» g

  • Gabriel

    Gabriel on miehen etunimi.

    Gabriel on heprealaisperäinen nimi ja tarkoittaa 'Jumalan taistelijaa tai 'Jumala on voimakas', 'Jumala osoittaa voimansa'. Katolisella kirkolla on seitsemän Gabriel-nimistä pyhimystä. Raamatussa Gabriel oli yksi arkkienkeleistä.

    Suomen almanakassa Gabriel on ollut vuodesta 1708 ja vuosina 1890–1907 se oli kirjoitusasussa Gaabriel. Nimen korvasi suomalaisempi kirjoitusasu Kaapo 1928, mutta Gabriel palautettiin 1966 siitä johdettujen muunnosten rinnalle. Gabrielin nimipäivä on 24. maaliskuuta, päivää ennen Marian ilmestyspäivän perinteistä päivämäärää, koska Raamatun mukaan juuri arkkienkeli Gabriel ilmestyi Marialle ilmoittaen hänen synnyttävän Jeesuksen.

    Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa on ollut kirjoilla 4 401 Gabriel-nimistä miestä ja muutama nainen.


  • Gabriella

  • Georg

    Georg on miehen etunimi, kreikkalaisperäisen Georgios-nimen lyhentymä, joka on käytössä muun muassa Saksassa ja Ruotsissa. ruotsiksi nimi lausutaan /jori/. Samaa alku­perää ovat suomalaiset nimet Yrjö, Jori, Jyri ja Jyrki.

    Suomessa nimi Georg on Väestö­rekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 4200 henkilölle. Georgin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 23. huhtikuuta, Pyhän Yrjön muistopäivänä.

  • Gerd

    Gerd on Saksassa ja Alanko­maissa miehen, mutta pohjois­maissa naisen etunimi. Miehen nimenä se on lyhentymä nimestä Gerhard. Pohjoismaisena naisen nimenä se sitä vastoin johtuu muinaisskandinaavisesta sanasta garðr, joka merkitsee aitausta. Skandinaavisessa mytologiassa Gerd oli hedelmällisyyden jumalatar, Freyrin puoliso.

    Suomessa nimi Gerd on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin sadalle miehelle ja noin 470 naiselle. Gerdin nimipäivä on suomen­ruotsalainen kalenterin mukaan 1. elokuuta

  • Gerda

    Gerda on naisen etunimi, jolla on kaksi alkuperää. Saksassa ja Alanko­maissa se on Gerhard-nimen lyhentymänä syntyneen Gerd-nimen nais­puolinen vastine, kun taas Pohjois­maissa se on latinalaistettu muoto nimestä Gerd, joka johtuu aitausta tarkoittavasta sanasta garðr ja oli muinais­pohjois­maisen hedelmällisyyden jumalattaren, Freyrin puolison nimi.

    Suomessa nimi Gerda on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1628 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Gerdan nimipäivä on 1. elokuuta.

    Nimi Gerda on annettu myös asteroidille 122 Gerda.

  • Gerhard

    Gerhard on pääasiassa Saksassa, Alankomaissa ja Ruotsissa esiintyvä miehen etunimi. Nimi esiintyy myös muodossa Gerard. Se on muodostettu germaanisten kielten miekkaa tarkoittavasta sanasta ger sekä rohkeaa tarkoittavasta sanasta hard.

    Suomessa nimi Gerhard on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 850 henkilölle. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Gerhardin nimipäivä on 2. tammikuuta.

  • Germund

    Germund on miehen etunimi. Nimi on muinaisskandinaavista alkuperää ja tarkoittaa keihäin suojelevaa.

    Suomessa nimi Germund on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä alle 55 henkilölle. Germundin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 16. tammikuuta.

  • Gert

    Gert on miehen etunimi, Gerhard-nimen lyhentynyt muoto.

    Suomessa nimi Gert on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 314 miespuoliselle henkilölle. Gertin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan, samoin kuin Gerhardinkin, 2. tammikuuta.

  • Gertrud

    Gertrud tai Gertrude on naisen etunimi. Nimi on muodostettu germaanisten kielten sanoista ger, joka merkitsee keihästä, ja þruþ, joka merkitsee voimaa tai lujuutta. Useissa kielissä nimi esiintyy myös muodossa Gertrude.

    Suomessa Gertrud-nimisiä naisia on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut 2009 loppuun mennessä 1464. Nimen suomenkielinen vastine on Kerttu. Suomen­ruotsalaisessa kalenterissa Gertrudin nimipäivä on 17. maaliskuuta, joka on Nivellessen luostarin abbedissa Gertrudin muistopäivä. Sama päivä on suomen­kielisessä kalenterissa on Kertun nimipäivä.

  • Glenn

    Glenn on alun perin skotlantilainen nimi, joka esiintyy sekä sukunimenä että miehen etunimenä. Nimi johtuu gaelin kielen sanasta gleann, joka merkitsee laaksoa.

    Suomessa nimi Glenn on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 363 miespuoliselle henkilölle. Glennin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. marraskuuta.

  • Göran

    Göran on ruotsinkielinen miehen etunimi. Nimi on muunnos kreikkalais­peräistä nimestä Georgios, joka tarkoittaa maanviljelijää. Norjassa ja Tanskassa nimi esiintyy kirjoitettuna Gøran.

    Suomessa on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan ollut vuoden 2009 loppuun mennessä 5285 Göran-nimistä miestä. Göranin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 23. huhtikuuta, Pyhän Georgioksen eli Pyhän Yrjön muisto­päivänä, joka myös suomen­kielisen kalenterin mukaan on saman nimen muunnelmien kuten Yrjön ja Jyrin nimi­päivä.


  • Gösta

    Gösta on miehen etunimi, alkujaan lyhennys ruotsalaisesta Kustaa-nimen muunnoksesta Göstaver. Suomessa joskus käytetty kansanomainen muoto on ollut Kössi.

    Göstan nimipäivä on suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 6. kesäkuuta samana päivä Gustavin kanssa.

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Gösta-nimen on saanut Suomessa vuoden 2013 maaliskuuhun mennessä alle 2 249 henkilöä, joista alle 2239 on ollut miespuolisia.

    Mäntän Serlachiuksen taidemuseon nimi on Serlachius-museo Gösta ja sen 2014 valmistuneen lisärakennuksen nimi on Gösta-paviljonki.

  • Göta

    Göta voi tarkoittaa seuraavia asioita:

    • Göta, naisen etunimi
    • Göta, kaupunginosa Boråsissa
    • Göta, taajama Lilla Edetin kunnassa
    • HMS Göta, panssarilaiva
    • IF Göta, urheiluseura Karlstadissa
    • IK Göta, urheiluseura Tukholmassa
  • Göte

  • Gottfrid

    Gottfrid tai Gottfried on miehen etunimi. Nimi on germaanista alkuperää ja merkitsee Jumalan rauhaa. Muodossa Gottfried nimi esiintyy lähinnä saksankielisissä maissa, muodossa Gottfrid varsinkin Ruotsissa. Nimen englanninkielinen vastine on Godfrey.

    Suomessa nimi Gottfrid on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 733 ja Gottfried noin 60 henkilölle. Gottfridin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 1. syyskuuta.

  • Greger

    Greger (oik. Greger Nervander, s. 22. lokakuuta 1951 Tammisaari) on suomalainen iskelmälaulaja. Hän voitti vuonna 1977 SM-laulukilpailun. Sitä ennen hän oli tehnyt kaksi albumia Buffalo Bill -yhtyeen jäsenenä.

    Hänen ensimmäinen singlensä oli Adam Skorupkan sävellys "Huulin hymyilevin" (alun perin "Cdzie ten swiat mlodych lat", "Where are the years of young world", myös "Have A Smile On Your Face") vuonna 1977.


  • Gregorius

    Gregorius on miehen etunimi. Se on latinalainen muoto kreikkalaisesta nimestä Gregorios ("Γρηγόριος"), joka merkitsee "valpas". Nimi on esiintynyt muun muassa useilla paaveilla.

    Suoemssa nimi Gregorius on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 110 henkilölle. Suomenruotsalaisessa kalenterissa Gregoriuksen nimipäivä 12. maaliskuuta, paavi Gregorius I:n muistopäivänä. Nimen suomalaisia vastineita ovat Reijo ja Reko.

  • Grels

  • Greta

    Greta on naisen etunimi, pääasiassa englannin-, saksan- ja ruotsinkielisissä maissa esiintyvä Margareta-nimen lyhentymä. Suomessa siitä ovat syntyneet myös muunnokset Reetta, Reeta ja Kreeta.

    Suomessa nimi Greta on annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan vuoden 2009 loppuun mennessä 3808 henkilölle. Gretan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 20. heinäkuuta, Margaretan päivänä.

  • Gretel

  • Gudmund

  • Gudrun


    Gudrun on pääasiassa Saksassa ja pohjoismaissa esiintyvä naisen etunimi. Nimi on germaanista alkuperää.

    Nimen muinaisskandinaavinen muodon Guðrún tulkitaan merkitsevän Jumalan salaista viisautta. Skandinaavisessa mytologiassa Gudrun oli Sigurdin puoliso.

    Saksan kielessä alkumuodoiksi katsotaan muinaisyläsaksan gunt (taistelu) ja rúna(salaisuus). Gudrun (Kudrun) on keskiyläsaksalaisen eepoksen sankaritar. Tarina kirjoitettiin muistiin noin vuonna 1230 Itävallassa. Siinä Gudrun ei suostu ryöstäjänsä puolisoksi vaan joutuu vuosiksi vankeuteen. Vihdoin sulhanen vapauttaa hänet.

    Suomessa nimi Gudrun on 12. elokuuta 2013 mennessä annettu 498 henkilölle. Gudrunin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 7. maaliskuuta.

  • Gun

  • Gunborg

  • Gunhild

  • Gunilla

    Gunilla on skandinaavinen naisen etunimi. Gunilla on jo keski­ajalla syntynyt muunnos muinais­skandinaavisesta nimestä Gunhild, jonka molemmat osat merkitsevät sotaa ja taistelua.

    Gunillan nimipäivä on Ruotsissa ja ruotsin­kielisen kalenterin mukaan Suomessakin 30. tammikuuta.

    Suomessa nimi Gunilla on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 3 908 henkilölle.

  • Gunlög

  • Gunnar

    Gunnar on miehen etunimi.

    Gunnar on muinaisskandinaavinen nimi, jonka merkitys on 'rohkea taistelija'. Suomessa nimi on tunnettu 1400-luvulta lähtien.

    Nimi oli Suomen almanakassa vuosina 1791-1796 päivällä 29. joulukuuta sekä 1908-1928 päivällä 8. tammikuuta.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan on Suomessa ollut kirjoilla vuoden 2009 loppuun mennessä 12 825 Gunnar-nimistä miestä sekä muutama samanniminen nainen.

  • Gunnel

  • Gunnevi

  • Gunvor

    Gunvor on alkuperältään skandinaavinen naisen etunimi, joka saamelaisilla kuitenkin esiintyy myös miehen etunimenä.. Nimi on yhdistetty taistelua tarkoittavasta sanasta gunn ja lupausta tarkoittavasta sanasta.

    Suomessa nimi Gunvor on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 2490 henkilölle, joista alle 15 on miehiä. Gunvorin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 25. maaliskuuta.

  • Gurli

    Gurli oli helsinkiläinen yksityiseksi huvialukseksi muutettu troolari, joka upposi 9. tammikuuta 1965. Alus oli 16-metrinen tammipuinen tanskalaisvalmisteinen avomeritroolari; se oli neljän hengen miehistöineen matkalla kohti Kööpenhaminaa, jossa sen oli määrä mennä talvitelakalle.

    Alus oli lähtenyt Helsingin Pohjoisrannasta; viimeinen ulkopuolisen havainto aluksesta oli, kun se läpäisi Stor Träskön ja Sommarön välisen salmen. Noin puolen tunnin kuluttua Mäkiluodon linnakkeelta havaittiin useita hätäraketteja, mikä käynnisti hälytyksen. Etsimään lähti ensimmäisenä yhteysalus Purha (pursimies Pekka Kurki); Porkkalanselkää peitti jo paikoitellen vahva jääpeite, joka esti kevyempien alusten liikennöinnin, vain jäänmurtokuntoinen yhteysalus ja myöhemmin merivartioston kelirikkovene saattoivat toimia noissa oloissa. Yksi aluksen neljästä miehestä löytyi haveristin varustukseen kuuluneesta jollasta pahoin paleltuneena, mutta hengissä, loput katosivat. Jostain syystä hätään joutuneet eivät käyttäneet alukseen samana syksynä asennettuja radiolaitteita.

    Kadonnut alus löytyi seuraavana keväänä kaikuluotaimen avulla; laivaston sukeltajat laskeutuivat hylylle ja totesivat, että aluksen kyljet olivat leikkaantuneet auki. Hukkuneet aluksen omistaja ja kaksi miehistön jäsentä löytyivät sisätiloista. Sukeltajat nostivat heidät sekä aluksen kassakaapin pintaan.

    Myöhemmin Purha hinasi paikalle Valmetin uivan nosturin, joka saikin helposti hylyn nostettua. Nosturin vaijereissa hylky matkasi Katajanokan telakalle, jossa se nostettiin maihin ja tutkittiin. Virallinen tutkimus osoitti selvästi, että Porkkalanselän ohut jääpeite oli leikannut aluksen kyljet auki.

  • Gustav

    Gustav, varsinkin Ruotsissa myös Gustaf, on alun perin skandinaavinen miehen etunimi. Nimi johtuu todennäköisesti sanoista, jotka tarkoittavat goottien johtajaa. Nimi on ollut muun muassa useilla Ruotsin kuninkailla, joista kuitenkin suomen kielessä käytetään vakiintuneesti nimen suomenkielistä vastinetta Kustaa. Samaa alkuperää ovat myös nimet Kustavi ja Kyösti.

    Suomessa nimi Gustav on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 6342 ja Gustaf 4105 miehelle, nimi Gustaf myös alle viidelle naiselle.

    Ruotsinkielisen kalenterin mukaan Gustavin nimipäivä on 6. kesäkuuta, Kustaa Vaasan kruunajaisten vuosipäivänä, joka nykyään on myös Ruotsin kansallispäivä. Sama päivä on myös suomenkielisen kalenterin mukaan Kustaan, Kyöstin ja Kustavin nimipäivä.

  • Gustava

    Kustaava on suomalainen naisen etunimi, feminiininen vastine miehennimelle Kustaa sekä suomenkielinen vastine Gustavin feminiinisille vastineille Gustava ja Gustafva.

    Kustaavan nimipäivä oli suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa ensimmäisen kerran vuosina 1794-1796 15. syyskuuta ja sitten 30. lokakuuta vuosina 1827-1928. Kustaavan päivä oli Luulajan suomenkielisessä kalenterissa 7. toukokuuta 1901-1918, sitten muodossa Gustava 6. kesäkuuta vuodesta 1973 eteenpäin. Suomenkielisessä kalenterissa nimi oli muodossa Gustawa tai Gustafwa vuoteen 1907 saakka, siitä eteenpäin Kustaava ja vuodesta 1890 alkaen myös Gustaawa.

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Kustaava-muodon on saanut vuoden 2013 maaliskuuhun mennessä Suomessa alle 4930 henkilöä, joista alle 4920 on ollut naispuolisia. Kustava-muodon on saanut alle 190 henkilöä, joista alle 180 on ollut naispuolisia, Gustava-muodon alle 1058 henkilöä joista 1053 on ollut naispuolisia ja Gustafva-muodon alle 40 henkilöä, Gustaava-muodon alle 197 henkilöä joista alle 177 on ollut naispuolisia.


  • Guy

    Guy on miehen etunimi.

    Guy on alkujan ranskalainen muunnelma germaanisesta nimestä Wido, joka saattaa johtua joko metsää tai laajaa tarkoittavasta sanasta.

    Vuodesta 1995 lähtien Guyn nimipäivä on ollut Suomen ruotsinkielisen kalenterin mukaan 30. maaliskuuta.

    Suomessa Guy-nimisiä henkilöitä on ollut Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan hieman yli tuhat.