Gustafva.

    Kustaavan nimipäivä oli suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa ensimmäisen kerran vuosina 1794-1796 15. syyskuuta ja sitten 30. lokakuuta vuosina 1827-1928. Kustaavan päivä oli Luulajan suomenkielisessä kalenterissa 7. toukokuuta 1901-1918, sitten muodossa Gustava 6. kesäkuuta vuodesta 1973 eteenpäin. Suomenkielisessä kalenterissa nimi oli muodossa Gustawa tai Gustafwa vuoteen 1907 saakka, siitä eteenpäin Kustaava ja vuodesta 1890 alkaen myös Gustaawa.

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Kustaava-muodon on saanut vuoden 2013 maaliskuuhun mennessä Suomessa alle 4930 henkilöä, joista alle 4920 on ollut naispuolisia. Kustava-muodon on saanut alle 190 henkilöä, joista alle 180 on ollut naispuolisia, Gustava-muodon alle 1058 henkilöä joista 1053 on ollut naispuolisia ja Gustafva-muodon alle 40 henkilöä, Gustaava-muodon alle 197 henkilöä joista alle 177 on ollut naispuolisia.


  • Hagar

    Haagar (arab. هاجر‎, hepreaksi ‏הָגָר‎) oli Raamatun Vanhan testamentin Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kuvattu henkilö.

    Haagar on Vanhassa testamentissa Aabrahamin vaimon Saaran egyptiläinen orjatar. Saara ei voinut enää tulla raskaaksi, joten hän antoi Haagarin miehelleen.

    Haagar tuli raskaaksi ja alkoi ylenkatsoa Saaraa, jonka luota tämä pakeni. Kertomuksen mukaan enkeli saa Haagarin palaamaan ja synnyttämään Aabrahamille Ismael-pojan. Ismaelin syntymän aikaan Aabrahamin kerrotaan olleen 86-vuotias. Saaran saatua myöhäisellä iällä oman pojan Isakin sanoi hän Abrahamille "Aja pois tuo orjatar ja hänen poikansa. Orjattaren poika ei saa periä yhdessä minun poikani Iisakin kanssa". Ja Abraham ajoi Haagarin ja tämän pojan leivän ja vesileilin kera Beerseban erämaahan ref>1. Moos. 22:8-14.

  • Hanna

    Hanna on monissa maissa yleinen naisen etunimi. Se on muunnelma heprealaisesta nimestä Hannah, joka tarkoittaa armoa. Vanhassa Testamentissa Hanna on profeetta Samuelin äiti, ja Uudessa Testamentissa esiintyy Hanna-niminen naisprofeetta. Lisäksi se voidaan mieltää Johannan lyhentymäksi.

    Suomessa sekä suomen- että ruotsinkielisessä kalenterissa Hannan nimipäivä on ollut 21. heinäkuuta vuodesta 1950 asti. Samana päivänä on myös Johannan, Jennin, Jennan, Jonnan, Hannelen, Hannen ja Joannan nimipäivä. Ortodoksisessa kalenterissa naisprofeetta Hannan muistopäivä, ja näin ollen myös Hannan nimipäivä, on 3. helmikuuta.

    Hanna on kuulunut suosittuihin nimiin vuosina 1890–1910 ja uudestaan se nousi suosikiksi 1980-luvulla. Vuonna 1984 se oli 11:nneksi yleisin alle 15-vuotiaiden tyttöjen nimistä. Pari vuotta myöhemmin se oli 4:nneksi yleisin. Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Hanna-nimisiä suomalaisia on ollut vuoden 2009 loppuun mennessä kaikkiaan 32 202 naista ja alle 25 miestä.

  • Hannele

    Hannele on kansainvälinen naisen etunimi. Saksassa sitä käytetään Johannan puhuttelumuotona. Toisaalta sen voidaan ajatella tulevan heprean armoa tarkoittavasta Hannah-nimestä, kuten esimerkiksi Hanna. Hannele-nimisiä on Suomessa rekisteröity vuoden 2009 loppuun mennessä 91 803, joista yksi on mies. Erityisen suosittu Hannele on ollut jälkimmäisenä etunimenä. Suomessa Hannan hellittelymuotona on käytetty myös nimeä Hanneli. Se on virallisena nimenä noin 540 naisella ja muutamalla miehellä.

  • Harriet

    Harriet on naisen etunimi. Harriet on Harryn sisarnimi.

    Suomessa nimi Harriet on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2054 henkilölle. Nimipäiväänsä Harriet viettää suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 6. tammikuuta.

  • Hedda

  • Hedvig

    Hedvig on naisen etunimi. Sen germaaninen alkumuoto on Hadevig, joka on yhdistetty taistelua tarkoittavasta sanasta hadu ja sotaa tarkoittavasta sanasta wig.

    Suomessa nimi Hedvig on 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 904 naiselle sekä alle viidelletoista ennen vuotta 1930 syntyneelle miehelle. Suomessa ovat käytössä myös nimen muunnokset Helvi ja Heta.

    Hedvigin nimipäivää vietetään suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 15. lokakuuta, joka oli alun perin pyhän Hedwigin päivä. Suomalaisen kalenterin mukaan sama päivä on Helvin ja Hetan nimipäivä.

  • Heidi

    Heidi on saksalaisperäinen naisen etunimi, joka on yleistynyt myös Suomessa. Saksaksi nimi lausutaan Haidi. Nimi on lyhentymä vanhasta nimestä Adelheid, joka tarkoittaa jalosäätyistä, jalomuotoista (naista). Nimen yleistymiseen eri puolella maailmaa ovat suuresti vaikuttaneet Johanna Spyrin Heidi-kirjat.

    Suomessa Heidi-nimisiä naisia on ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 25 280. Vuodesta 1973 lähtien Heidin nimipäivä on ollut unikeonpäivänä 27. heinäkuuta.

  • Helena

    Helena on naisen etunimi. Suomessa on vuoden 2012 loppuun mennessä ollut kirjoilla 168 919 Helena-nimistä naista ja kymmenkunta miestä. Nimi on peräisin kreikan kielen aurinkoa merkitsevästä sanasta helios.

    Helenan nimipäivä sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 31. heinäkuuta.

    Suomessa nimen suosio yli kaksinkertaistui muutamassa vuodessa Aino Räsäsen Helena-kirjasarjan avausosan Soita minulle, Helena! ilmestyttyä vuonna 1945. Kirjoilla oli huomattava vaikutus myös nimien Jari ja Päivi yleisyyteen.

  • Helga

    Helga on skandinaavinen naisen etunimi. Suomessa nimi on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2012 loppuun mennessä 7 322 naiselle ja ainakin yhdelle miehelle.

  • Hellevi

    Hellevi on suomalainen naisen etunimi. Nimi on voinut syntynyä muunnelmana nimestä Hellä tai Hellin, jotka ovat Helena-nimen muunnoksia, tai germaanisesta nimestä Helvig, joka johtuu taisteluonnea tarkoittavasta sanasta. Nimi on 1900-luvun alusta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 13 543 naiselle ja ainakin yhdelle miehelle. Hellevin samoin kuin Hillan, Hillevin ja Hillen nimipäivä on 16. syyskuuta.

  • Helvig

  • Henrietta

    Henrietta on naisen etunimi, diminutiivimuoto Henrik-nimen naispuolisesta vastineesta Henrika. Ranskassa nimi esiintyy muodossa Henriette. Henrietta on siitä johdettu latinan mukainen muoto.

    Suomessa nimi Henrietta on tammikuuhun 2014 mennessä annettu 1695 naiselle. Suomenruotsalaisessa kalenterissa Henrietan nimipäivä on Henrikin päivänä, 19. tammikuuta.

  • Henrika

    Henriikka ja Henrika ovat naisen etunimiä, Henrik-nimen naispuolisia vastineita. Henriikka on nimen suomenkielinen muoto, useissa muissa kielissä on käytössä muoto Henrika tai Henrica. Henriikan nimipäivä on Suomessa suomenkielisessä kalenterissa 19. tammikuuta samoin kuin Henrikinkin, ja sama päivä on myös suomenruotsalaisessa kalenterissa Henrikan nimipäivä. Ennen vuotta 2010 Henriikan nimipäivä oli päivää myöhemmin, 20. tammikuuta.

    Suomessa nimi Henriikka on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5910 ja Henrika 1453 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Nimestä ovat kehittyneet etunimet Henna, Henni ja Riikka.

  • Hilda

    Hilda on naisen etunimi. Nimi on latinalaistettu mukaelma muinaisskandinaavisesta nimestä Hildr, joka merkitsee taistelua ja oli yksi valkyyrioista Toisaalta nimi on voitu käsittää myös Mathilda- tai Hildegard-nimen lyhentymäksi.

    Suomessa Hildan nimipäivä on 22. helmikuuta. Vuosina 1908-1928 se oli 25. lokakuuta. Myöhemmin se poistettiin suomenkielisestä kalenterista kokonaan, mutta säilyi nykyiselle päivälleen siirrettynä suomenruotsalaisessa kalenterissa. Samalle päivälle se lisättiin myös suomenkieliseen kalenteriin vuonna 2010.

    Vuoden 2009 loppuun menneessä nimi Hilda oli Suomessa Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan hieman alle 21 annettu 21 263 naiselle ja noin kymmenelle miehelle.

  • Hildegard

    Hildegard on alkuperältään muinaissaksalainen naisen etunimi. Se on yhdistetty sanoista hiltja ja gard, jotka merkitsevät taistelua ja suojaa..

    Suomessa nimi Hildegard on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1193 naiselle. Nimestä esiintyy myös harvinaisempi muoto Hildegerd, mutta se on annettu alle 20 henkilölle. Hildegardin ja myös Hildegerdin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 17. syyskuuta, joka on tunnetuimman tämän nimisen pyhimyksen, Hildegar Bingeniläisen kuolin- ja muistopäivä.

  • Hildegerd

    Hildegard on alkuperältään muinaissaksalainen naisen etunimi. Se on yhdistetty sanoista hiltja ja gard, jotka merkitsevät taistelua ja suojaa..

    Suomessa nimi Hildegard on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1193 naiselle. Nimestä esiintyy myös harvinaisempi muoto Hildegerd, mutta se on annettu alle 20 henkilölle. Hildegardin ja myös Hildegerdin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 17. syyskuuta, joka on tunnetuimman tämän nimisen pyhimyksen, Hildegar Bingeniläisen kuolin- ja muistopäivä.

  • Hildur

    Hildur on ruotsalainen naisen nimi, jonka nimipäivää vietetään ruotsalaisessa kalenterissa 22. helmikuuta. Riikinruotsalaisessa kalenterissa nimipäivä on 18. tammikuuta, yhdessä Hildan kanssa, josta se on muunnelma.

    Suomessa nimi Hildur on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1340 naiselle. Suosituimmllaan se oli 1900-luvun alussa. 2000-luvun ensi vuosikymmenellä nimeä on annettu 12 tytölle. Nimen on saanut 1960–1970-luvuilla muutama poikalapsikin.

  • Hillevi

    Hillevi on pohjoismainen naisen etunimi. Nimi on syntynyt germaanisesta nimestä Helvig, joka merkitsee taisteluonnea. Samaa alkuperää on myös nimi Hellevi. Tanskassa nimi Hillevi oli käytössä jo 1400-luvulla ja esiintyy myös eräässä kansanlaulussa.

    Suomessa nimi Hillevi on 1900-luvun alusta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 9568 naiselle, ennen vuotta 1940 myös muutamalle miehelle. Hillevin nimipäivä on 16. syyskuuta.

  • Hilma

    Hilma on alkujaan saksalainen, myös Suomessa yleinen naisen etunimi. Hilman nimipäivä on 21. marraskuuta. Nimi johtuu alkujaan saksan kielen taivasta tarkoittavasta sanasta Himmel.

    Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä ollut 25 156 Hilma-nimistä henkilöä, joista 6 on miehiä.

  • Hjördis

    Hjördis on Helene Schjerfbeckin maalaus vuodelta 1934. Taiteilija oli 72-vuotias maalatessaan tämän teoksen. Teos on ajalta, jolloin Schjerbeckin töitä alettiin ostaa enemmänkin. Legenda sairaasta, yksinäisestä ja hengistyneestä taidemaalarista luotiin 1930-luvulla. Ruotsissa asunut taidekauppias Gösta Stenman myi paljon Schjerfbeckin töitä uuteen kotimaahansa.

    Bukowskin huutokaupassa 2002 tämä työ myytiin 500 000 eurolla. Siitä tuli samalla yhdeksänneksi kallein suomalainen taideteos, joista peräti seitsemän on jo ennestään Helene Schjerfbeckin teoksia.

  • Ida

    Iida on suomalaisen naisen nimi, joka on levinnyt Karjalastalähde?. Nimi on suomalainen vastine monissa maissa esiintyvälle nimelle Ida.

    Iidan nimipäivää vietetään suomalaisessa kalenterissa 14. syyskuuta, jolloin on myös suomenruotsalaisessa kalenterissa Idan nimipäivä. Nykyään se on yksi Suomen suosituimmista nimistä, suositumpi kuin muoto Ida. Sanan alku "id" on muinaisskandinaavialainen sana joka tarkoittaa työtä ja tahtoa. Sana esiintyy myös ikuisen nuoruuden jumalattaren Idunnorin nimessä.

    Suomessa nimi Iida on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 21 873 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Muodossa Ida nimi on samaan aikaan annettu 18 847 naiselle ja alle viidelle miehelle.

  • Ilse

    Ilse on naisen etunimi, saksalainen muunnos nimestä Elisabeth.

    Suomessa nimi Ilse on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 979 henkilölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Ilsen nimipäivä on 14. lokakuuta.

  • Ina

    Iina on suomalainen naisen etunimi. Iina on muunnos kansainvälisestä nimestä Ina, jota myös käytetään Suomessa. Ina on lyhenne nimistä, joiden loppuosa on ina.

    Iina on myös nimen Iines rinnakkaisnimi.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 5 116 Iina-nimen ja 1 063 Ina-nimen saanutta naista.

  • Ines

    Iines on suomalainen naisen etunimi. Iineksellä on kansainvälinen sisarnimi Ines, jota myös käytetään Suomessa.

    Sekä Iines että Ines ovat muunnoksia nimestä Agnes, joka puolestaan on latinalaisversio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Agnes on liitetty myös lampaisiin, koska latinan samankaltainen sana agnus merkitsee lammasta.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 1 534 Iines-nimen ja 2 417 Ines-nimen saanutta naista sekä muutama Ines-niminen mies.

  • Inga

    Inga on naisen etunimi, Inge-nimen naispuolinen vastine, joka on käytössä muun muassa Saksassa, Venäjällä ja Skandinavian maissa.

    Suomessa nimi Inga oli vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 4 032 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä nimipäiväkalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Ingan nimipäivä on 20. kesäkuuta.

  • Ingalill

  • Ingeborg

    Ingeborg on alkujaan skandinaavinen naisen etunimi, joka on yleinen myös Saksassa. Nimi on yhdistetty Ing-jumalan nimestä ja suoja tai turva­paikkaa tarkoittavasta sanasta borg ja merkitsee siten Ingin suojaamaa.

    Suomessakin nimi Inge­borg on ollut käytössä jo 1400-luvulla. Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan se on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 9660 nais­puoliselle henkilölle. Inge­borgin nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 27. toukokuuta.

  • Ingegerd

    Ingegerd tai Ingegerd Olofsdotter tunnettu myös nimillä Irina, Anna tai Pyhä Anna (1001–10.2.1050) oli Ruotsin prinsessa sekä Kiovan Venäjän suuriruhtinatar. Hän oli Ruotsin kuninkaan Olavi Sylikuninkaan ja Estrid Obotritesin tytär sekä Kiovan Venäjän ruhtinas Jaroslav I Viisaan vaimo.

    Ingegerd tai Pyhä Anna sekoitetaan usein Pyhän Vladimirin äitiin. Sekaannus johtuu osittain siitä, että myös Ingegerdillä ja Jaroslavilla oli poika nimeltään Vladimir. Pyhä Vladimir oli kuitenkin Ingegerdin puolison Jaroslav I Viisaan isä, eli Ingegerd oli Pyhän Vladimirin miniä.

  • Ingela

  • Inger

    Inger on alkuperältään skandinaavinen naisen nimi, muunnelma nimestä Ingrid tai Ingegerd.. Nimen suomenkielinen vastine on Inkeri.

    Suomessa nimi Inger on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 2618 naispuoliselle henkilölle. Ingerin samoin kuin Ingridin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 5. lokakuuta, ja sama päivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan Inkerin nimi­päivä.

  • Ingrid

    Ingrid on alkuperältään skandinaavinen naisen nimi. Nimen alkuosa viittaa skandinaaviseen Yngve-jumalaan ja loppuosa tulee sanasta frid, rauha (Ingifridh). Ingridin nimipäivä on nykyään suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 5. lokakuuta, samana päivänä, jolla se oli suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa vuosina 1883–1889. Ruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa sekä Luulajan suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa vuosina 1901–1918 Ingridin päivä on 9. lokakuuta. Ingrid-nimisiä naisia tiedetään eläneen Suomessa jo keskiajalla..

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Ingrid-nimen on saanut Suomessa vuoden 2013 helmikuuhun mennessä alle 6402 henkilöä, joista 6387 on ollut naispuolisia.

    Suomenkielisen väestön keskuudessa suosittuja muunnoksia Ingridistä ovat Inkeri ja Inka.

  • Irene

    Irene on kansainvälinen naisen etunimi.

    Irene on muunnos kreikan nimestä Eirene. Eirene merkitsi rauhaa, ja nimi kuuluikin kreikkalaiselle rauhan jumalattarelle. Jumalattaren mukaan on nimetty myös asteroidi 14 Irene.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 41 265 Irene-nimen saanutta naista ja muutama mies.

  • Iris

    Iiris on suomalainen naisen etunimi. Iiris on versio kansainvälisestä nimestä Iris, jota myös käytetään Suomessa.

    Iris-nimi on lähtöisin kreikan kielestä, jossa iris merkitsee sateenkaarta. Kreikkalaisten sateenkaaren jumalatar olikin nimeltään Iris. Iris-nimen voi ajatella liittyvän myös Iris-kasvisukuun tai silmän iirikseen, mutta näidenkin taustalla on sama kreikan sana.

    Suomessa on rekisteröity 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 5 861 Iiris-nimen ja 3 845 Iris-nimen saanutta henkilöä.

  • Irma

    Irma on naisen etunimi. Nimi on germaanista perää ja johtuu mahtavaa tai suurta tarkoitavasta sanasta irmin. Emma on muunnos samasta nimestä. Suomessa samasta nimestä esiintyy myös muunnelma Irmeli.

    Suomalaisessa kalenterissa Irman ja Irmelin nimipäivä on 31. maaliskuuta.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 19 809 naista ja alle 10 miestä on saanut nimen Irma.

  • Irmelin

    Irmeli on suomalainen naisen etunimi. Suomalaisessa kalenterissa Irmelin ja Irman nimipäivä on 31. maaliskuuta. Muun muassa Saksassa ja Ruotsissa nimi esiintyy muodossa Irmelin, joka esiintyy myös suomen­ruotsalaisessa kalenterissa. Nimi on germaanista alku­perää ja johtuu mahtavaa tai suurta tarkoitavasta sanasta irmin. Nimi Emma on muunnos samasta nimestä.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 33 559 naista on saanut nimekseen Irmeli ja noin 180 nimen Irmelin.

  • Isa

    Iisa on suomalainen naisen etunimi, suomalainen muoto kansain­välisestä nimestä Isa.

    Isa on lyhentymä nimestä Isabella ja on yleinen varsinkin saksan-, hollannin-, italian- ja espanjan­kielisissä maissa. Isabella taas on jo keski­ajalla käyttöön tullut raamatullisen Elisabet-nimen mukaelma. Saksassa Isa esiintyy myös Luisen tai Isolden kutsumamuotona.

    Iisa on varsinkin nykyään myös lyhyempi versio nimestä Aliisa. Aliisa ja Alisa ovat suomenkielisiä muunnoksia ranskalaisesta nimestä Alice, joka puolestaan juontuu saksalaisesta Adelheid-nimestä (alun perin Adalheidis), joka merkitsee jalolaatuista.

    Isa esiintyy varsinkin arabeilla myös miehen etunimenä, ja on alkujaan arabien Jeesuksesta käyttämä nimi. Nimen alkuperästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Jeesus islaminuskossa.

    Suomessa nimi Isa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 804 naiselle ja noin 50 miehelle. Nimestä esiintyy Suomessa myös muunnelma Iisa, joka on samana aikana annettu 805 naiselle. Isan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 11. helmikuuta, joka on myös Isabellan nimi­päivä. Vuodesta 2015 lähtien sama päivä on myös suomen­kielisen kalenterin mukaan Iisan nimi­päivä.

  • Isabella

    Isabella voi viitata seuraaviin asioihin:

  • Janina

    Janina on naisen etunimi. Nimen alkuperä on Johannes-nimen lyhentymä Jan. Tämän naispuolinen vastine on Jana, jonka diminutiivimuoto Janina on. Janinan nimipäivä on 15. marraskuuta. Nimi on ollut kalenterissa vuodesta 1995. Suomessa nimi Janina on marraskuuhun 2013 mennessä annettu noin 4160 henkilölle.

  • Jannika

    Janika on naisen etunimi, Jani ja Janne-nimien naispuolinen vastine.

    Nimi on lainattu mahdollisesti alasaksasta diminutiivimuotona Janika. Nimi on esiintynyt myös muodoissa Janikka (vuonna 1420 Siuntiossa) ja Janakka (vrt. Janakkala). Nimen vastineena monessa muussa maassa on Janica. Myös muoto Jannika esiintyy.

    Unkarissa Janika on miehen nimi, Janos-nimen diminutiivi.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Janika on annettu Suomessa hieman alle 3040 naiselle ja alle 20 miehelle. Nimi Jannika on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu v556 naiselle, Janica vajaalle 1130 naiselle ja alle 15 miehelle.

    Janikan nimipäivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan 15. marraskuuta. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan sama päivä on Jannikan ja vuodesta 2015 lähtien myös Janican nimipäivä.

    Janikan lempinimi on usein Jansku tai Jansu.

  • Jeanette

    Jeanette, myös Jeannette, on alkujaan ranskalainen naisen etunimi. Lyhemmän Jeanne-nimen tavoin Jeanette on feminiinimuoto Johannes-nimen ranska­lai­sesta vastineesta Jean ja siten samalla Johanna-nimen ranskan­kielinen vastine. Ranskaksi nimi lausutaan /žanet/, missä ž on š:ää (suhu-s):ää vastaava soinnillinen äänne.

    Suomessa nimi Jeanette on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 930:lle ja Jeannette noin 135 nais­puoliselle henkilölle. Jeanetten nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 15. marraskuuta.

    1. ↑ Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, s. 119-120. WSOY, 1999. ISBN 951-0-23323-4.
    2. ↑ Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 15.11.2014.
  • Jennifer

    Jennifer on varsinkin englanninkielisissä maissa yleinen naisen etunimi. Se pohjautuu kelttiläiseen sanaan guen tai gwyn, joka merkitsee valkoista, kaunista tai siunattua.

    Suomessa nimi Jennifer on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin tuhannelle naiselle ja muutamalle miehellekin. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Jenniferin nimipäivä on 30. lokakuuta.

  • Jenny

    Jenni on suomalainen naisen etunimi. Nimi oli suomalaisessa almanakassa vuosina 1908–28 5. toukokuuta ja uudelleen vuodesta 1951 lähtien 21. heinäkuuta. Jenni, samoin kuin sen muun muassa englanninkielisissä maissa esiintyvä vastine Jenny, on lyhentymä nimestä Johanna. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Jenni on annettu 19 481 ja Jenny 15 947 suomalaiselle naiselle.

  • Jessica

    Jessica on varsinkin englanninkielisissä maissa yleinen naisen nimi. Nimi on tullut tunnetuksi William Shakespearen näytelmästä Venetsian kauppias. Shakespearen arvellaan muodostaneen nimen Vanhassa testamentissa esiintyvän heprealaisen Jiska- tai Yiskah-nimen pohjalta, joka merkitsee Jumala kääntyy puoleen..

    Suomessa nimeä Jessica ei ennen vuotta 1940 ollut annettu kenellekään, mutta varsinkin 1980-luvulta lähtien se on yleistynyt. Vuoden 2009 loppuun mennessä se on annettu 4787 henkilölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Jessican nimipäivä on 25. helmikuuta.

  • Joanna

    Joanna on naisen etunimi. Nimi on alkujaan englantilainen muunnos Johannasta, mutta on nykyisin käytössä Suomessakin.

    Suomessa Joannan nimipäivä on 21. heinäkuuta kuten Johannankin. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 2705 naiselle ja muutamalle miehelle.

    Nimi Joanna esiintyy myös Suomeen hankitun perinnepurjealuksen nimessä Joanna Saturna.

  • Johanna

    Johanna on naisen etunimi. Johannan nimipäivä on 21. heinäkuuta.

  • Jonna

    Jonna on suomalainen naisen etunimi.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan etunimekseen on saanut Jonna noin 9240 naista ja muutama mies.

  • Josefina

    Josefiina on suomalainen naisen etunimi, jonka vastine suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa on Josefina. Kummallakin on nimipäivä 19. maaliskuuta. Nimestä tavataan eri kirjoitusasuja, kuten Josefin, Josefine ja Josephine.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa on nimi Josefiina 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 8484 ja Josefina 4758 henkilölle.

    Josefiina on melko vanhanaikainen nimi, joka on feminiininen muoto hepreankielisestä nimestä Yosef, eli suomalaisittain Joosef. Josefiina on siis Joosefin niin sanottu sisarnimi. Nimet ovat todennäköisesti tulleet suomen kieleen germaanisina lainoina.

  • Judit

    Judit tai Judith on heprealaisperäinen naisen etunimi, joka merkitsee juudealaista naista. Muodossa Judit nimi esiintyy varsinkin Unkarissa, Espanjassa ja Skandinavian maissa, muodossa Judith muun muassa englannin-, ranskan- ja saksan­kielisissä maissa.

    Nimen on tehnyt tunnetuksi Raamatun apokryfi­kirjoihin kuuluva Juuditin kirja, jonka päähenkilö, Judit, pelasti koti­kaupunkinsa assyrialaisten hyökkäykseltä surmaamalla heidän päällikkönsä.

    Suomessa nimi Judit on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu muodossa 813 ja Judith 795 naiselle, kumpikin myös muutamalle miehelle.. Juditin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 10. joulukuuta. Nimestä on käytössä myös muunnos Jutta, jonka nimi­päivä on myös suomen­kielisen kalenterin mukaan samana päivänä.

  • Julia

    Julia on naisen etunimi.

    Julia on latinankielisen Julius-nimen ('maitopartainen nuorukainen') sisarnimi. Julia oli monen roomalaisen Julius-patriisisuvun naispuolisen jäsenen nimi.

    Julia-nimisiä pyhimyksiä on yli kymmenen.

    Suomessa nimi Julia on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 21 323 henkilölle. Nimi on ollut suosittu etenkin 1980- ja 1990-luvulla, ja siitä on käytössä myös useita muunnoksia, kuten Juulia, Juuli, Juuliska ja Liia.

    Vuodesta 1973 lähtien Julian nimipäivä on 12. huhtikuuta, samana päivänä kuin Juliuksenkin. Sitä ennen Julialla oli eri nimipäivä 16. helmikuuta.

  • Juliana

    Juliana on latinalaisperäinen naisen etunimi, Julia-nimen muunnelma tai Julianus-nimen naispuolinen vastine. Suomessa nimi esiintyy myös muodossa Juliaana.

    Suomessa nimi Juliana on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1615 ja nimi Juliaana 1043 henkilölle. Suomenkielisessä kalenterissa Juliaanan nimipäivä on 12. huhtikuuta, joka on myös suomenruotsalaisessa kalenterissa Julianan nimipäivä.

  • Jutta

    Jutta on naisen etunimi.

    Jutta on alkuaan saksalainen lyhentymä heprealaisperäisestä nimestä Judit, jonka merkitys on 'nainen Juudasta', tämännimisestä kansanheimosta). On kuitenkin mahdollista, että nimi on kehittynyt omaperäisesti Juudit-nimestä.

    Suomessa nimi yleistyi 1990-luvulla, ja se otettiin Suomen almanakkaan 1995 Juuditin perinteiselle päivälle.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 2 861 naista on saanut nimekseen Jutta.

  • Kajsa

    Kajsa on ruotsinkielinen naisen nimi, jonka suomenkielinen vastine on Kaisa. Molemmat nimet ovat Katariina-nimen lyhentymiä. Suomenruotsalaisessa kalenterissa Kajsan nimipäivä on 25. marraskuuta, Katariinan päivänä. Suomessa nimi Kajsa on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 403 henkilölle.

  • Karin

    ­

    Karin on naisen etunimi, lähinnä pohjois­maissa sekä saksan- ja hollannin­kielisissä maissa esiintyvä lyhentymä nimestä Katariina. Ruotsin kielessä nimestä esiintyy myös variaatio Carin.

    Suomessa nimi Karin on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 8680 henkilölle. Karinin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 25. marraskuuta, Katariinan päivänä.

  • Karolina

    Karoliina on naisen etunimi. Nimi on muodostettu latinalaisesta miehennimestä Carolus, joka on germaanisen Karl-nimen latinalainen vastine ja josta on johdettu myös naisennimi Carola. Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Karoliina-nimen on Suomessa saanut 32 203 henkilöä, joista suurin osa on syntynyt vuosina 1980–1999. Muodossa Karolina nimi on annettu 3 735 ja muodossa Carolina 1 967 henkilölle. Vuosina 1990-1999 Karoliina oli Suomen 6. suosituin naisten nimi. Usein Karoliina-nimisten lempinimi voi olla esimerkiksi Karo, Karkki, Kartsi, Kartsis, Kartsa jne. Suomalaisesti kirjoitetusta Karoliinasta on kansainvälisesti monia muotoja, muun muassa Karolina, Carolina, Caroline ja Carola.

  • Katarina

    Katariina on suomalainen naisen etunimi. Myös nimen kansainvälisempää muotoa Katarina käytetään Suomessa.

    Katariina ja Katarina juontuvat kreikkalaisesta nimestä Aikaterine (Αικατερινη), jonka alkuperää ei tunneta varmasti. Aikaterine-nimen on epäilty liittyvän kidutusta merkitsevään sanaan aikia tai se voi olla johdos vanhemmasta, "molempia" merkitsevästä nimestä Hekaterine (‘Εκατερινη). Nimi voi olla johdos myös jumalatar Hekaten nimestä tai koptinkielisestä nimestä, joka merkitsee kutakuinkin "nimen pyhittämistä" (engl. "my consecration of your name"). Varhaiset kristityt uskoivat Aikaterinen liittyvän kreikan puhtautta merkitsevään sanaan katharos, minkä vuoksi nimi sai latinassa muodon Katharina.

    Suomeen nimi lienee kulkeutunut Venäjän kautta, jossa nimestä käytetään muunnosta Jekaterina (Екатерина).

    1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 51 953 Katariina-nimen saanutta henkilöä. Vastaavasti Katarina-nimen on saanut 7 629 naista ja muutama mies. Katariina-nimen lyhentymänä esiintyy myös Kata, mutta se on annettu alle 170 henkilölle.

    Kristityissä maissa Katariina-nimen on tehnyt tunnetuksi varsinkin legendaarinen marttyyri ja pyhimys Katariina Aleksandrialainen, jota monet nykyiset tutkijat kuitenkin pitävät täysin keksittynä, kuvitteellisena henkilönä.. Hänen perinteinen muistopäivänsä, 25. marraskuuta on myös Katariinan nimipäivä.

  • Katja

    Katja on naisen etunimi. Katja on venäläinen deminutiivi nimestä Katariina, joka merkitsee 'alati puhdasta'.

    Nimenä Katja yleistyi 1960-luvulla ja se kuului 1970-luvulla ja varsinkin 1980-luvulla muotinimien joukkoon.

    Suomen almanakassa Katja on ollut vuodesta 1973 ja ruotsinkielisessä kalenterissa vuodesta 1995.

    Katja-nimen on vuoden 2009 loppuun mennessä saanut 18 061 suomalaista naista.

  • Katrina

    Katriina on suomalainen naisen etunimi. Myös Katriinan kansainvälistä sisarnimeä Katrina käytetään Suomessa.

    Katriinan ja Katrinan alkuperä on kreikkalainen nimi Aikaterine, jonka alkuperää ei tunneta varmasti. Katriina juontuu Aikaterinesta Katariina-nimen kautta, josta Katriina on lyhenne.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 22 891 Katriina-nimen saanutta henkilöä. Vastaavasti Katrina-nimisiä henkilöitä on rekisteröity 1641, jotka kaikki ovat naisia.

    Kulta Katriina on Meiran kahvimerkki.

  • Kerstin

    Kerstin on naisen etunimi. Nimi on alasaksalainen ja ruotsalainen mukaelma nimestä Kristiina. Kerstinin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 24. heinäkuuta. Suomessa nimi Kerstin on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2505 henkilölle.

  • Kia

    Kia on naisen etunimi. Sillä on nimipäivä 24. heinäkuuta suomalaisessa kalenterissa, ja se on Kristiinan lyhentymä. Kristiina on Christina-nimen suomalainen muoto, Christina puolestaan feminiininen muoto nimestä Christian, joka tarkoittaa 'kristittyä'.

    Suomessa nimi Kia on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 1580 henkilölle. Suurin osa heistä on syntynyt vuoden 1980 jälkeen. 2010-luvulla nimen on saanut alle 100 henkeä.

  • Klara

    Klaara ja Klara ovat naisen etunimiä, jotka johtuvat latinan puhdasta tai kirkasta tarkoittavasta sanasta clara.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 565 Klaara- ja 543 Klara-nimen saanutta henkilöä.

  • Kristel

  • Kristina

    Kristiina (myös Kristina) on naisen etunimi. Suomessa nimestä on käytössä myös lyhentymät Krista, Kirsti, Kirsi ja Tiina.

    Suomessa nimi Kristiina on 1800-luvun lopulta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 79 587 ja Kristina 15 908 naiselle.

  • Laila

    Laila on monissa maissa esiintyvä arabialaisperäinen naisen etunimi. Alkuperältään se on muunnelma arabiankielisestä sanasta, joka merkitsee yötä. Samaa alkuperää on myös nimi Leila. Pohjoismainen Laila on kuitenkin peräisin saamelaisesta Láilá-nimestä, joka puolestaan on pyhää merkitsevän Helga-nimen muunnos.

    Suomessa Lailan nimipäivä on 5. maaliskuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 8336 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Laura

    Laura on monissa maissa yleinen naisen etunimi. Nimipäivä suomalaisessa ja Suomen ruotsinkielisessä kalenterissa on 18. tammikuuta. Molempiin se on otettu vuonna 1908. Ruotsissa Laura pääsi almanakkaan 1901.

    Laura tulee latinankielisestä sanasta laurus, joka tarkoittaa laakeripuuta. Antiikin Roomassa laakeripuun lehtiä käytettiin voitonseppeleissä (laakeriseppeleissä) ja vaatteiden koristeluissa. Nimi tarkoittaa myös kunniaa, kuuluisuutta ja henkeä (spirit). Kreikaksi nimi kirjoitetaan Λάυρα ja kyrillisillä kirjaimilla Лаура. Nimi Laura liitetään Kreikan mytologiassa Daphne-nymfiin, joka paetessaan Apollon lempeä muuttui laakeripuuksi.

    Laura on suosittu nimi niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomessa Laura on ollut monesti vuoden suosituimpia nimiä. Vuosina 2001, 1998 ja 1997 Laura oli suosituin tyttölapsille ensimmäiseksi nimeksi annettu nimi. 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on Suomessa ollut 31 144 naisella.

    Nimestä on monia eri variaatioita, muun muassa Lavra, Laure, Laurie, Lorita, Laurinda, Lora, Laurissa ja Loris.

  • Lea

    Lea on naisen etunimi.

    Lea on heprealaisperäinen nimi ja tarkoittaa 'lehmää'. Raamatussa Lea (Leea) oli Laabanin tytär, patriarkka Jaakobin ensimmäinen puoliso ja Raakelin vanhempi sisar. Euroopassa nimi yleistyi vasta uskonpuhdistuksen jälkeisinä vuosina.

    Suomen almanakassa Lea esiintyi väliaikaisesti 1738 päivällä 22. maaliskuuta Pyhän Lean päivänä. Pysyvän paikan nimi sai 1908 nykyiseltä päivältään, 5. tammikuuta. Suosituimmilllaan Lea on ollut 1930–1950-luvuilla. Nimestä on käytössä myös muunnos Leea.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on Väestörekisterikeskuksen mukaan 18 701 naista ja alle kymmenen miestä saanut nimekseen Lea.

  • Leila

    Leila on naisen etunimi.

    Leila on arabialaisperäinen nimi, joka merkitsee 'yötä'. Se esiintyy myös persiassa ja hepreassa. Länsimaissa nimi yleistyi George Gordon Byronin teoksen The Giaour (1813) myötä.

    Suosituimmillaan nimi oli Suomessa 1930-1950-luvuilla. Suomen almanakassa Leila on ollut vuodesta 1929.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 15 250 naista on saanut nimekseen Leila.

  • Lena

    Leena ja Lena ovat muun muassa Suomessa käytettyjä naisen etunimiä. Leenaa käytetään myös Virossa, Lenaa puolestaan muun muassa Skandinaviassa, Saksassa ja Venäjällä.

    Leena ja Lena ovat lyhennelmiä nimien Helena ja Magdalena eri versioista. Helenan taustalla on alun perin kreikkalainen nimi Helene, jonka alkuperä liittyy joko soihtuun tai kuuhun. Magdalenan hepreankielinen versio Magdalene puolestaan merkitsee "Magdalasta kotoisin olevaa". Magdala oli kylä, jonka nimi tarkoittaa hepreaksi tornia. Vanhoissa Raamatun käännöksissä Magdalan Mariasta käytetään nimeä Maria Magdalena, ja koska nimi Leena on yleisesti käsitetty Magdalenan lyhentymäksi, on Leenan nimipäivä samana päivänä, 22. heinäkuuta, jota vanhastaan on pidetty Maria Magdalenan muistopäivänä.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 58 171 Leena-nimen saanutta naista ja alle viisi miestä. Vastaavasti Lena-nimi on annettu 2 411 naiselle. 1940- ja 1950-luvuilla Leena oli yksi suosituimmista tyttölapsille annetuista nimistä.

  • Leonora

    Leonora on naisen etunimi. Nimi on italialainen lyhentymä ranskalaisesta nimestä Eleanor joka tarkoittaa "toinen Aenor". Samaa alkuperää ovat myös nimet Eleonora, Elli ja Noora.

    Suomessa nimi Leonora on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 170 henkilölle. Leonoran nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 11. heinäkuuta.

  • Lilian

    Lilian on naisen etunimi. Alkuperältään nimi on englantilais-saksalainen lyhentymä nimestä Elisabet tai mahdollisesti muunnos englanti­laisesta nimestä Lily, joka merkitsee liljaa.

    Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 1266 Lilian-nimistä naista. Lilianin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 20. toukokuuta, joka suomen­kielisen kalenterin mukaan on muun muassa Liljan nimipäivä.

  • Lillemor

  • Lilli

    Lilli on suomalainen ja saksalainen naisen nimi. Vuoden 2012 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Lilli-nimen on Suomessa saanut 2 972 naista ja ainakin yksi mies. Lilli on myös monen Liisan ja Liljan lempinimi.

  • Lina

    Lina on monissa maissa esiintyvä naisen etunimi.

    Lina on alun perin lempinimi, joka on johdettu -lina-päätteisistä nimistä, kuten Wilhelmina, Paulina ja Karolina. On esitetty myös että se voisi olla latinalaisen miehennimen Linus naispuolinen vastine.lähde tarkemmin? Suomessa nimi esiintyy myös muodossa Liina. Suomenruotsalaisessa almanakassa Linan nimipäivä on 22. kesäkuuta samoin kuin Liinan suomalaisessa almanakassa. Nimipäivä on sama kuin Pauliinan.

    Suomessa nimi Lina oli vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 993 henkilölle..

    Nimi Lina on annettu myös asteroidille, 468 Lina.

  • Linda

    Linda on naisen etunimi.

    Nimi on saksalaista alkuperää ja on syntynyt lyhentymänä useista muinais­saksa­laisista nimistä, jotka päättyivät sanaan -lind, -linda tai -linde. Näissä sana lind merkitsee käärmettä, linda kilpitaistelijatarta ja linde pehmeää tai hellää. Toisaalta espanjassa linda merkitsee kaunista. Nimi esiintyy myös Kalevanpojan äidin nimenä Viron kansallis­eepoksessa Kalevipoeg.

    Suomessa nimi Linda tuli käyttöön 1850-luvulla, ensin Donizettin oopperan Linda di Chamounix, myöhemmin myös Kalevipoeg-eepoksen vaikutuksesta.. Suomalaisessa almanakassa nimi on ollut vuosina 1908-1928 ja uudestaan vuodesta 1984 lähtien, ja nimipäivä on 15. huhtikuuta. Suomessa on ollut vuoden 2009 loppuun mennessä kirjoilla 10 736 Linda-nimistä henkilöä.

  • Linn

    Linn on naisen etunimi. Nimi on toden­näköisesti syntynyt lyhentymänä nimestä Lina tai sen kanta­nimestä Karolina.

    Suomessa nimi Linn on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä hieman alle 530 henkilölle. Vuodesta 2000 lähtien Linnin nimipäivä on ollut suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 15. huhtikuuta, joka on myös Lindan nimipäivä.

  • Linnea

    Linnea (tai Linnéa) on naisen etunimi. Sen nimipäivä on 3. elokuuta. Nimi tarkoittaa ruotsiksi vanamoa ja tulee sen tieteellisestä nimestä Linnaea borealis. Kasvi on nimetty luonnontieteilijä Carl von Linnén mukaan.

    Vuoden 2012 loppuun mennessä Suomessa on nimi Linnea annettu 27 474 naiselle ja alle 20 miehelle.

  • Lisa

    Liisa on suomalainen naisen etunimi. Se on lyhentymä Elisabetista (Eliseba, hepr. ”Jumala on valani” tai ”Jumala antaa avun”). Monissa maissa nimi esiintyy muodossa Lisa. Suomessa nimestä on käytössä myös muunnos Liisi. Liisa on ollut Suomen almanakassa Elisabetin perinteisenä päivänä 19. marraskuuta vuodesta 1950, Liisi vuodesta 1973. Liisa on yleinen myös yhdysnimien loppuosana. Liisa-nimen sisältäviä yhdysnimiä, joilla on Suomessa yli 500 kantajaa, ovat Anna-Liisa, Eeva-Liisa, Eija-Liisa, Maija-Liisa, Marja-Liisa, Pirjo-Liisa, Pirkko-Liisa, Riitta-Liisa, Ritva-Liisa ja Sirkka-Liisa. Niitä annettiin erityisesti 1900-luvun puolenvälin tienoilla. Anna-Liisa on Suomen yleisin yhdysnimi.

    Liisan yleinen lempinimi on Lissu.

    Liisa etunimitilastossa:

    Lisäksi nimi Lisa on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2801 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Lisbet

    Lisbet tai Lisbeth on naisen etunimi, Elisabet-nimen lyhentynyt muoto. Muodossa Lisbet nimi on käytössä pääasiassa Skandinavian maissa, muodossa Lisbeth varsinkin Saksassa.

    Suomessa nimi Lisbet on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 684 ja Lisbeth noin 1100 henkilölle. Lisbetin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 19. marraskuuta.

  • Lisen

  • Lotta

    Lotta on Suomessa ja Ruotsissa käytetty naisen etunimi. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 9 320 Lotta-nimen saanutta naista, joista suurin osa on syntynyt vuoden 1980 jälkeen.

    Lotta on lyhennelmä ruotsalaisesta Charlotta-nimestä, joka puolestaan on feminiininen hellittelymuoto englantilais–ranskalaisesta miehen nimestä Charles. Charlesin alkuperä on joko saksalainen miestä merkitsevä nimi Karl tai saksan sotilasta tai armeijaa merkitsevä sana.

  • Lotten

  • Louise

    Louise on ranskalainen naisen etunimi, feminiinimuoto saksalaisperäisen Ludvig-nimen ranskalaisesta muunnoksesta Louis. Ruotsissa ja Suomessa nimestä on käytössä myös muunnokset Lovisa ja Loviisa. Nimi Louise esiintyy myös suomenruotsalaisessa kalenterissa, jonka mukaan Louisen nimipäivä on 25. elokuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on Suomessa annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 3004 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Lovisa

    Loviisa (ruots. Lovisa) on pohjoismainen naisen etunimi.

    Nimi Lovisa on alkujaan ruotsalainen muunnos ranskalaisesta naisen­nimestä Louise, joka on Louis-nimen naispuolinen vastine. Nimi Louis taas on germaanisperäisen Ludvig-nimen ranskalainen muoto, joka on ollut muun muassa useilla Ranskan kuninkailla.

    Loviisan nimipäivä on 25. elokuuta. Nimipäivä oli alkujaan Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhän kuolin- ja muistopäivä, mutta Ruotsin ja samalla Suomen almanakassa Ludvig-nimi korvattiin korvattiin vuonna 1750 Lovisa-nimellä silloisen kuningattaren, Loviisa Ulrikan kunniaksi..

    Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä on Väestörekisterikeskuksen mukaan 3 963 naista saanut nimekseen Loviisa. Muodossa Lovisa nimi on annettu 2 339 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Lucia

    Lucia on latinalaisperäinen, monissa maissa käytetty naisen nimi. Se on alkujaan roomalaisen miehennimen Lucius naispuolinen vastine, ja molemmat on johdettu latinan sanasta Lux, valo. Kristityissä maissa nimen on tehnyt tunnetuksi erityisesti Syrakusassa vuonna 312 surmattu marttyyri, Pyhä Lucia, jonka muistopäivästä, Lucian päivästä, 13. joulukuuta, on Pohjoismaissakin tullut perinteinen juhlapäivä.

    Suomessa nimi Lucia on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 815 naiselle sekä muutamalle miehelle. Lucialla ei ole suomenkielisessä kalenterissa nimipäivää, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Lucian nimipäivä on 13. joulukuuta.

  • Luna

    Luna on naisen etunimi, joka johtuu kuuta tarkoittavasta latinan sanasta luna. Luna oli myös roomalaisten Kuun jumalatar.

    Suomessa nimi Luna on joulukuuhun 2013 mennessä annettu noin 600 henkilölle, joista valtaosa on 2000-luvulla syntyneitä.. Lunan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 16. lokakuuta.

  • Lydia

    Lyydia, monissa kielissä Lydia, on naisen etunimi, joka johtuu Vähässä-Aasiassa vanhalla ajalla sijainneen Lyydian valtakunnan nimestä ja tarkoittaa alkujaan tämän maan asukasta.. Raamatussa mainitaan Lyydia-niminen makedonialainen purppurakauppias, jonka Paavali kastoi kristinuskoon ja jota pidetään Euroopan ensimmäisenä kristittynä

    Suomessa nimi Lyydia on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 17 000 ja Lydia 12 818 naiselle. Suurin osa heistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimestä on Suomessa käytössä myös muunnokset Lyyli ja Lyyti. Lyydian nimipäivä on 23. toukokuuta.

  • Madeleine

    Madeleine on naisen etunimi, alkujaan ranskalainen muoto nimestä Magdalena.

    Suomessa nimi Madeleine on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1119 henkilölle. Madeleinen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 22. heinäkuuta, jota on vanhastaan vietetty Maria Magdalenan muisto­päivänä.

  • Magdalena

    Magdalena on länsimaissa laajalti yleinen naisen etunimi. Nimi johtuu paikannimestä Magdala ja tarkoittaa sen asukasta. Heprealainen kylännimi Magdala tarkoittaa tornia. Magdalena-nimen eri muunnelmineen on tehnyt suosituksi Raamatun Magdalan Maria, josta on käytetty monissa erikielisissä raamatunkäännöksissä, muun muassa vuoden 1938 raamatunsuomennoksessa nimeä Maria Magdalena.

    Suomessa nimestä esiintyy myös muunnelmat Magdaleena, Matleena ja Mataleena sekä paljon yleisempänä lyhentymä Leena, jota tosin voidaan pitää myös Helena-nimen lyhentymänä. Nimi Magdalena on suomenruotsalaisessa kalenterissa 22. heinäkuuta, joka sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa on Magdalan Marian muistopäivä. Suomalaisessa kalenterissa sama päivä on Leenan ja Matleenan nimipäivä.

    Vuoden 2009 heinäkuuhun mennessä Suomessa on väestörekisteriin merkitty 6 794 Magdalenaa ja 711 Magdaleenaa.

    Magdaleena on myös Kaarina Helakisan ja Kaj Chydeniuksen lastenlaulu, jossa kerrotaan samannimisestä pikkutytöstä.

  • Magna

  • Magnhild

  • Maj

    Maj on naisen etunimi. Nimi on mahdollisesti syntynyt lyhentymänä Maja-nimestä, mutta merkitsee useissa kielissä myös toukokuuta.

    Suomessa Maj-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 2009 loppuun mennessä 1007. Maj'n nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. heinäkuuta, joka on myös Majan, suomenkielisessä kalenterissa muun muassa Maijan nimipäivä.

  • Maja

    Maja on naisen etunimi, joka on käytössä muun muassa Saksassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Sloveniassa ja Kroatiassa. Nimen alku­perästä on olemassa kaksi selitystä. Se käsitetään usein heprealaisperäisen, Raamatusta tunnetuksi tulleen Maria-nimen (alkujaan Miriam) muunnokseksi, mutta se saattaa myös olla peräisin kreikka­laisesta myto­logiasta, jossa Maia oli vanhin Plejadeista, Hermeksen äiti.

    Suomessa Maja-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 2009 loppuun mennessä 466. Majan nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. heinäkuuta, joka on myös Marian nimi­päivä. Nimen suomen­kielinen vastine on Maija.

  • Malena

    Malena (Malèna) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut italialaisen Giuseppe Tornatoren ohjaama elokuva. Hän kirjoitti myös käsikirjoituksen Luciano Vincenzonin tarinan pohjalta.

  • Malin

    Malin on naisen etunimi, lyhentymä nimestä Magdalena. Nimipäivä on suomenruotsalaisessa almanakassa 22. heinäkuuta. Nimen rinnakkaismuotoja ja muita kirjoitusasuja ovat Malen(a) ja Maleena. Suomessa Malin on vuoden 2012 loppuun mennessä ollut nimenä noin 1 350 henkilöllä Ruotsissa se on 13:nneksi yleisin naisen nimi (40 707 kantajaa). Nimipäivänä on Ruotsissa 10. joulukuuta.

    Malin on myös sukunimi. Suomen väestöjärjestelmään on rekisteröity 2 158 henkilöä, joiden sukunimenä on ollut Malin.

  • Margareta

    Margareta, samoin kuin sen sisarnimi Margarita, on kansainvälinen naisen etunimi. Suomessa käytetään lisäksi näiden muunnoksia Margareeta, Margareetta, Margariita ja Margariitta.

    Margaretan ja sen sisarnimien alkuperä on kreikan kielen helmeä merkitsevässä sanassa margarites. Tämä taas saattaa olla johdos persian "valon lasta" merkitsevästä sanasta. Lisäksi Margarita merkitsee espanjaksi päivänkakkaraa.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 21 330 Margareta-nimen, 1 752 Margareeta-nimen ja 1 498 Margareetta-nimen saanutta naista. Vastaavasti on 618 naiselle annettu nimeksi Margarita; muodot Margariita ja Margariitta ovat harvinaisia.

  • Margit

    Margit on naisen etunimi, Margareta-nimen lyhennetty muoto, joka on käytössä varsinkin Unkarissa, pohjoismaissa ja Virossa

    Suomessa nimi Margit on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 15 170 naiselle ja ainakin yhdelle miehelle. Nimi on käytössä, paitsi suomen­ruotsalaisilla, myös suomen­kielisillä yleisesti varsinkin Länsi-Suomessa ja Lapissa. Nimeä ei kuitenkaan tässä muodossa ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Margitin nimipäivä on 20. heinäkuuta, Margaretan päivänä.

  • Margita

  • Maria

    Maria on länsimaissa yleinen kristillinen naisen nimi. Maria (Mirjam) on heprealais-aramealainen nimi, jonka on arveltu johtuvan katkeraa tai kapinallista tarkoittavasta sanasta. Toisen teorian mukaan se on lähtöisin muinaisen Egyptin nimestä Mery, joka tarkoittaa rakastettua. Nimen muunnoksia eri kielissä ovat muun muassa ranskan Marie ja englannin Mary.

    Suomessa Marian nimipäivä on 2. heinäkuuta. Samana päivänä nimipäiväänsä viettävät: Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maja, Maj ja Mary. Päivä on vanha katolinen juhlapäivä (lat. visitatio Mariae), jota on vietetty sen vierailun muistoksi, jonka Neitsyt Maria Luukkaan evankeliumin mukaan teki sukulaisensa Elisabetin, Johannes Kastajan äidin luo, mutta jonka katolinen kirkko vuonna 1970 siirsi toukokuun 31. päivään.. Marian muunnelmia kuten Marja ja Marjatta on suomalaisessa almanakassa sijoitettu myös elokuun 15. päivälle.

    Suomessa Maria-nimisiä on vuoden 2009 loppuun mennessä ollut kirjoilla 361 867 henkilöä, joista 307 on miehiä. Maria oli vuosien 1900–1929 ja 1980–2004 suosituin naisten nimi. Vuosina 1970–1979 Maria oli toiseksi suosituin nimi. 1960–1969 Maria oli viidenneksi suosituin nimi ja kuudenneksi suosituin nimi vuosina 1930–1939. Lisäksi Maria oli suosituimpia nimiä jo 1800-luvulla. Maria on toisena ja kolmantena nimenä vielä yleisempi kuin ensimmäisenä.

    Esimerkiksi Espanjassa ja Hollannissa nimeä voi käyttää myös toisena nimenä miesten nimissä kuten José María, Herman Maria, Espanjassa jopa Jesus Maria.

  • Marianne

    Marianne on ranskalaisperäinen naisen etunimi, joka on muodostettu yhdistelmänä nimistä Maria ja Anne. Nimi on käytössä monissa muissakin maissa.

    Suomessa nimi Marianne on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 24 153 henkilölle. Mariannen nimipäivä on 15. elokuuta.

  • Marie

    Marie on naisen etunimi. Nimi on heprealaisperäisen, Raamatusta tunnetuksi tulleen Maria-nimen (alkujaan Miriam) ranskalainen ja tšekkiläinen muoto. Ranskassa nimi äännetään /mari:/. Samoin kuin Maria muun muassa espanjankielisissä maissa, esiintyy myös Marie toisinaan miehilläkin, yleensä jälkimmäisenä etunimenä.

    Suomessa nimi Marie on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 7467 naiselle ja noin 310 miehelle. Marien nimi­päivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. heinäkuuta, joka on myös Marian nimipäivä.

  • Marika

    Marika on naisen etunimi, joka todennäköisesti on yksi Maria-nimen muunnoksista. Marikan on katsottu tarkoittavan ainakin toivottua lasta, meren tähteä ja katkeruutta. Suomessa ja Ruotsissa nimen suurin suosio on ollut 60- ja 70-luvuilla, mutta molemmissa maissa Marika on ollut yleisempi toisena nimenä kuin puhuttelunimenä. Marika on kansainvälinen nimi, sillä Suomen lisäksi sitä on käytetty naisen nimenä mm. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Unkarissa, Saksassa, Slovakiassa, Tsekissä, Puolassa, Italiassa, Ranskassa ja englanninkielisissä maissa.

    Suomessa Marikan nimipäivää vietetään 2. heinäkuuta. Vuoden 2012 loppuun mennessä nimi oli Suomessa annettu 27 414 naiselle ja alle kymmenelle miehelle.


  • Marina

    Marina on naisen etunimi. Nimi on feminiinimuoto roomalaisesta miehen­nimestä Marinus, joka taas on joko Marius-nimen muunnelma tai johtuu merellistä tai mereen liittyvää tarkoittavasta latinan sanasta marinus.

    Suomessa nimi Marina on 2009 loppuun mennessä annettu 5199 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Yli puolet heistä on syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Marinan nimipäivä on 9. lokakuuta.

  • Marit

    Maarit on suomalainen naisen etunimi, Margareta-nimen muunnelma. Monissa muissa kielissä nimi esiintyy muodossa Marit. Maaritin nimipäivää juhlitaan suomenkielisessä kalenterissa 20. heinäkuuta, joka suomen­ruotsa­laisen kalenterin mukaan on muun muassa Maritin nimipäivä. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Maarit oli Suomessa annettu 60 602 ja nimi Marit hieman alle 780 naiselle, ja Maarit myös ainakin yhdelle miehelle.

  • Märit

  • Marita

    Marita on monissa maissa esiintyvä naisen etunimi, josta Suomessa on käytössä myös muoto Maritta. Nimi Marita on alkujaan espanjalainen hellittelymuoto nimestä Maria, ja se merkitsee oikeastaan ’pikku Mariaa’.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Marita on annettu Suomessa 28 421:lle ja Maritta 11 303 henkilölle.

    Maritta-nimeä taivutetaan Kielitoimiston ohjeen mukaan seuraavasti: Maritta, Maritan, Marittaa, Maritalla, Marittaan.

  • Marlene

    Marlene on alkujaan saksalainen naisen etunimi. Se on syntynyt lyhentymänä yhdistelmänimestä Maria Magdalena. Nimestä ovat käytössä myös muunnokset Marleen, Marlena ja Marleena.

    Suomessa nimi Marlene on annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 1100 henkilölle. Marlenen nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 15. elokuuta.

  • Marta

    Muista merkityksistä katso Martha

    Martha tai Marta (kreik. Μαρθα) on naisen etunimi, heprealaisperäisen Martta-nimen vastine muun muassa kreikassa, latinassa, englannissa ja skandinaavisissa kielissä..

    Suomessa nimi Martha on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1025 ja Marta 1230 henkilölle.. Suomessa nimen tavallisempi mukaelma on kuitenkin Martta. Martan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 26. heinäkuuta; suomen­kielisessä kalenterissa nimi on samalla päivällä muodossa Martta.

  • Märta

    Märta tai Märtha on pohjois­mainen, etenkin ruotsa­lainen naisen etunimi. Alku­perältään se on Margareta-nimen muunnelma.

    Suomessa nimi Märta on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuu mennessä 1284 ja Märtha 461 henkilölle. Märtan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 26. elokuuta.

  • Martina

    Martina on naisen etunimi, Martinus- tai Martin -nimen naispuolinen vastine.

    Suomessa nimi Martina on 1900-luvun vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 1552 naiselle ja ainakin kahdelle miehelle. Nimestä on harvinaisena käytössä myös suomalaistettu kirjoitus­asu Martiina, mutta sen nimisiä henkilöitä on ollut vain noin 60. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Martinan nimipäivä on martinpäivänä, 10. marraskuuta.

  • Mary

    Mary on englanninkielinen, myös pohjoismaissa käytetty naisen etunimi, joka perustuu heprealais-aramealaiseen Maria (Miryam)-nimeen.

    Suomessa nimi Mary on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1833 naiselle sekä alle 10 miehelle . Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Maryn nimipäivä on 2. heinäkuuta. Nimen suomenkielisiä vastineita ovat muun muassa Maria, Maaria, Mari ja Meeri, joilla on suomenkielisessä kalenterissa sama nimipäivä.

  • Matilda

    Matilda on naisen etunimi. Vanhempi muoto nimestä on Mathilda. Nimen kantana on saksan kielen Mathilde, joka tarkoittaa "mahtavaa taistelijatarta". Matildan nimipäivä on suomalaisessa ja ruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa Pyhän Mathilden muistopäivänä 14. maaliskuuta. Mathilde oli kuningas Henrik I:n puoliso, ja hän oli tunnettu hyväntekijä, joka muun muassa perusti useita luostareita.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on Väestörekisterikeskuksen mukaan annettu nimi Matilda 36 616 naiselle sekä muutamalle miehelle. Muodossa Mathilda nimi on annettu 1582 naiselle sekä muutamalle miehelle.

  • Mia

    Miia, Mia on naisen etunimi. Se on ollut vuodesta 1984 suomalaisessa nimipäiväalmanakassa 30. huhtikuuta, jolloin nimipäiviään viettävät myös Mirja, Mira, Mirva, Mirjami, Mirka ja Mirkka. Vuosina 1973–1983 Miia oli almanakassa 2. heinäkuuta Marian rinnalla.

    Suomessa nimi Mia on 1900-luvun alusta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 8 156 ja Miia 9 655 naiselle, kumpikin myös alle viidelle miehelle.

  • Mikaela

    Mikaela on naisen etunimi, feminiininen muoto miehen nimestä Mikael. Feminiinisessä muodossa nimi esiintyy Suomessa lähinnä ruotsinkielisillä alueilla. Muissa kielissä nimi on usein muodossa Michaela.

    Suomessa nimi Mikaela on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5440 naiselle ja alle viidelle miehelle. Mikaelan nimipäivä on 29. syyskuuta.

  • Mili

  • Minea

    Minea on suomalainen naisen etunimi. Nimi on peräisin Mika Waltarin vuonna 1945 ilmestyneestä teoksesta Sinuhe egyptiläinen, jossa esiintyy Minea-niminen kreetalainen papitar. Waltarin on arveltu muodostaneen nimen Kreetan tarunomaisen kuninkaan Minoksen nimen pohjalta.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Minea on annettu 1 409 naiselle ja ainakin yhdelle miehelle. Suurin osa Minea-nimisistä on 2000-luvulla syntyneitä. Ennen vuotta 1940 nimeä ei ollut annettu kenellekään. Vuonna 2010 nimi lisättiin sekä suomen- että ruotsinkieliseen almanakkaan, molemmissa Minean nimipäivä on 11. huhtikuuta.

  • Minna

    Minna on yleinen suomalainen naisen etunimi. Se on muunnettu nimestä Vilhelmiina. Vilhelmina-nimi on puolestaan germaanista alkuperää ja Wilhelmin sisarnimi.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 31 018 henkilöä on saanut etunimekseen Minna.

  • Mirjam

    Mirjam on alun perin heprealainen naisen nimi, jonka merkitys on epäselvä mutta joka ehkä tarkoittaa katkeraa, kapinallista tai toivottua – taustalla voi olla myös egyptin rakastettua merkitsevä sana.lähde? Raamatussa Mirjam on Mooseksen ja Aaronin sisar, joka toimi erämaavaelluksen aikaan profeettana.

    Suomessa nimi on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 25 892 henkilölle, joista kuusi on miehiä.

    Suomenruotsalaisessa kalenterissa Mirjamin nimipäivä on 30. huhtikuuta. Suomenkielisessä almanakassa samalle päivälle on sijoitettu joukko nimen muunnelmia, joista tavallisin on Mirja.

  • Moa

  • Mona

    Mona on naisen etunimi. Se on lyhenne nimestä Monika (Monica). Italiassa Mona tai Monna on lyhenne sanasta madonna. Vanhoissa germaanisissa kielissä Mona lienee tarkoittanut myös Kuuta.

    Suomessa nimi Mona on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 2500 henkilölle, joista ainakin kaksi on miehiä. Nimi on Suomessa käytössä myös muodossa Moona.

  • Monika

    Monika, eri kielissä myös Monica ja Moonika, on naisen etunimi. Nimen varsinaista merkitystä ei tiedetä, mutta se on todennäköisesti pohjoisafrikkalaista tai foinikalaista alkuperää. Kristityissä maissa nimen on tehnyt suosituksi Augustinuksen äiti Pyhä Monica, joka sai poikansa kääntymään kristinuskoon.

    Suomessa nimi Monika on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2 552:lle, Moonika 182:lle ja Monica 3 583 henkilölle. Näitä nimimuotoja ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Monikan nimipäivä on 15. kesäkuuta.

  • My

    My tarkoittaa seuraavia:

    • burma, ISO 639-1 -koodi my, kieli
    • Malesia, ISO 3166-1 -koodi MY, valtio tai muu maantieteellinen alue
    • MAXjet Airways, IATA-koodi MY, lentoyhtiö
    • Midwest Airlines, IATA-koodi MY, lentoyhtiö.
  • Nanna

    Nanna on naisen etunimi. Nimen on selitetty johtuvan muinais­skandinaavisesta rohkeaa tarkoittavasta sanasta. Muinaisilla germaaneilla Nanna oli myös puhtauden ja kasvilli­suuden jumalatar, Balderin puoliso. Toisaalta Nanna saattaa olla myös muunnos nimestä Anna. Varsinkin englannin­kielisissä maissa nimi esiintyy myös muodossa Nanny.

    Suomessa nimi Nanna on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1041 ja Nanny 471 henkilölle. Nannan ja Nannyn nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 9. heinäkuuta. Vuodesta 2015 lähtien sama päivä on myös suomen­kielisen kalenterin mukaan Nannan nimipäivä.

  • Nanny

    Nanna on naisen etunimi. Nimen on selitetty johtuvan muinais­skandinaavisesta rohkeaa tarkoittavasta sanasta. Muinaisilla germaaneilla Nanna oli myös puhtauden ja kasvilli­suuden jumalatar, Balderin puoliso. Toisaalta Nanna saattaa olla myös muunnos nimestä Anna. Varsinkin englannin­kielisissä maissa nimi esiintyy myös muodossa Nanny.

    Suomessa nimi Nanna on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1041 ja Nanny 471 henkilölle. Nannan ja Nannyn nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 9. heinäkuuta. Vuodesta 2015 lähtien sama päivä on myös suomen­kielisen kalenterin mukaan Nannan nimipäivä.

  • Natalie

    Natalia on naisen etunimi. Se oli suomalaisessa nimipäiväkalenterissa vuosina 1908–1928. Nimipäivä oli 9. elokuuta. Natalian nimipäivä on Suomen ortodoksisessa almanakassa 26. elokuuta. Suomenruotsalaisessa almanakassa tunnetaan rinnakkaismuoto Natalie, jonka nimipäivä on 9. elokuuta. Nimet johtuvat joulua tarkoittavista latinan sanoista natale Domini.

    Nimi on yleinen varsinkin Venäjällä. Se kirjoitetaan kyrillisillä kirjaimilla Наталия tai Наталья ja translitteroidaan suomessa nykyisin yleensä Natalia ja Natalja, monissa muissa kielissä myös Natalya.

    Suomessa nimi Natalia on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 4471 naiselle sekä muutamalle miehelle. Natalie-nimisiä on noin 930.

  • Nina

    Niina, Nina on ulkomaalaisperäinen naisen etunimi.

    Nina on venäläinen hellittelymuoto Anninasta, joka taas tulee Annasta. Mahdollisesti sitä on käytetty myös useista feminiineistä sukunimistä, jotka päättyvät kirjaimiin -nina. Antoninakin on voinut joskus lyhentyä Ninaksi. Niña tarkoittaa myös espanjaksi pientä tyttöä.

    Nimi voi myös pohjautua Niniven kaupungin kreikkalaiseen nimeen Ninos, assyrian Ninua, Nina. Babylonialaisten hedelmällisyyden jumalattaren nimi oli myös johdettu Ninivestä.

    Läntisessä kristikunnassa Niinaa on pidetty Antonia- ja Christiane -nimisten pyhimysten nimien lyhentymänä. Itäinen perinne tuntee Christiana Gruusialaisen, jota on sanottu "Gruusian valistajattareksi" 300-luvun alussa. Tarina kertoo, että hän oli Jerusalemin patriarkan veljentytär, joka joutui pakenemaan Armeniaan kautta Gruusiaan, missä hän valisti kansaa.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä 13 350 naista on saanut nimekseen Niina ja 17 772 Nina.

  • Ninni

    Ninni on naisen etunimi, alkujaan venäläinen muunnelma nimestä Anna. Suomessa nimi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 1 079 henkilölle.

    Ninnin nimipäivä on suomenruotsalaisen ja vuodesta 2010 lähtien myös suomenkielisen kalenterin mukaan 26. lokakuuta.

  • Nora

    Noora on suomalainen naisen etunimi. Noora on suomalaisversio kansainvälisestä nimestä Nora, jota sitäkin käytetään Suomessa.

    Nora on lyhenne nimestä Honora, Eleanor tai Eleanora. Näistä Honora on johdos Honoriasta tai Honourista, jotka molemmat juontavat latinan kunniaa merkitsevästä sanasta. Eleanor puolestaan on kehittynyt ranskalaisesta nimestä Alienor, jolla alun perin tarkoitettiin "se toinen Aenor", kun eräällä äidillä ja hänen tyttärellään oli sama nimi. Eleanora taas on muunnos arabialaisesta nimestä Ellinor, joka merkitsee "Jumala on valoni".

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 11 100 Noora-nimen saanutta naista. Nora-nimen on vastaavasti saanut 2 236 naista.

  • Olga

    Olga on naisen etunimi. Yleensä sen katsotaan olevan itäslaavilainen muoto skandinaavisesta Helga-nimestä, joka merkitsee pyhää tai pyhitettyä. Nimi on hyvin yleinen varsinkin Venäjällä, mutta myös muissa Itä-Euroopan maissa.

    Olga ja Helga ovat miespuolisten Olegin ja Helgen sisarnimiä.

    Toisen teorian mukaan Olga juontuisi muinaisslaavilaisista nimistä Volga tai Volh.

    Suomessakin nimi Olga oli käytössä jo 1800-luvulla. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 21 797 naiselle ja noin 10 miehelle. Noin kaksi kolmasosaa heistä on syntynyt ennen vuotta 1920, mutta 2000-luvullakin nimi on annettu lähes 800 tytölle. Olgan nimipäivä on Suomessa 23. heinäkuuta. Myös suomalainen naisennimi Oili on Olga-nimen muunnelma.

  • Olivia

    Olivia on latinalaisperäinen naisen etunimi, Oliver-nimen naispuolinen vastine.

    Suomessa nimi Olivia on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 14 696 naiselle ja ainakin kolmelle miehelle. Nimi on yleistynyt vasta 1980-luvulta lähtien ja erityisesti vuosituhannen vaihteen jälkeen. Olivian nimipäivä on 29. toukokuuta.

  • Pamela

    Pamela on naisen etunimi. Nimen on muodostanut englantilainen kirjailija Philip Sidney, ja se esiintyy ensimmäisen kerran hänen romaanissaan Arcadia vuodelta 1590. Nimi on todennäköisesti muodostettu kreikan kielen sanoista pan (kaikki) ja melos (hunaja).

    Väestörekisterin mukaan nimi on annettu Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä noin 560 henkilölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Pamelan nimipäivä on vuodesta 1995 lähtien 18. syyskuuta.

  • Patricia

    Patricia on varsinkin englannin-, espanjan- ja saksan­kielisissä maissa yleinen naisen etu­nimi, Patrick-nimen nais­puolinen vastine.

    Suomessa nimi Patricia on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 1990 henkilölle. Patrician nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 16. huhtikuuta.

  • Paula

    Paula on naisen etunimi.

    Paula on kreikkalaisperäisen Paulus-nimen sisarnimi. Nimen alkuperä on kreikan sana paulus eli pieni. Rinnakkaisnimiä ovat muun muassa Pauliina, Pauline ja Paulette.

    Suomessa nimi Paula oli vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 23 645 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Paulina

    Pauliina on suomalainen naisen etunimi. Monissa kielissä vastaava nimi esiintyy muodossa Paulina. Nimi on Pauli-nimen naispuolinen vastine ja tulee latinan kielen sanasta Paulinus joka tarkoittaa pientä tai vähäistä.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 32 149 henkilöä on saanut etunimekseen Pauliina, joista kaikki ovat naisia. Eniten Pauliinoita syntyi vuosina 1980-99 eli yli 17 000 henkilöä. Muodossa Paulina nimi on annettu Suomessa 2159 henkilölle.

    Pauliinan nimipäivä on suomalaisessa almanakassa 22. kesäkuuta, samoin Paulinan nimipäivä suomenruotsalaisessa almanakassa.

  • Pernilla

  • Petra

    Petra on kansainvälinen naisen etunimi. Petra on myös erittäin harvinainen sukunimi.

    Petra on toisaalta Petrin sisarnimi, toisaalta lyhennelmä Petronellasta. Petrin sisarnimenä Petran alkuperä on kreikan kiveä merkitsevässä sanassa. Petronellan lyhennelmänä Petra puolestaan juontaa roomalaisesta sukunimestä Petronius, joka liittyy mahdollisesti latinan talonpoikaa tai moukkaa merkitsevään sanaan tai ehkä Petrin tapaan kreikan kiveä merkitsevään sanaan.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 6680 Petra-nimen saanutta henkilöä. Heistä muutamat, alle 25, ovat miehiä.

  • Pia

    Pia voi tarkoittaa seuraavia asioita:

    • Pia, naisen etunimi, suomessa myös muodossa Piia
    • Pakistan International Airlines, jonka tunnettu lyhenne on PIA
    • Pia, sukunimenä:
      • Secondo Pia (1855-1941), italialainen juristi ja amatöörivalokuvaaja
  • Ragna

  • Ragnborg

  • Ragnhild

    Ragnhild on naisen etunimi. Nimi on muinaisskandinaavista alkuperää ja yhdistetty neuvoa (regin) ja taistelua (hildr) tarkoittavista sanoista.

    Suomessa nimi Ragnhild on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu vajaalle 2000 henkilölle. Ragnhildin suosio oli suurimmillaan 1900- ja 1910-luvulla, jolloin on syntynyt noin puolet kaikista Suomen Ragnhildeista.

    1. ↑ Mike Campbell: Katariina Behind the Name. Viitattu 15. heinäkuuta 2010.
    2. ↑ Nimipalvelu Väestörekisterikeskus. Viitattu 28.5.2013.
  • Ragni

  • Rakel

    Raakel tai Rakel on heprealaisperäinen naisen etunimi, joka johtuu heprean lammasta tarkoittavasta sanasta.. Raakel on nimen suomenkielinen muoto, monissa muissa kielissä se kirjoitetaan Rakel. Nimi on tullut tunnetuksi Raamatusta, jossa mainittu Raakel oli Jaakobin toinen vaimo.

    Suomessa nimi Raakel on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5258 ja Rakel 6434 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Raakelin nimipäivä on 17. joulukuuta.

  • Rea

    Rea on naisen etunimi, joka esiintyy myös suku­nimenä. Nimi on peräisin kreikka­laisesta myto­logiasta, jossa Rhea oli Kronoksen puoliso ja muun muassa Zeuksen äiti.. Nimen alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta sen on arveltu perustuvan kreikan sanaan ‘ρεω (rheo), "virrata", tai ‘ρεος (rheos) "virta".

    Nimen on tehnyt tunnetuksi myös rooma­lainen perimätieto, jonka mukaan Rhea Silvia oli Rooman perustajien, Romuluksen ja Remuksen äiti. Myöhempinä aikoina nimi on toisinaan käsitetty myös lyhentymäksi nimestä Margareta, Teresa tai Regina

    Suomessa nimi Rea on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 976 naiselle. Lisäksi nimi on annettu muodossa Rhea 173 ja muodossa Reea 183 naiselle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Rean nimipäivä on 8. huhtikuuta. Suomessa nimestä on käytössä myös muunnos Reija, jonka nimipäivä on 19. syyskuuta.

  • Rebecka

    Rebekka (myös Rebecca ja Rebecka) on kansainvälinen naisen etunimi, jota käytetään eri muodoissaan myös Suomessa.

    Nimen kirjoitusasu on Rebekka muun muassa tanskan, norjan ja saksan kielissä; Rebecka-muotoa käytetään lähinnä ruotsin kielessä. Rebecca puolestaan on käytössä esimerkiksi ruotsin-, englannin- ja italiankielisissä maissa.

    Rebekkan alkuperä saattaa olla heprealaisessa nimessä Rivqah, jonka merkityksen arvellaan olevan "ansa". Toisaalta Rebekka saattaa olla alun perin aramealainen nimi.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 2 093 Rebekka-nimen saanutta naista. Rebecka-nimen on saanut 804 ja Rebecca-nimen 1 452 naista.

  • Regina

    Regina on latinasta peräisin oleva naisen etunimi. Se tarkoittaa kuningatarta. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa Reginoiksi on nimetty 5 264 tyttöä.

    Reginan nimipäivä on suomenruotsalaisessa kalenterissa 7. syyskuuta.

  • Rigmor

  • Rita

    Rita tarkoittaa seuraavia:

    • rita, kolmiseinäinen loukkupyydys
    • Rita, naisen etunimi
    • hurrikaani Rita, Yhdysvalloissa riehunut hurrikaani
    • Rita, kylä Kälviällä
    • Rita, kylä Porvoossa
    • Rita, sukunimenä:
      • Jani Rita (s. 1981), suomalainen jääkiekkoilija
      • Teresa De Rita-Cavlek (s. 1971), suomalainen fysioterapeutti, kuntosaliohjaaja ja televisiojuontaja
  • Ronja

    Ronja on kansainvälinen naisen etunimi.

    Ronja-nimellä on monta alkuperää. Kirjassaan nimeä käyttänyt ruotsalainen lastenkirjailija Astrid Lindgren on kertonut muodostaneensa nimen saamelaisesta järvennimestä Juronjaure (suom. harju järven rannalla) poistamalla siitä alun ja lopun. Venäjällä Ronja on kutsumamuoto miehen nimestä Myron, joka merkitsee tuoksuvoidetta ja "pyhällä voiteella voitelijaa". Joissakin yksittäistapauksissa nimeä on käytetty Veronikan ja Matronan kutsumamuotona.

    Suomessa nimen suosio kasvoi 1980- ja 1990-luvuilla voimakkaasti. Nimi lisättiin sekä suomenkieliseen että ruotsinkieliseen almanakkaan vuonna 2000.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan vuoden 2009 loppuun mennessä Ronja-nimi on annettu hieman alle 3 840 naiselle ja alle kymmenelle miehelle.

  • Rosa

    Rosa tarkoittaa seuraavia:

    • Rosa, naisen nimi
    • Rosa, helsinkiläinen poprock-yhtye
    • ruusut (Rosa), ruusukasveihin kuuluva suku
    • 223 Rosa, asteroidi.
  • Rosita

    Rosita on naisen etunimi, Rosa-nimen alkujaan espanjalainen muunnelma. Suomessa nimi Rosita on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 784 naiselle ja muutamalle miehelle. Suomen ruotsinkielisen kalenterin mukaan Rositan nimipäivä on 4. toukokuuta.

  • Runa

  • Rut

    Ruut on suomalainen naisen etunimi. Se on muunnelma raamatullisesta nimestä, joka monissa kielissä kirjoitetaan muodossa Ruth. Ruutin nimipäivä on 4. tammikuuta. Suomessa nimi Ruut on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 899 naiselle ja alle kymmenelle miehelle. Muodossa Rut nimi on samana aikana annettu 924:lle ja muodossa Ruth 2 486 naiselle.

  • Sabina

    Sabina on naisen etunimi, joka johtuu Italiassa muinoin asuneesta kansasta, sabiineista.

    Suomessa nimi Sabina on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1321 naiselle ja alle viidelle miehelle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Sabinan nimipäivä on 27. lokakuuta.

  • Saga

    Saaga tai Saga on pohjois­maissa esiintyvä naisen etunimi. Nimi johtuu sanasta saga, joka merkitsee varsinaisesti Norjan ja Islannin viikinki­ajan ja varhaisen keski­ajan historiaan liittyviä kauno­kirjallisia kertomuksia, saagoja, mutta joka ruotsin kielessä tarkoittaa myös satua. Alun perin sana on merkinnyt näkijää, ja Saga oli skandi­naavisessa myto­logiassa myös runouden ja historian jumalattaren nimi, joka toisinaan on samastettu myös Freijan kanssa. Saaga on nimen suomen­kielinen muoto, muissa kielissä nimi esiintyy muodossa Saga.

    Suomessa nimi Saaga on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 482 ja Saga 3354 henkilölle. Vuodesta 2015 lähtien Saagan nimipäivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan 17. lokakuuta, joka jo ennestään on ollut suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Sagan nimi­päivä.

  • Saima

    Saima on suomalainen naisen etunimi.

    Saima on alkavan suomalaisuuskauden nimiä ja se on syntynyt mahdollisesti J. V. Snellmanin perustaman Saima-lehden mukaan, jonka nimi viittaa Saimaaseen.

    Etunimenä Saima tuli käyttöön 1850-luvulla ja se esiintyi Kansanvalistusseuran kalenterissa vuosina 1882–1883. Suomen almanakkaan se pääsi 1908 ja nimi oli suosittu 1880–1910-luvuilla. Saima on kulkeutunut Viroon 1920-luvulla, jossa se tuli yleiseen käyttöön.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Saima-nimen on saanut 12 612 naista ja alle viisi miestä.

  • Saimi

    Saimi on suomalainen naisen etunimi, joka on syntynyt muunnelmana nimestä Saima. Nimi oli jonkin verran käytössä jo 1800-luvun lopulla.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Saima-nimen on saanut 10 214 naista ja alle viisi miestä. Suurin osa tämän nimisistä henkilöistä on syntynyt 1900-luvun alkupuoliskolla.

  • Sally

    Salli on naisen etunimi. Se on lähinnä suomalainen muoto Saara-nimen englantilaisesta mukaelmasta Sally, mutta esiintyy tässäkin muodossa myös englanninkielisissä maissa. Sallin nimipäivä on 19. heinäkuuta.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Salli-nimen on Väestörekisterikeskuksen mukaan saanut 5 006 naista ja ainakin kaksi miestä. Sally-nimisiä on ollut Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä 1 246.

  • Sandra

    Sandra on naisen etunimi. Se oli suomenkielisessä almanakassa vuosina 1929–1949 ja uudestaan vuodesta 2010. Sandra on alun perin lyhennelmä nimestä Aleksandra. Sandra on annettu Suomessa nimeksi vuoden 2012 loppuun mennessä 3 464 naiselle. Nimi yleistyi Suomessa 1980- ja 1990-luvuilla.

  • Sanna

    Sanna on skandinaavinen naisen etunimi. Sanna on lyhenne kansainvälisestä nimestä Susanna, joka on hepreaa ja tarkoittaa liljaa. Sanna voi myös olla johdos ruotsin kielen sanasta sann, joka merkitsee "totta". On myös esitetty, että Sanna olisi hellittelymuoto venäläisestä Aleksandrasta.

    Suomessa on Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmään merkitty vuoden 2009 loppuun mennessä 25 238 Sanna-nimistä naista ja muutama mies. Sanna oli verrattain harvinainen nimi 1960-luvulle asti, jolloin sen suosio lähti kasvuun. Kun aiemmin nimi annettiin joillekin kymmenille tyttövauvoille vuodessa, 1970-luvun alussa nimen sai jo monta sataa ja saman vuosikymmenen lopussa yli tuhat lasta vuosittain. 1980-luvulta alkaen nimi on annettu yhä harvemmille lapsille. Vuosina 2000-2012 nimen sai enää 56 lasta.

  • Sara

    Sara on kansainvälinen naisen etunimi. Sara on muunnos nimestä Sarah, joka merkitsee hepreaksi hienoa rouvaa tai prinsessaa (שָׂרָה).

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 12 418 Sara-nimistä naista ja ainakin yksi mies. Nimi yleistyi huomattavasti 1980-luvulla, ja sen suosio jatkuu edelleen. Suomessa nimen vanhastaan yleisempi muunnos on Saara.

  • Selma

    Selma on naisen etunimi.

    Nimi on kelttiläistä alkuperää ja tuli yleisemmin tunnetuksi Macphersonin vuonna 1765 julkaisemasta runokokoelmasta Ossianin laulut. Siinä se esiintyy paikannimenä, mutta tuli pian käyttöön myös naisen etunimenä. Suomessa sen yleistymiseen ovat vaikuttaneet myös eräät Franzénin ja Topeliuksen runot, joissa nimi esiintyy, erityisesti Topeliuksen vuonna 1845 julkaisema Ljungblommor.

    Nimi Selma otettiin almanakkaan vuonna 1857, ja nimipäivä on 5. joulukuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Selma-nimen on Suomessa saanut 10 973 naista ja muutama mies. Nimi on ollut yleinen varsinkin ennen vuotta 1920 syntyneillä.

  • Signe

    Signe on naisen etunimi.

    Signe tulee muinaisskandinaavisesta nimestä Sighne, joka tarkoittaa 'voittajatarta'. Nimi koostuu sanoista sig ('voitto') ja ny ('uusi').

    Ruotsissa nimen käyttö yleistyi 1800-luvun lopulla ja Signe pääsi siellä almanakkaan 1901. Suomen almanakassa Signe on ollut 1909–1928 ja uudelleen vuodesta 1973 lähtien. Nimipäivä on 23. elokuuta

    Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä Signe-nimen on saanut 5 420 henkilöä.

  • Signhild

  • Sigrid

    Sigrid on skandinaavinen naisen etunimi. Nimi on peräisin muinaisnorjalaisesta nimestä Sigríðr, joka muodostuu "voittoa" ja "kaunista" merkitsevistä sanoista.

    Vuoden 2012 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 5 059 Sigrid-nimistä naista ja muutama mies. Suurin osa Suomen Sigrideistä on syntynyt ennen vuotta 1920.

  • Siri

    Siiri on suomalainen naisen etunimi.

    Siiri on suomalaisversio skandinaavisesta nimestä Sigrid. Ruotsin kielessä nimi esiintyy kirjoitettuna Siri. Sigrid puolestaan juontaa muinaisnorjalaisesta nimestä Sigríðr, joka muodostuu "voittoa" ja "kaunista" merkitsevistä sanoista.

    Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 15 284 Siiri-nimen saanutta henkilöä. Lisäksi muodossa Siri on annettu 733 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Siv

    Sivi on suomalainen naisen etunimi. Nimeä on pidetty skandinaavisen Siv-nimen suomalaisena vastineena, mutta sen syntyyn on mahdollisesti vaikuttanut myös muinaissuomalainen nimi Siviä. Skandinaavinen nimi Siv tarkoittaa varsinaisesti sukulaista tai vaimoa, mutta on tunnettu myös muinaisskandinaavisen jumalan Torin puolison nimenä.

    Suomessa nimi Sivi on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 145 henkilölle. Nimi Siv on annettu 1604 henkilölle, joista viisi on miehiä.

  • Sofia

    Sofia on naisen etunimi, joka tulee viisautta merkitsevästä kreikkalaisesta sanasta. Nimi esiintyy useissa maissa myös kirjoitusasussa Sophia.

    Vuoden 2012 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Sofia-nimen on Suomessa saanut 83 007 naista ja ainakin viisi miestä.

  • Sofie

  • Solveig

    Solveig on pohjois­mainen naisen etunimi. Nimi on yhdistetty sanoista salv ja veig, joista ensimmäinen tarkoittaa taloa tai salia, jälkimmäinen taistelua tai voimaa. Myöhemmin nimen on kuitenkin tulkittu viittaavan myös auringon rataa tarkoittaviin sanoihin sol ja veg. Nimen on tehnyt suosituksi varsinkin Ibsenin näytelmässä Peer Gynt esiintyvä, Edvard Griegin säveltämä Solveigin laulu.

    Suomessa nimi Solveig on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä lähes 3000 henkilölle. Solveigin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 3. syyskuuta.

  • Sonja

    Sonja on naisen etunimi.

    Sonja (ven. Соня) on alkujaan venäläinen hellittelymuoto kreikkalaisesta nimestä Sofia, joka merkitsee 'viisautta ja itseluottamusta'. Nimi on ollut käytössä muun muassa Saksassa, Sloveniassa, muissa Pohjoismaissa sekä englanninkielisissä maissa useimmiten muodossa Sonia.

    Sonjan nimipäivä on 15. toukokuuta. Nimi otettiin Suomen ruotsinkieliseen kalenteriin aikaisemmin kuin suomenkieliseen, jonne Sonja pääsi 1964.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Sonja-nimen saanut 9 138 naista ja muutama mies.

  • Stella

    Stella on tähteä tarkoittava latinan kielen sana.

    Sanaa käytetään myös seuraavissa merkityksissä:

    • Stella, naisen etunimi
    • Stella, joensuulainen yhtye
    • Kauppakeskus Stella, kauppakeskus Mikkelissä
    • Stella, tsolpideemin myyntinimi
    • Stella Artois, belgialainen olutmerkki
    • Stella, kunta Italian Liguriassa
    • L/A Stella, Korppoon ja Houtskarin alueella liikennöivä lautta
    • Stella, sukunimenä:
      • Elisa Stella, venezuelalainen näyttelijä
      • Frank Stella, yhdysvaltalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä
    • Stella, yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1950
    • Stella, kreikkalainen elokuva vuodelta 1955
    • Stella, yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1990
  • Stina

    Stina on naisen etunimi, skandi­naavi­nen lyhentymä nimestä Kristina tai muista samoin loppuvista nimistä. Stinan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 24. heinäkuuta. Suomessa nimi Stina on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1689 henkilölle.

  • Susanna

    Susanna on kansainvälinen naisen etunimi. Se on alun perin hepreankielinen nimi, joka tarkoittaa liljaa. Ulkomailla Susanna-nimestä esiintyy monia muitakin versioita, kuten Susannea ja Zuzannaa.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 64 044 Susanna-nimen saanutta naista ja muutama mies. 1970–1990-luvuilla Susanna oli yksi suosituimmista tyttölapsille annetuista nimistä.

    Susannan nimipäivä on 11. elokuuta, joka sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa on Diocletianuksen vainoissa vuonna 295 marttyyrina kuolleen Pyhän Susannan muistopäivä.

  • Susanne

    Susanne on naisen etunimi, Susanna-nimen muunnos. Näin kirjoitettuna nimi on käytössä monissa maissa kuten kuten Ranskasta, Saksassa, Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja myös Suomessa. Ääntämys kuitenkin vaihtelee eri kielissä; esimerkiksi ranskaksi se lausutaan /syzan/, missä /z/ merkitsee s:n kaltaista, mutta soinnillista äännettä. Eräissä maissa nimestä on käytössä myös muunnos Suzanne.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa oli noin 6 600 henkilöä saanut nimen Susanne. Susanne on myös suosittu yrityksen nimi tai yrityksen nimen osa: lokakuussa vuonna 2014 Fonecta Finder Yritystietopalvelu tuotti Susanne-nimellä 478 nimistä yritystä tai elinkeinonharjoittajaa.

  • Svea

    Svea on ruotsalainen naisen etunimi. Nimi on samaa alkuperää kuin maan omakielinen nimi Sverige. Sveanmaa on keskeisin Ruotsin kolmesta historiallisesta pääosasta, ja Svea-mamma on 1600-luvulta saakka ollut tunnettu Ruotsin henkilöitymänä. Etunimenä Svea tuli käyttöön 1800-luvun alkupuolella sen jälkeen, kun Esaias Tegner vuonna 1811 oli julkaissut Svea-nimisen runoelman.

    Suomessa nimi Svea on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 2560 henkilölle, joista yli puolet on syntynyt ennen vuotta 1920.

  • Sylvia

    Sylvia tai Sylwia on latinalaisperäinen naisen etunimi, joka esiintyy myös muodossa Silvia. Nimi on johdettu latinan metsää tarkoittavasta sanasta, ja sana on myös kerttujen suvun tieteellinen nimi.

    Suomessa Sylvia-nimen tekivät suosituksi Topeliuksen Sylvian laulut. Topeliuksen aloitteesta perustettiin myös Sylvia-yhdistys, lasten eläinsuojeluyhdistys. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Sylvia on annettu 13 450 henkilölle, joukossa muutama mies. Sylvian nimipäivä on 8. elokuuta.

  • Synnöve

    Synnöve (norj. Synnøve) on naisen etunimi. Nimi on norjalainen mukaelma nimestä Sunniva, joka johtuu muinais­irlantilaisesta, auringon lahjaa tai päivän antia merkitsevästä nimestä Sunngifa.. Nimen on tehnyt tunnetuksi varsinkin Bjørnstjerne Bjørnsonin romaani Synnøve Solbakken (Synnöve Päivänkumpu) vuodelta 1857.

    Suomessa nimi Synnöve on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1366 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Synnöven nimipäivä on 2. syyskuuta.

  • Tea

    Tea ja Teea ovat suomalaisia naisten etunimiä. Suomalaisessa kalenterissa Tean nimipäivä on 6. helmikuuta ja ortodoksisessa kalenterissa 29. heinäkuuta, jolloin on marttyyri Teodoken muistopäivä.

    Suomessa nimi Tea on 1900-luvn alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2737 ja Teea hieman alle 440 naiselle..

  • Tekla

    Tekla on naisen etunimi, jota käytetään pohjoismaissa ja Puolassa.

    Nimi on muunnos kreikan sanasta Theokleia. Se on johdettu sanoista 'theos' (jumala) ja 'kleos' (kunnia) ja tarkoittaa 'Jumalan kunniaa'. Nimi on almanakassa muistona pyhimykseksi julistetulle naiselle, jonka apostoli Paavali käännytti kristinuskoon.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Tekla-nimen on saanut Suomessa 1 429 henkilöä.

  • Teresa

    Teresa on naisen etunimi, joka esiintyy myös muunnoksena Teresia. Nimen alkuperää ei tiedetä, mutta sen on arveltu tarkoittaneen alkujaan Theran asukasta.. Keskiajalla nimi oli käytössä vain Espanjassa, mutta sen teki suosituksi muissakin maissa Avilan Pyhä Teresa (k. 1580).

    Suomessa Teresan nimipäivä on sekä suomen- että ruotsinkielisessä kalenterissa 26. huhtikuuta. Ruotsinkielisessä kalenterissa samalla päivällä ovat myös muunnokset Teresia ja Terese. Väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä Teresa-nimen on saanut 2 745 henkilöä, Teresia-nimen 1524 ja Terese-nimen 803 henkilöä.

  • Terese

    Teresa on naisen etunimi, joka esiintyy myös muunnoksena Teresia. Nimen alkuperää ei tiedetä, mutta sen on arveltu tarkoittaneen alkujaan Theran asukasta.. Keskiajalla nimi oli käytössä vain Espanjassa, mutta sen teki suosituksi muissakin maissa Avilan Pyhä Teresa (k. 1580).

    Suomessa Teresan nimipäivä on sekä suomen- että ruotsinkielisessä kalenterissa 26. huhtikuuta. Ruotsinkielisessä kalenterissa samalla päivällä ovat myös muunnokset Teresia ja Terese. Väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä Teresa-nimen on saanut 2 745 henkilöä, Teresia-nimen 1524 ja Terese-nimen 803 henkilöä.

  • Teresia

    Teresa on naisen etunimi, joka esiintyy myös muunnoksena Teresia. Nimen alkuperää ei tiedetä, mutta sen on arveltu tarkoittaneen alkujaan Theran asukasta.. Keskiajalla nimi oli käytössä vain Espanjassa, mutta sen teki suosituksi muissakin maissa Avilan Pyhä Teresa (k. 1580).

    Suomessa Teresan nimipäivä on sekä suomen- että ruotsinkielisessä kalenterissa 26. huhtikuuta. Ruotsinkielisessä kalenterissa samalla päivällä ovat myös muunnokset Teresia ja Terese. Väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä Teresa-nimen on saanut 2 745 henkilöä, Teresia-nimen 1524 ja Terese-nimen 803 henkilöä.

  • Tilda

    Tilda on naisen etunimi, Matilda-nimen lyhentymä. Tildan nimipäivä on 14. maaliskuuta, samana päivänä kuin Matildankin. Lokakuuhun 2013 mennessä on Suomessa Väestörekisterikeskuksen mukaan nimi on annettu yli 3 400 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Tilde

    Tilda on naisen etunimi, Matilda-nimen lyhentymä. Tildan nimipäivä on 14. maaliskuuta, samana päivänä kuin Matildankin. Lokakuuhun 2013 mennessä on Suomessa Väestörekisterikeskuksen mukaan nimi on annettu yli 3 400 naiselle ja muutamalle miehelle.

  • Tina

    Tina on monissa maissa yleinen naisen etunimi. Se on syntynyt lyhentymänä nimestä Christina (Kristiina) tai Martina.

    Suomessa nimi Tina on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 1460 henkilölle. Sen suomalaisena rinnakkaisnimenä paljon yleisempi on Tiina. Tinan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 24. heinäkuuta, joka suomenkielisen kalenterin mukaan on muun muassa Tiinan nimipäivä.

  • Tindra

  • Tora

  • Torborg

  • Torhild

  • Tove

    Tove on skandinaavinen naisen etunimi. Nimi on todennäköisimmin johdettu joko ukkosenjumalan nimestä Tor tai toisen selityksen mukaan kyyhkystä tarkoittavasta sanasta Due.

    Suomessa nimi Tove on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 689 naiselle ja alle kymmenelle miehelle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Toven nimipäivä on 12. joulukuuta.


  • Trude

  • Tua

  • Tyra

    Tyra tai Thyra, Suomessa myös Tyyra, on vanha pohjois­mainen naisen etunimi. Nimen alku­muoto on ollut Tyre tai Thyrvi, mistä se on latinan vaikutuksesta muuntunut muotoon Tyra. Nimi merkitsee alun perin Tor-jumalalle pyhitettyä. Keski­ajalla nimen teki suosituksi varsinkin Tanskan kuningatar Tyra Danebot, Gorm Vanhan puoliso.

    Tyran nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 18. helmikuuta. Vuoteen 1928 saakka nimi oli samalla päivällä myös suomen­kielisessä kalenterissa muodossa Tyyra. Väestö­rekisteri­keskuksen mukaan nimi on Somessa annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä muodossa Tyra 487, muodossa Thyra noin 350 ja muodossa Tyyra noin 250 henkilölle.

  • Ulla

    Ulla on muun muassa Saksassa ja Pohjoismaissa yleinen naisen etunimi.

    Ulla on ilmeisesti lyhennelmä nimestä Ulrika tai sen tanskalaisesta muodosta Ulrikke. Tämä Pohjoismaissa varsin yleinen lyhentymä tunnetaan myös Saksassa ja Virossa. Ulla saattaa olla lähtöisin myös Ursulasta ja ortodoksisilla alueilla Uljanasta, joka on venäläinen muoto nimestä Julia.

    Suomessa Ulla on yleinen nimi koko maassa, mutta käyttö painottuu länteen. Ullan nimipäivä on ollut 4. heinäkuuta vuodesta 1929 lähtien. Samalla paikalla se oli jo aiemmin, vuosina 1890–1907. Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa on ollut kirjoilla vuoden 2013 marraskuun loppuun mennessä 26 042 Ulla-nimistä henkilöä, joista yli puolet 1940- ja 1950-luvuilla syntyneitä.

  • Ulrika

    Ulrika on naisen etunimi. Ulrikan nimipäivä on 4. heinäkuuta suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa. Suomessa nimi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 3200 henkilölle.

  • Urda

  • Ursula

    Ursula on naisen etunimi. Se on hellittelymuoto latinan sanasta ursa, joka tarkoittaa naaraskarhua.

    Nimi on yleinen Keski-Euroopan maissa; katolilaisilla on Ursula-niminen pyhimys, jonka muistopäivää on vietetty 800-luvulta lähtien 21. lokakuuta. Suomessa Ursula-nimi oli suosituimmillaan 1960- ja 1970-luvuilla.

    Ensimmäisen kerran Ursula oli Suomen almanakassa vuosina 1705–1907 ja se otettiin uudelleen kalenteriin 1950.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 1 679 naista on saanut nimekseen Ursula.

  • Valborg

  • Vanessa

    Vanessa on naisen etunimi. Nimen on muodostanut irlantilainen kirjailija Jonathan Swift naisystävänsä Esther Vanhomrighin nimen pohjalta siten, että alkuosa Van saatiin sukunimstä, kun taas loppuosa -essa on muunnos nimestä Ester..

    Vanessa on myös amiraaliperhosen suku.

    Väestörekisterin mukaan nimi on annettu Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä 1 118 henkilölle. Vanessan nimipäivä on vuodesta 2010 lähtien suomen­ruotsalaisen ja vuodesta 2015 lähtien myös suomen­kielisen kalenterin mukaan 25. helmikuuta.

  • Vendla

  • Vera

    Veera on suomalainen naisen etunimi. Se on muunnos kansainvälisestä nimestä Vera, jota myös käytetään Suomessa.

    Vera on alkujaan slaavilainen nimi ja merkitsee venäjäksi uskoa. Nimi liittyy myös latinan sanaan verus, joka merkitsee totuutta. Ortodoksisessa kirkossa tunnetaan uskoa symboloiva Veera-marttyyri, jonka kahdella sisaruksella oli toivoa ja rakkautta merkitsevät nimet.

    Veeraa käytetään joskus myös Veronikan lempinimenä. Albaniassa Vera liittyy kesää merkitsevään sanaan.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 11 509 Veera-nimen saanutta naista ja muutama mies. Vastaavasti Vera-nimi on annettu 3 596 naiselle ja muutamalle miehelle. Vuonna 1997 Veera oli yksi kolmesta suosituimmasta tyttöjen ensimmäisestä etunimestä. Veera on ollut yleinen nimi etenkin Karjalassa..

    Veeran suosituin lempinimi on Veeruska. Tuntemattomassa sotilaassa Rokka kutsuu erästä itäkarjalaista Veeraa nimellä Veerukka.

  • Verna

    Verna on suomalainen naisen etunimi. Verna-nimi oli annettu vuoden 2007 heinäkuun loppuun mennessä 1 284 suomalaiselle naiselle ja alle viidelle miehelle. Verna on feminiinimuoto latinan sanasta vernus, ’keväinen’.

  • Veronika

    Veronica on naisen etunimi, joka kirjoitetaan joissain maissa muodossa Veronika.

    Veronica -nimiä on Suomessa annettu väestörekisterikeskuksen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 1 494 ja Veronika nimiä 956. Veronica ja Veronika viettävät ruotsinkielisessä kalenterissa nimipäiväänsä 17. elokuuta.

    Nimi Veronica on muunnos kreikkalaisesta nimestä Berenike, joka merkitsee voiton tuojaa, mutta sen on myös tulkittu johtuvan latinan sanoista vera icon, jotka tarkoittavat todellista kuvaa.. Pyhimyslegendan mukaan Pyhä Veronica kosketti Jeesuksen kasvoja liinalla, jolloin siihen muodostui hänen kuvansa.

  • Vesta

  • Viktoria

    Viktoria tai Victoria on latinalaisperäinen naisen etunimi. Alun perin kyseessä on voittajaa tarkoittavan miehen­nimen Victorius (Victor) nais­puolinen vastine, mutta myöhemmin se on käsitetty johtuvaksi suoraan voittoa tarkoittavasta latinan sanasta victoria. Victoria oli myös roomalaisten voiton jumalattaren nimi, mutta kristityissä maissa nimen teki alkujaan suosituksi Pyhä Victoria, 300-luvulla Pohjois-Afrikassa elänyt marttyyri ja pyhimys. Nimi on laajalti Euroopassa ollut vanhastaan yleinen, mutta englannin­kielisissä maissa se yleistyi vasta 1800-luvulla, kuningatar Viktorian aikana. Kirjoitettuna Victoria nimi esiintyy muun muassa englannin- ja espanjan­kielisissä maissa, muodossa Viktoria pääasiassa Saksassa ja pohjoismaissa.

    Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä kirjoilla 3046 Viktoria-nimistä ja 2507 Victoria-nimistä naista. Nimeä ei kummassakaan muodossa ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Viktorian nimipäivä on 22. maaliskuuta.

  • Vilhelmina

    Vilhelmina on samannimisen Vilhelminan kunnan keskustaajama. Se sijaitsee Västerbottenin läänissä ja Lapin historiallisessa maakunnassa Pohjois-Ruotsissa. Vuoden 2010 lopussa taajamassa oli 3 657 asukasta.

    Vilhelmina oli 1970-luvun alun kuntauudistukseen asti kauppala.

  • Viola

    Viola voi tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

    • Viola (nimi), naisen etunimi
    • Viola, sukunimenä:
      • Emanuela Viola (s. 1972), italialainen uimari
      • Enrique Fernández Viola (1912-1985), uruguaylainen jalkapalloilija ja valmentaja
      • Giovanni Viola (1926-2008), italialainen jalkapallomaalivahti
      • Roberto Eduardo Viola (1924-1994), Argentiinan presidentti 1981
    • Viola, orvokkien kasvisuku
    • Viola, alttoviulu
    • Viola da gamba, vanhoja jousisoittimia
    • Viola d'amore, 14-kielinen jousisoitin
    • Viola Profonda, alttoviulua muistuttava jousisoitin
    • Viola (jalkapalloilija), Paulo Sérgio Rosa, brasilialainen jalkapalloilija
    • Viola (yhtye), suomalainen yhtye
    • VIOLA - Suomen kansallisdiskografia
    • Viola, Valion valmistama sulatejuusto

    ‎* Viola Formula Racing, italialainen pikkuformulatalli

  • Vivan

  • Viveka

    Viveka on naisen etunimi. Suomalaisessa kalenterissa sillä ei ole nimipäivää, mutta suomenruotsalaisessa kalenterissa Vivekan nimipäivä on 26. kesäkuuta. Nimi on annettu Suomessa yhteensä noin 700 naiselle ja alle viidelle miehelle.

  • Vivi

    Viivi on suomalainen naisen etunimi. Viivin nimipäivä on 2. toukokuuta. Nimen ruotsinkielinen vastine on Vivi, jonka nimipäivä on ruotsinkielisen kalenterin mukaan samana päivänä. Vuoden 2010 loppuun mennessä nimi Viivi on Suomessa annettu 5966 ja Vivi 1010 henkilölle

  • Vivian

    Vivian on naisen etunimi, jonka nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. toukokuuta. Suomessa nimi Vivian on Väestörekisterikeskuksen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 900 henkilölle. Nimi Vivian tulee latinan sanasta vivus, elävä.

    Vivian on myös paikkakunnan nimi USA:ssa Länsi-Virginiassa.

  • Wilma

    Wilma voi tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

    • Wilma, naisen nimi
    • Wilma, yhtye
    • Wilma, Atlantilla vuonna 2005 muodostunut hurrikaani
    • Wilma, Primus-kouluhallintojärjestelmän WWW-liittymä.
  • Ylva

    Ylva on muinaisskandinaavinen naisen etunimi, joka merkitsee naarassutta. Ylvan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 13. syyskuuta.

    Suomessa nimi Ylva on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan noin 280 henkilölle.

  • Yrsa

    Yrsa on muinaisskandinaavinen naisen etunimi, jonka merkitykset ovat 'naaraskarhu' tai 'karhutar'. Yrsan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. elokuuta.

    Suomessa nimi Yrsa on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan noin 170 henkilölle.

  • Yvonne

    Yvonne on kansainvälinen, ranskalaista alkuperää oleva naisen etunimi ja feminiininen vastine miehennimelle Yvon, joka on joissakin maissa käytetty muoto Johanneksesta.

    Yvonnen nimipäivä on suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 25. lokakuuta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vuoden 2013 maaliskuuhun mennessä Yvonne-nimen Suomessa on saanut alle 1784 henkilöä, joista 1774 on ollut naispuolisia. Ivonne-muodon on saanut alle 52 henkilöä.