» miehet » kalenteri-suomenruotsalainen » k

  • Kaj

    Kai on suomalainen miehen nimi. Nimen alkuperää ei tiedetä varmuudella, mutta sitä on arveltu muunnokseksi roomalaisesta nimestä Gaius.. Nimipäiväänsä Kait viettävät 16. helmikuuta. Samalla päivällä on suomenruotsalaisessa kalenterissa nimen muunnos Kaj.

    Ruotsissa ja Saksassa vastaava nimi (Kaj, Kai, Caj) voi esiintyä sekä miehen että naisen nimenä (vrt. Kaija). Virossa Kai on naisen nimi.

    Suomessa nimi Kai on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 10 935 miehelle ja noin 80 naiselle. Nimi Kaj on annettu 5956 henkilölle, jotka kaikki ovat miehiä.

  • Karl

    Karl tai Carl on miehen etunimi. Nimi johtuu germaanisten kielten miestä tarkoittavasta sanasta Karl, tai toisen selityksen mukaan sanasta hari, joka merkitsee armeijaa tai soturia. Nimi on ollut monilla Saksan keisareilla ja Ruotsin kuninkailla, joista suomeksi käytetään nimeä Kaarle.

    Saman nimen muita variaatioita ovat englannin ja ranskan kielissä esiintyvä Charles, italian Carlo, espanjan ja portugalin Carlos, tšekin Karel, unkarin Károly ja eräissä eteläslaavilaisissa kielissä esiintyvä Karlo.

    Suomessa nimi Karl on 1900-luvun alusta tammikuuhun 2014 mennessä annettu 19250 ja Carl 5512 henkilölle.

    Karlin nimipäivä on ruotsinkielisessä kalenterissa 28. tammikuuta, Kaarle Suuren kuolin- ja muistopäivänä. Samalla päivällä ovat suomenkielisessä kalenterissa nimen suomalaiset muunnokset Kaarlo, Kaarle ja Kalle sekä nimen suomenkielisenä käännöksenä Mies.

  • Kasimir

    Kasimir on miehen etunimi, josta on käytössä myös kirjoitusasu Casimir. Nimi on slaavilaista alkuperää ja merkitsee rauhantekijää. Kasimir (Kazimierz) on ollut myös useiden Puolan hallitsijoiden nimi.

    Suomessa nimi Kasimir on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 1900 alusta vuoden 2009 loppuun mennessä 1029 ja Casimir 549 henkilölle. Nimeä ei ole suomenkielisessä kalenterissa, mutta suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Kasimirin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

  • Kasper

    Kasper on miehen etunimi, joka juontuu persiankielisestä rahastonhoitajaa tai kalleuksien vartijaa tarkoittavasta sanasta kansbar Suomessa nimestä on käytössä myös muoto Kasperi. Keskiaikaisen perimätiedon mukaan yksi Jeesukselle lahjoja tuoneista itämaan tietäjistä oli nimeltään Kaspar, vaikkei heidän nimiään Raamatussa mainitakaan; muut olivat saman perimätiedon mukaan Melchior ja Balthasar.

    Suomessa nimi Kasper on annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 4 350 henkilölle. Muodossa Kasperi nimi on annettu 4260 henkilölle. Kasperin nimipäivä on 20. lokakuuta. Suomenkielisessä almanakassa nimi on muodossa Kasperi, ruotsinkielisessä Kasper.

  • Kennet

    Kennet voi tarkoittaa seuraavia:

    • Kennet, miehen etunimi, Kenneth-nimen muunnelma
    • HMS Kennet (1902), Britannian Kuninkaallisen laivaston torpedovenehävittäjä
    • Kennet, Thamesin sivujoki Englannissa
    • Kennet, paikkakunta Clackmannanshiressä Skotlannissa
  • Kent

  • Kettil

    Kettil on muinaisskandinaavinen, nykyisin harvinaiseksi jäänyt miehen etunimi, joka johtuu skandinaavisesta kypärää merkitsevästä sanasta. Nykyisin nimestä on yleisemmässä käytössä muunnos Kjell.

    Suomessa on vuoden 1900 jälkeen ollut alle 50 Kettil-nimistä henkilöä. Nimi esiintyy kuitenkin Suomen ruotsinkielisessä kalenterissa, jonka mukaan Kettilin samoin kuin Kjellinkin nimipäivä on 8. kesäkuuta.

  • Kevin

    Kevin on miehen etunimi. Nimi on englantilainen muunnelma muinaisirlantilaista nimestä Cóemgein, joka on yhdistetty ystävällistä, kohteliasta tai jaloluontoista tarkoittavasta sanasta céem sekä syntymää tarkoittavasta sanasta gein. Nimen on tehnyt tunnetuksi 500-luvulla elänyt Glendaloughin luostarin perustaja Pyhä Caoimhín, joka on myös Dublinin suojeluspyhimys. Irlannin ulkopuolella nimi on yleistynyt vasta 1900-luvulla.

    Suomessa nimi Kevin on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu noin 1480 miehelle sekä muutamalle naiselle. Suurin osa heistä on syntynyt vuoden 1980 jälkeen; ennen vuotta 1920 nimeä ei ollut annettu kenellekään. Kevinin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 7. marraskuuta.

  • Kim

    Kim on monissa maissa yleinen etunimi, joka eri maissa esiintyy sekä naisen että miehen nimenä. Miehen nimenä se on syntynyt lyhennelmänä heprealaisperäisestä nimestä Joakim, joka esiintyy myös muodossa Joachim. Englanninkielisissä maissa Kim on käytössä sekä miehen että naisen nimenä, ja sen on myös arveltu olevan peräisin kelttiläisistä kielistä tai syntyneen lyhennelmänä vanhasta englantilaisesta sukunimestä Kimdall, joka merkitsee kuninkaallista kukkulaa..

    Suomessa Kim on pääasiassa miehen etunimi. Nimi on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu hieman alle 6100 miehelle ja noin 360 naiselle. Kimin nimipäivä on 20. maaliskuuta, jolloin on myös Akin ja Joakimin nimipäivä.

    Kim (kor. 김) on myös yleinen korealainen sukunimi. Korealaisissa nimissä sukunimi on ennen etunimeä.

  • Kjell

    Kjell on miehen etunimi. Nimi on muunnelma muinaisskandinaavisesta nimestä Kettil, joka merkitsee kypärää.

    Suomessa nimi Kjell on vuodesta 1920 toukokuuhun 2014 mennessä annettu 1452 henkilölle. Kjellin ja Kettilin nimipäivä on Suomen ruotsinkielisen kalenterin mukaan 8. kesäkuuta.

  • Klas

    Klas on ruotsalainen miehen etunimi. Saksalaisen, myös Suomessa esiintyvän Klaus-nimen tavoin se on alku­perältään lyhentynyt muoto nimestä Nikolaus. Useista Suomen historian henkilöistä, joiden nimi on ollut Klas, käytetään suomen­kielisessä kirjallisuudessa vakiintuneesti nimeä Klaus. Klasin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 7. heinäkuuta

    Suomessa nimi Klas on Väestö­rekisteri­keskuksen tietojen mukaan annettu vuoden 2009 loppuun mennessä 1070 henkilölle.

  • Klaus

    Klaus on miehen etunimi.

    Klaus on alkujaan saksalainen lyhentymä nimestä Nikolaus. Nimi esiintyy monissa maissa myös muodossa Claus.

    Klaus on ollut suomenkielisessä nimipäiväalmanakassa vuodesta 1858 ja ruotsinkielisessä vuodesta 2000. Nimi on saanut oman almanakkapäivän, 7. heinäkuuta, sillä se erheellisesti yhdistettiin latinan Claudius-nimeen.

    Suomessa nimi Klaus on ollut käytössä jo 1400-luvulla. 1800-luvulta vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 3 613 miestä on saanut nimekseen Klaus. Muodossa Claus nimi on annettu noin 230 henkilölle.

  • Knut

    Knut on pää­asiassa pohjois­mainen miehen etunimi. Nimi johtuu muinaissaksan sanasta knuz, joka merkitsee rohkeaa, ylhäis­syntyistä, ylpeää tai reipasta.. Tanskassa nimi esiintyy muodossa Knud.

    Nimen tavallisin suomen­kielinen vastine on Nuutti. Tanskan ja Ruotsin Knut- tai Knud-nimisistä kuninkaista käytetään suomen kielessä kuitenkin vakiintuneesti muotoa Knuut.

    Suomessa nimi Knut on 1900-luvun alusta vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 1082 henkilölle. Muodossa Knuut nimi on samana aikana annettu noin 50 ja muodossa Knud noin 40 henkilölle. .

    Knutin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 13. tammikuuta, Tanskan prinssi Knud Lavardin muistopäivänä eli nuutinpäivänä, jota on myös pidetty jouluajan loppuna.

  • Konrad

    Konrad, englanninkielisissä maissa Conrad, on alkujaan saksalainen miehen etunimi. Nimi on yhdistetty germaanisista rohkeaa ja neuvoa tarkoittavista sanoista. Keskiajalla se oli neljän Saksan hallitsijan nimi.

    Suomessa nimi Konrad oli vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 1 364 henkilölle. Nimeä ei ole suomen­kielisessä kalenterissa, mutta suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan Konradin nimipäivä on 12. marraskuuta.

  • Konstantin

    Konstantin on miehen etunimi, joka johtuu latinan sanasta constans (pysyvä, vakaa, muuttumaton). Nimen eri muodoissaan on tehnyt laajalti suosituksi Rooman ensimmäinen kristitty keisari Konstantinus Suuri.

    Suomessa nimi Konstantin on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 3034 miehelle ja ainakin kahdelle naiselle. Nimestä on käytössä myös lyhentymämuodot Kosti ja Konsta. Konstantinin nimipäivä on 21. toukokuuta.

  • Krister

    Krister on skandinaavinen miehen etunimi, Krister-nimen muunnelma. Suomessa nimi Krister on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan noin 3340 henkilölle, ennen vuotta 1920 toisinaan naisillekin. Kristerin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 13. marraskuuta.

  • Kristian

    Kristian on miehen etunimi.

    Kristianin nimen alkuperä on kreikkalainen sana christianos (lat. christianus), joka tarkoittaa kristittyä, Kristuksen omaa, Kristukselle kuuluvaa. Nimen sisarnimi on Kristiina.

    Kristianin nimipäivä on 13. marraskuuta.

    Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa on marraskuuhun 2013 mennessä 54 617 miestä ja alle 30 naista saanut nimekseen Kristian

  • Kristoffer

    Kristoffer on miehen etunimi. Nimen kirjoitusasuja eri kielissä ovat myös Kristofer, Christofer, Christoffer ja Cristopher. Nimi on muunnos kreikkalaisesta nimestä Χριστόφορος, Kristoforos, joka tarkoittaa Kristuksen kantajaa. Nimen suomalainen lyhentynyt muoto on Risto. Kristoffer-nimen eri muunnelminaan on tehnyt kristinuskon piirissä tunnetuksi varsinkin Pyhä Kristoforos, joka tunnetaan varsinkin matkustajien suojeluspyhimyksenä, mutta josta ei juuri ole historiallisesti luotettavaa tietoa.

    Suomessa nimi on annettu vuoden 2009 loppuun mennessä muodossa Kristoffer 1307, Kristofer noin 370, Christofer noin 140, Christoffer noin 1560 ja Christopher noin 1510 henkilölle. Satunnaisesti on näitä nimiä annettu myös naisille. Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Kristofferin nimipäivä on 15. maaliskuuta, joka on myös suomenkielisen kalenterin mukaan Riston nimipäivä.

  • Kurt

    Kurt on saksalaisperäinen miehen etunimi, Konrad-nimen muunnelma. Suomessa nimi Kurt on vuoden 2009 loppuun mennessä annettu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 4136 miehelle sekä muutamalle naiselle. Kurtin nimipäivä on suomen­ruotsalaisen kalenterin mukaan 12. marraskuuta.

    Kurt esiintyy myös sukunimenä.