» naiset » kalenteri » r

 • Raakel

  Raakel tai Rakel on heprealaisperäinen naisen etunimi, joka johtuu heprean lammasta tarkoittavasta sanasta.. Raakel on nimen suomenkielinen muoto, monissa muissa kielissä se kirjoitetaan Rakel. Nimi on tullut tunnetuksi Raamatusta, jossa mainittu Raakel oli Jaakobin toinen vaimo.

  Suomessa nimi Raakel on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 5258 ja Rakel 6434 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Raakelin nimipäivä on 17. joulukuuta.

 • Raija

  Raija on suomalainen naisen etunimi, alkuperältään todennäköisesti Raisa-nimen muunnelma. Väestörekisterikeskuksen mukaan Raija-nimen on saanut vuoden 2009 loppuun mennessä 28 656 henkilöä. Raija viettää nimipäivää 9. helmikuuta.

 • Raila

  Raila on suomalainen naisen etunimi. Nimeä on arveltu mukaelmaksi heprealaisperäisestä nimestä Raakel..

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 1483 henkilöä on saanut etunimekseen Raila, joista kaikki ovat naisia.

  Raila esiintyy muualla maailmassa myös miehen nimenä, esimerkiksi kenialainen poliitikko Raila Odinga.

 • Raili

  Raili on suomalainen naisen etunimi. Nimeä on arveltu mukaelmaksi heprealaisperäisestä nimestä Raakel..

  Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä on 22 954 henkilöä on saanut etunimekseen Raili, joista kaikki ovat naisia.

 • Raisa

  Raisa on kreikkalaisperäinen naisen etunimi, joka tarkoittaa kreikan kielessä kevyttä. Nimen on tehnyt tunnetuksi ortodoksisen kirkon kunnioittama, vuonna 308 surmattu marttyyri Pyhä Raisa. Venäjällä nimestä on käytössä myös monia muunnelmia kuten Rais, Raiska ja Rajosa.

  Nimi Raisa on käytössä myös Suomessa, vanhastaan enimmäkseen Itä-Suomessa mutta myös Pohjanmaalla.. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimen on Väestörekisterikeskuksen mukaan saanut 1 919 henkilöä. Suomessa nimestä on käytössä myös muunnos Raija.

 • Raita

  Raita on suomalainen naisen etunimi. Suomalaisessa kalenterissa Raitan tai Raidan nimipäivä on 1. huhtikuuta, aprillipäivänä. Raita edustaa luontonimenä pajunsukuista puuta, joten se on henkisesti sukua esimerkiksi nimiin Ritva ja Tuija.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 438 naista ja alle 5 miestä oli saanut nimekseen Raita.

 • Rauha

  Rauha on suomalainen naisen etunimi. Rauhan nimipäivä on 29. joulukuuta.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Rauha-nimen on saanut 17 648 naista ja kymmenkunta miestä.

 • Rauna

  Rauna on suomalainen naisen etunimi. Sitä voidaan pitää Rauni-nimen muunnelmana tai Rauno-nimen naispuolisena vastineena. Raunin nimipäivä on 15. heinäkuuta. Suomessa nimi Rauna on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 163 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia.

 • Rauni

  Rauni on suomalainen naisen ja varsinkin aikaisemmin myös miehen etunimi sekä sukunimi. Miehennimenä se alkoi harvinaistua, kun Rauno vakiintui vastaavaksi miehennimeksi.

  Raunin nimipäivä on 15. heinäkuuta. Suomessa on vuoden 2012 loppuun mennessä ollut noin 1080 Rauni-nimistä miestä ja 6408 samannimistä naista. Heistä suurin osa on syntynyt 1900-luvun alkupuolella.

 • Rebekka

  Rebekka (myös Rebecca ja Rebecka) on kansainvälinen naisen etunimi, jota käytetään eri muodoissaan myös Suomessa.

  Nimen kirjoitusasu on Rebekka muun muassa tanskan, norjan ja saksan kielissä; Rebecka-muotoa käytetään lähinnä ruotsin kielessä. Rebecca puolestaan on käytössä esimerkiksi ruotsin-, englannin- ja italiankielisissä maissa.

  Rebekkan alkuperä saattaa olla heprealaisessa nimessä Rivqah, jonka merkityksen arvellaan olevan "ansa". Toisaalta Rebekka saattaa olla alun perin aramealainen nimi.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 2 093 Rebekka-nimen saanutta naista. Rebecka-nimen on saanut 804 ja Rebecca-nimen 1 452 naista.

 • Reeta

  Reetta-nimi on muotoutunut nimestä Reeta, joka on Margareta-nimen jälkiosasta syntynyt nimilyhenne. Reetta on nykyisin yleisempi, kuin vanhempi Reeta-muoto. Nimi Reeta on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2 897 ja Reetta 5 688 henkilölle.

  Reeta on ollut suomalaisessa nimipäiväkalenterissa vuodesta 1929 alkaen ja Reetta vuodesta 1984. Reetta ja Reeta viettävät nimipäiväänsä 20. heinäkuuta yhdessä seuraavien kanssa: Marketta, Maarit, Maaret, Margareeta, Margereta, Margit, Marit, Greta ja Gretel. Ortodoksisessa kalenterissa Reetan päivä on suurmarttyyri Marinan muistopäivänä 17. heinäkuuta.

 • Reetta

  Reetta-nimi on muotoutunut nimestä Reeta, joka on Margareta-nimen jälkiosasta syntynyt nimilyhenne. Reetta on nykyisin yleisempi, kuin vanhempi Reeta-muoto. Nimi Reeta on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2 897 ja Reetta 5 688 henkilölle.

  Reeta on ollut suomalaisessa nimipäiväkalenterissa vuodesta 1929 alkaen ja Reetta vuodesta 1984. Reetta ja Reeta viettävät nimipäiväänsä 20. heinäkuuta yhdessä seuraavien kanssa: Marketta, Maarit, Maaret, Margareeta, Margereta, Margit, Marit, Greta ja Gretel. Ortodoksisessa kalenterissa Reetan päivä on suurmarttyyri Marinan muistopäivänä 17. heinäkuuta.

 • Reija

  Reija on suomalainen naisen etunimi, joka on syntynyt Rea-nimen suomalaisena vastineena, mutta jonka syntyyn on saattanut vaikuttaa myös etunimenäkin käytetty muinaisskandinaavisen jumalattaren nimi Freija. Nimi Rea (Rhea) taas on roomalaista alkuperää ja esiintyy muun muassa tarunomaisen kuninkaantyttären nimessä Rhea Silvia, mutta saattaa olla myös lyhentymä kuningatarta tarkoittavasta latinan sanasta Regina, joka sekin on käytössä myös naisen etunimenä.

  Nimi Reija on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu noin 1940 henkilölle, joista ainakin kolme on miehiä. Almanakassa nimi on ollut vuodesta 1950 lähtien, ja nimipäivä on 19. syyskuuta.

 • Riia

  Riia ja Ria ovat naisen etunimiä. Ne ovat Maria-nimen lyhentymiä. Vuodesta 2010 alkaen Riian nimipäivää vietetään suomenkielisessä kalenterissa 2. heinäkuuta. Riia mainitaan myös mahdollisena lyhennyksenä nimestä Viktoria. Espanjan kielessä Ria tarkoittaa virtaa. Suomessa Rian on vuoden 2012 loppuun mennessä saanut nimekseen 587 ja Riian noin 885 naista.

 • Riikka

  Riikka on suomalainen naisen etunimi. Se on todennäköisesti lyhentymä Fredrik-nimen sisarnimestä Fredrika ja muista -riika -loppuisista nimistä, joita ovat esimerkiksi Henriikka ja Ulrika. Riikan nimipäivä on suomenkielisessä kalenterissa vanhana Fredrikin päivänä 18. heinäkuuta, ja se aloittaa naistenviikon. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on ollut 13 830 Riikka-nimistä naista.

 • Riina

  Riina on suomalainen naisen etunimi.

  Riinan lienee lyhenne Katariinasta, joka puolestaan juontaa kreikan nimestä Aikaterine. Roomalaiset uskoivat nimen liittyvän kreikan puhtautta merkitsevään sanaan katharos. Riinan nimipäivää on vietetty 25. marraskuuta vuodesta 1984 alkaen.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity noin 5 660 Riina-nimen saanutta naista.

 • Riitta

  Riitta on suomalainen naisen etunimi.

  Riitta voi olla muunnos englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget, joka puolestaan on versio iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

  Toisaalta Riitta voi juontua kansainvälisestä nimestä Rita, joka puolestaan on lyhenne Margaritasta tai muista rita-loppuisista nimistä. Margaritan alkuperä on kreikan kielen helmeä merkitsevässä sanassa. Espanjaksi Margarita merkitsee päivänkakkaraa.

  Kansanvalistusseuran kalenterissa Riitta oli jo vuonna 1882. Nykyisellä paikallaan 1. helmikuuta nimipäivä on ollut vuodesta 1950 lähtien.

  Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 45 834 suomalaiselle. Heistä yli puolet on syntynyt 1940- ja 1950-luvuilla.

 • Rita

  Rita tarkoittaa seuraavia:

  • rita, kolmiseinäinen loukkupyydys
  • Rita, naisen etunimi
  • hurrikaani Rita, Yhdysvalloissa riehunut hurrikaani
  • Rita, kylä Kälviällä
  • Rita, kylä Porvoossa
  • Rita, sukunimenä:
   • Jani Rita (s. 1981), suomalainen jääkiekkoilija
   • Teresa De Rita-Cavlek (s. 1971), suomalainen fysioterapeutti, kuntosaliohjaaja ja televisiojuontaja
 • Ritva

  Ritva on suomalainen naisen etunimi. Väestörekisterikeskuksen mukaan vuoden 2009 loppuun mennessä 41 670 henkilöä oli saanut etunimekseen Ritva. Heistä valtaosa on syntynyt vuosien 1920 ja 1960 välisenä aikana. Ritvan nimipäivä on 27. toukokuuta.

  Sana ritva tarkoittaa lehtipuiden hentoja, eritoten riippuvia, oksia. Yhdyssana ritvakoivu merkitsee riippakoivua. Kustaa Vilkunan mukaan Ritva on nimenä on saanut innoituksensa Ilmari Kiannon runosta ”Rantakoivu” (kokoelmassa Hiljaisina hetkinä, 1898), jossa mainitaan koivun ritva sekä symbolisesti ”riemun ritva, kaihon katve”. Erkki Melartin teki runosta varsinkin kansanopistolaisten ja nuorisoseuralaisten keskuudessa suosiota keränneen laulusävellyksen vuonna 1911. Nimipäiväkalenterissa Ritva on ollut vuodesta 1929 alkaen.

 • Ronja

  Ronja on kansainvälinen naisen etunimi.

  Ronja-nimellä on monta alkuperää. Kirjassaan nimeä käyttänyt ruotsalainen lastenkirjailija Astrid Lindgren on kertonut muodostaneensa nimen saamelaisesta järvennimestä Juronjaure (suom. harju järven rannalla) poistamalla siitä alun ja lopun. Venäjällä Ronja on kutsumamuoto miehen nimestä Myron, joka merkitsee tuoksuvoidetta ja "pyhällä voiteella voitelijaa". Joissakin yksittäistapauksissa nimeä on käytetty Veronikan ja Matronan kutsumamuotona.

  Suomessa nimen suosio kasvoi 1980- ja 1990-luvuilla voimakkaasti. Nimi lisättiin sekä suomenkieliseen että ruotsinkieliseen almanakkaan vuonna 2000.

  Väestörekisterikeskuksen mukaan vuoden 2009 loppuun mennessä Ronja-nimi on annettu hieman alle 3 840 naiselle ja alle kymmenelle miehelle.

 • Roosa

  Rosa on naisen etunimi. Suomessa nimestä esiintyy myös muunnelma Roosa. Nimi johtuu latinan sanasta rosa, joka tarkoittaa ruusua. Suomen kielessä roosa tarkoittaa vaalean ruusunpunaista väriä. Suomalaisessa nimipäiväkalenterissa Roosan ja vuodesta 2010 lähtien myös Rosan nimipäivä on 4. toukokuuta. Suomessa nimi Roosa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 6 932 ja Rosa 3 275 naiselle.

 • Rosa

  Rosa tarkoittaa seuraavia:

  • Rosa, naisen nimi
  • Rosa, helsinkiläinen poprock-yhtye
  • ruusut (Rosa), ruusukasveihin kuuluva suku
  • 223 Rosa, asteroidi.
 • Ruusu

  Ruusu on suomalainen naisen etunimi. Ruusun nimipäivä on 4. toukokuuta. Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä ollut 432 Ruusu-nimistä, kaikki naisia.

 • Ruut

  Ruut on suomalainen naisen etunimi. Se on muunnelma raamatullisesta nimestä, joka monissa kielissä kirjoitetaan muodossa Ruth. Ruutin nimipäivä on 4. tammikuuta. Suomessa nimi Ruut on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 899 naiselle ja alle kymmenelle miehelle. Muodossa Rut nimi on samana aikana annettu 924:lle ja muodossa Ruth 2 486 naiselle.