» d

  • Daavid

    David, Suomessa myös Daavid, on heprealaisperäinen miehen etunimi, joka tarkoittaa ihailtua tai rakastettua. Nimen on tehnyt laajalti suosituksi Vanhasta testamentista tunnettu Israelin muinainen kuningas Daavid.

    Suomessa nimi Daavid on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2008 loppuun mennessä 176 miehelle, nimi David 4 117 miehelle ja muutamalle naiselle. Suomenkielisen kalenterin mukaan Daavidin nimipäivä on 30. joulukuuta, joka on myös suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Davidin nimipäivä. Suomessa nimestä ovat käytössä myös muunnokset Taavetti ja Taavi.

  • Dag

    Dag on skandinaavinen miehen etunimi. Nimi johtuu skandinaavisten kielten päivää tarkoittavasta sanasta dag, mutta on voitu käsittää myös lyhentymäksi nimestä Dagobert tai Dagomar. Nimen naispuolinen vastine on Daga.

    Suomessa nimi Dag on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 160 henkilölle. Dagin samoin kuin Dagan nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 9. kesäkuuta.

  • Daga

  • Dagmar

    Dagmar on pohjoismainen naisen etunimi. Nimi on alkujaan tanskalainen muunnos slaavilaisesta nimestä Dragomir, joka merkitsee rauhaa rakastavaa, mutta skandinaavisissa kielissä se voidaan käsittää myös yhdistelmäksi päivää ja neitoa tarkoittavista sanoista.

    Suomessa nimi Dagmar on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 6474 henkilölle. Suurin osa Dagmar-nimisistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Dagmarin nimipäivä on 26. marraskuuta.

  • Dagny

  • Dan

    Dan on alun perin heprealainen miehen etunimi. Nimi käsitetään usein Danielin lyhentymäksi, mutta se esiintyi jo Raamatun aikana myös itsenäisenä nimenä. Raamatussa Dan (vuoden 1933 raamatun­suomennoksessa Daan) oli yksi patriarkka Jaakobin pojista. sekä myös hänestä polveutuvaksi katsottu Israelin heimo. Nimi merkitsee: "Hän on tuominnut."

    Suomessa nimi Dan on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1797 miehelle ja 48 naiselle. Danielin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 11. joulukuuta, joka on myös Danielin nimipäivä.

  • Daniel

    Daniel on miehen etunimi. Se on alkujaan heprealainen nimi ja tarkoittaa "Jumala on minun tuomarini". Raamatussa on kaksi Daniel-nimistä henkilöhahmoa, joista toisesta kertoo Danielin kirja.

    Nimi Daniel on käytössä monissa maissa kuten Saksassa, Tanskassa, englanninkielisissä maissa, Ranskassa, Unkarissa, espanjankielisissä maissa, Venäjällä, Puolassa, Kroatiassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Suomessa siitä on käytössä myös muunnelma Taneli.

    Naisen nimenä Danielille rinnakkaisia ovat esimerkiksi Daniela tai Daniella ja Danielle tai Danièle. Italiassa sen sijaan Daniele on miehen nimi. Nimen Daniel yleisin lyhenne on Dan, muita lyhenteitä eri kielissä ovat Dani, Dany ja Danny.

    Suomessa nimi Daniel on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 12 304 miehelle sekä muutamalle naiselle.

  • Daniela

  • David

    David, Suomessa myös Daavid, on heprealaisperäinen miehen etunimi, joka tarkoittaa ihailtua tai rakastettua. Nimen on tehnyt laajalti suosituksi Vanhasta testamentista tunnettu Israelin muinainen kuningas Daavid.

    Suomessa nimi Daavid on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2008 loppuun mennessä 176 miehelle, nimi David 4 117 miehelle ja muutamalle naiselle. Suomenkielisen kalenterin mukaan Daavidin nimipäivä on 30. joulukuuta, joka on myös suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Davidin nimipäivä. Suomessa nimestä ovat käytössä myös muunnokset Taavetti ja Taavi.

  • Denise

    Denise on ranskalainen naisen etunimi, muunnos kreikkalais­peräisestä nimestä Dionysia, joka merkitsee Dionysos-jumalalle pyhitettyä. Nimen mies­puolisia vastineita ovat Denis ja Dennis. Kristittyjen keskuudessa nimen ovat sen ilmeisen pakanallisesta alkuperästä huolimatta tehneet suosituksi useat sen nimiset varhais­kristilliset marttyyrit.

    Suomessa nimi Denise on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä noin 430 henkilölle. Vuodesta 2005 lähtien Denisen nimipäivä on ollut suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 5. toukokuuta.

  • Dennis

    Dennis on miehen etunimi. Nimi on pääasiassa englannin-, saksan- ja hollanninkielisissä maissa käytetty muunnos ranskalaisesta, jo keskiajalla yleisestä nimestä Denis (tai Denys), joka on lyhentymä kreikkalaisperäisestä nimestä Dionysios. Nimi johtuu muinais­kreikkalaisen viinin­jumalan nimestä Dionysos, mutta on useiden Dionysios-nimisten pyhimysten vuoksi pysynyt käytössä myös kristittyjen keskuudessa.

    Suomessa nimi Dennis on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 946 miehelle Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Denniksen nimipäivä on 5. toukokuuta.

  • Diana

    Diana on latinalaisperäinen naisen etunimi. Nimi johtuu toden­näköisesti ’taivaallista’ tai ’jumalallista’ tarkoittavasta indo­eurooppalaisesta sanasta. Antiikin aikana Diana oli roomalaisten kuun, metsän ja metsästyksen jumalatar, joka usein samastettiin kreikkalaiseen Artemikseen.

    Henkilönnimenä Diana on ollut säännöllisessä käytössä renessanssiajasta lähtien. Myöhemmin se on yleistynyt osittain kirjallisuuden vaikutuksesta, mihin on vaikuttanut muun muassa Walter Scottin romaanissa Rob Boy esiintyvä Diana Vermon.

    Suomessa nimi Diana on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 529 naiselle sekä muutamalle miehelle. Dianan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 16. lokakuuta.

  • Dick

    Dick on miehen etunimi, joka esiintyy myös sukunimenä. Nimi esiintyy vanhastaan toisaalta englanninkielisissä maissa, joissa se on lyhentymä nimestä Richard (Rikhard), toisaalta Alankomaissa, joissa se on käsitetty Diederik-nimen lyhentymäksi.

    Suomessa nimi Dick on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 410 henkilölle.Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Dickin nimipäivä on 7. helmikuuta.

  • Disa

    Disa on Ruotsissa ja Suomessa esiintyvä naisen etunimi. Nimi johtuu skandinaavisten kielten utua tai usvaa tarkoittavasta sanasta.

    Skandinaavisessa mytologiassa Disa oli taistelun jumalatar ja tarunomainen kuningatar. Saagojen Disa oli myös päähenkilönä Johannes Messeniuksen vuonna 1611 kirjoittamassa näytelmässä Disa.

    Suomessa nimi Disa on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 392 naiselle ja alle viidelle miehelle.

    Disan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. helmikuuta. Ruotsissa nimipäivä on 3. helmikuuta. Aiheena nimipäivän sijoittamiseen juuri tähän ajankohtaan on ollut Uppsalassa entisaikaan helmikuun alussa pidetyt talvikäräjät, joista käytettiin nimeä Disting.

  • Dora

    Dora on kreikkalaisperäinen naisen etunimi, mahdollisesti muotoutunut Dorotheasta tai Theodorasta. Nimi tarkoittaa Jumalan lahjaa (δῶρον" (doron), "lahja" + "θεός" (theos), "jumala").

    Suomessa nimi Dora on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 294 henkilölle. Doran nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 6. helmikuuta, joka on vanhastaan ollut varhaiskristillisen marttyyrin, Pyhän Dorothean muistopäivä.

  • Doris

    Doris on kansainvälinen naisen etunimi. Suomessa nimi Doris on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 2169 ja Dooris alle 40 henkilölle. Suomen ruotsinkielisen almanakan mukaan Doris viettää nimipäiväänsä 15. tammikuuta. Nimelle on eri selityksiä. Se voi olla joko kreikan "doorilainen nainen" tai Dorotea-nimen lyhentymä. Kreikan mytologiassa Doris on merenneidon nimi.

  • Dorotea

    Dorotea tai Dorothea (kreik. Δωροθεα on naisen etunimi, kreikkalaisen Dorotheos-nimen (kreik. Δωροθεος) nais­puolinen vastine. Nimi johtuu kreikan kielen sanoista, jotka merkitsevät Jumalan lahjaa. Nimi on ollut myös ainakin kolmella pyhimyksellä, joista kaksi on varhais­kristillisiä marttyreja, kolmas taas 1300-luvulla elänyt Dorothea Montaulainen, jota on pidetty Preussin suojelus­pyhimyksenä.

    Suomessa nimi Dorotea on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 267 ja Dorothea 373 henkilölle. Nimen varhainen suomalainen muoto on Toroteija. Dorotean nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 6. helmikuuta. Nimen loppuosan suomenkielisiä mukaelmia ovat Teija ja Tea, joiden nimipäivä on suomen­kielisen kalenterin mukaan samana päivänä.

  • Dorrit