» b

  • Barbara

    Barbara on naisen etunimi. Nimi johtuu kreikan kielen sanasta βάρβαρος (bárbaros), joka tarkoittaa vierasta, muukalaista. Samaa alkuperää on myös sana barbaari. Kristityissä maissa nimen monine eri­kielisine muunnelmineen on tehnyt varhais­kristillinen marttyyri­neitsyt Pyhä Barbara.

    Suomessa nimi Barbara on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä 812 tytölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Barbaran nimipäivä on 4. joulukuuta, Pyhän Barbaran perinteisenä muisto­päivänä.

    Barbara on myös skolastikkojen antama nimi tunnetuimmalle loogisten syllogismien muodolle.

  • Barbro

    Barbro on ruotsalainen naisen etunimi, Barbara-nimen muunnelma.

    Suomessa nimi Barbro on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1771 henkilölle, joista yli puolet on 1940- ja 1950-luvuilla syntyneitä. Barbaran nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 4. joulukuuta.

  • Beata

    Beata on latinalaisperäinen naisen etunimi, joka tarkoittaa autuasta tai onnellista.

    Suomessa nimi Beata on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 265 naiselle.

    Beatan nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 2. joulukuuta.

  • Beatrice

    Beatrice on alun perin italialainen naisen etunimi, joka johtuu ilon tuojaa tai onnea tuovaa merkitsevistä sanoista. Nimen on tehnyt suosituksi erityisesti Danten tunnetuimmissa teoksissa esiintyvä, hänen nuorena kuollut rakastettunsa Beatrice Portinari.

    Suomessa nimi Beatrice on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1 666 naiselle. Beatricen nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 2. joulukuuta.

  • Ben

    Ben on yleismaailmallinen miehen etunimi. Se on lyhenne nimestä Benjamin.

    Suomessa nimi Ben on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1078 miehelle ja alle kymmenelle naiselle. Benin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 20. joulukuuta, jolloin on myös Benjaminin nimipäivä.

  • Bengt

    Bengt on ruotsalainen miehen etunimi. Nimi on muunnos latinalaisesta nimestä Benedictus, joka merkitsee siunattua. Nimen suomenkielinen vastine on Pentti.

    Suomessa nimi Bengt on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 3922 henkilölle. Bengtin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 21. maaliskuuta, joka suomen­kielisen kalenterin mukaan on Pentin nimi­päivä.

  • Bengta

  • Benita

  • Benjamin

    Benjamin on miehen etunimi. Nimi on peräisin hepreasta ja tarkoittaa oikean käden poikaa tai onnenpoikaa. Raamatussa Benjamin oli patriarkka Jaakobin nuorin poika sekä hänestä polveutunut Israelin heimo.

    Benjaminin nimipäivä on 20. joulukuuta, jolloin on myös Kerkon nimipäivä. Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä on Suomessa Benjaminiksi nimetty 7 347 miestä ja muutama nainen. Nimi on viime vuosikymmeninä huomattavasti yleistynyt, ja suurin osa Suomen Benjamineista on syntynyt vuoden 1980 jälkeen.

  • Benny

  • Berit

    Berit on naisen etunimi. Nimi on mukana Suomen ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa ja sen nimipäivä on 1. helmikuuta.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan Berit-nimen on Suomessa saanut 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 2 338 naista ja ainakin yksi mies.

  • Bernhard

    Bernhard on saksalaisperäinen miehen etunimi, joka johtuu germaanisten kielten karhua ja rohkeaa tarkoittavista sanoista.

    Nimen ovat tehneet suosituksi tämän nimiset pyhimykset, erityisesti kirkonopettajaksi julistettu ranskalainen munkki Bernhard Clairvauxlainen (1090–1153). Tunnettu on myös Bernhard Menthonilainen (923–1008), joka perusti hänen mukaansa nimettyyn Alppien Isoon Sankt Bernhardin solaan luostarin ja sen yhteyteen majoituspaikan Roomaan matkustavia pyhiin­vaeltajia varten. Tämän luostarin mukaan ovat saaneet nimensä myös bernhardinkoirat.

    Suomessa nimi Bernhard on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 4471 miehelle sekä alle viidelle naiselle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta ruotsin­kielisen kalenterin mukaan Bernhardin nimipäivä on 19. huhtikuuta.

  • Bernice

  • Bernt

    Bernt on muun muassa Saksassa ja Skandinavian maissa esiintyvä miehen etunimi, Bernhard-nimen lyhentymä.

    Suomessa nimi Bernt on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 579 miehelle ja alle viidelle naiselle. Berntin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 18. huhtikuuta

  • Berta

    Bertta, Berta tai Bertha on naisen etunimi. Nimi johtuu muinaissaksalaisesta loistavaa tai säteilevää tarkoittavasta sanasta berecht, mutta se on voitu myös käsittää lyhentymäksi -bert-loppuisten nimien naispuolisista vastineista kuten Alberta tai Roberta.

    Suomessa nimi Bertta on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 7 377 henkilölle, Berta 1 070 henkilölle ja Bertha 686 henkilölle. Suurin osa heistä on syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Nimeä ei nykyisin ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta esimerkiksi vuonna 1916 se oli 1. helmikuuta. Suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Bertan nimipäivä on 24. elokuuta.

  • Bertel

    Bertel ja Bertil ovat pääasiassa pohjois­maissa esiintyviä miesten etunimiä.

  • Bertil

    Bertel ja Bertil ovat pääasiassa pohjois­maissa esiintyviä miesten etunimiä.

  • Bettina

    Bettina on varsinkin saksankielisissä maissa yleinen naisen etunimi.

    Suomessa nimi on yleistynyt 1900-luvun lopulla. Väestörekisterikeskuksen mukaan Bettina-nimi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu noin 820 henkilölle.

  • Birger

    Birger on ruotsalainen miehen etunimi, joka esiintyy myös sukunimenä. Nimi on johdettu muinaisskandinaavisesta verbistä bjarga, joka tarkoittaa auttaa, pelastaa, tai suojella.

    Suomessa nimi on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 4 388 henkilölle. Suurin osa Birgereistä on syntynyt 1900-luvun alkupuoliskolla. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Birgerin nimipäivä on 17. kesäkuuta.


  • Birgit

    Birgit on naisen etunimi, lyhentymä nimestä Birgitta. Birgitin nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 7. lokakuuta.

    Suomessa nimi Birgit on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 5058 henkilölle.

  • Birgitta

    Birgitta on naisen etunimi, ruotsalainen muoto kelttiläisperäisestä nimestä Brigit, joka merkitsee ylhäistä tai korotettua. Nimen latinalainen muoto on Brigida. Suomessa nimestä ovat käytössä myös muunnelmat Pirkko, Pirjo ja Piritta.

    Birgitta-nimen on tehnyt suosituksi tunnettu Pyhä Birgitta, tunnettu mystikko ja hengellisen sääntökunnan perustaja. Hänet julistettiin pyhimykseksi 7. lokakuuta 1391, minkä vuoksi hänen muistopäivänsä on vanhastaan 7. lokakuuta. Sama päivä Suomessa ja Ruotsissa Birgitan nimipäivä.

    Suomessa nimi Birgitta on 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 18 115 henkilölle.

  • Bjarne

    Bjarne on islantilaista tai norjalaista alkuperää oleva karhua tarkoittava miehen etunimi, jonka nimipäivä on suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 23. helmikuuta. Bjarne on sisällöltään ja etymologiselta alkuperältään lähellä skandinaavista miehennimeä Björn.

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vuoden 2013 helmikuuhun mennessä Bjarne-nimen on Suomessa saanut alle 1410 henkilöä, joista alle 1400 on ollut miespuolisia.

  • Björn

    Björn on ruotsalainen miehen etunimi, joka johtuu karhua tarkoittavasta ruotsin kielen sanasta björn. Björn esiintyy myös sukunimenä. Norjassa ja Tanskassa nimi esiintyy muodossa Bjørn.

    Suomessa nimi Björn on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 2588 henkilölle. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Björnin nimipäivä on 11. lokakuuta; suomenkielisessä kalenterissa samalla päivällä ovat niin ikään karhua tarkoittavat nimet Otso ja Ohto.

  • Bo

    Bo on miehen etunimi, lyhentymä muinaisskandinaavisesta nimestä Boe, joka merkitsee asukasta.. Varsinkin englanninkielisissä maissa nimi esiintyy myös naisilla.

    Suomessa nimi Bo oli käytössä jo 1300-luvulla.. Vuoden 1900 alusta vuoden 2009 loppuun mennessä se on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu 2736 miehelle sekä noin 30 naiselle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Bon nimipäivä on 18. elokuuta.

  • Bodil

  • Boris

    Boris (bulg. , ven. Борис) on slaavilainen miehen etunimi, joka on yleinen Valko-Venäjällä, Bosnia ja Hertsegovinassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Makedonian tasavallassa sekä Montenegrossa, Venäjällä, Serbiassa, Sloveniassa ja Ukrainassa. Boris on todennäköisesti lyhentymä nimestä Borislav. Borislav tarkoittaa "sitä, joka taistelee kunniasta." On myös väitetty, että Boris on lyhennetty turkkilaisesta nimestä Bogoris, joka merkitsee sutta tai lyhyttä.. Tämä on vähemmän uskottavaakenen mukaan?, sillä varhaisissa kirjallisissa dokumenteissa on käytetty Boris- ja Borislav-muotoja vaihtoehtoisesti.

    Nimi on käytössä jonkin verran myös Suomessa. Vuoden 2009 loppuun mennessä se on annettu 1690 miehelle ja muutamalle naiselle. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Boriksen nimipäivä on 11. marraskuuta.

  • Börje

    Börje on miehen etunimi, alun perin ruotsalainen muunnos Birgeristä, jonka nimipäivä on Birgerin kanssa samana päivänä suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 17. kesäkuuta. Börjen nimipäivä oli samana päivänä Luulajan suomenkielisessä kalenterissa vuosina 1901-1918.

    Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vuoden 2013 helmikuuhun mennessä Börje-nimen on saanut alle 2776 henkilöä, joista alle 2771 on ollut miespuolisia.

  • Brita

    Brita tai Britta on Skandinaviassa ja Suomessa käytetty naisen etunimi.

    Brita on muunnos Birgitasta, joka puolestaan on versio englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget. Bridget taas juontaa iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

    Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 3 440 Brita- ja 1204 Britta-nimen saanutta henkilöä.

  • Britt

  • Britta

    Brita tai Britta on Skandinaviassa ja Suomessa käytetty naisen etunimi.

    Brita on muunnos Birgitasta, joka puolestaan on versio englanninkielisissä maissa käytetystä nimestä Bridget. Bridget taas juontaa iirinkielisestä nimestä Brighid. Brighid merkitsee ylennettyä, ylistettyä (engl. exalted one).

    Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä rekisteröity 3 440 Brita- ja 1204 Britta-nimen saanutta henkilöä.

  • Bror

    Bror on ruotsalainen miehen etunimi, joka johtuu ruotsin kielen veljeä tarkoittavasta sanasta bror. Muodossa Broder tai Brodher nimi on ollut käytössä jo keskiajalla, Suomessakin 1400-luvulta.

    Suomessa nimi Bror on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan 3244 henkilölle. Suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Brorin nimipäivä on 9. tammikuuta, samana päivänä, jolle suomen­kielisessä kalenterissa on sijoitettu nimen käännös­vastine Veli.

  • Bruno

    Bruno on alkujaan saksalainen miehen nimi. Nimi johtuu joko muinaissaksan ruskeaa tarkoittavasta sanasta tai se on lyhentymä nimistä kuten Brunolf tai Brunwart, joissa Brun tarkoittaa panssaripaitaa.

    Suomessa on Väestörekisterin mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 2 568 pojalle nimeksi Bruno. Suosituimmillaan nimi oli 1900-luvun alkuvuosikymmenillä.

  • Brynolf